kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Önadózó lapszámok Az Önadózó újság lapszámainak tartalma

2017 / 09

Tartalomjegyzék:

Beköszöntő  
Aktuális adózási információk

E-számlázási előzetes * EY: Indulhat a roham az online számlabekötésben

Bezárás
1
Adó - TB - Számvitel  
Belső szabályzattal a pénzmosás ellen 4
Jogdíj-kedvezmény érvényesítése 6
Egy fordítási hiba teszi még kockázatosabbá a transzferárazást! 11
A származékos ügyletek szabályainak változása I. rész 13
NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK, IFRS XV. IAS 21. Az átváltási árfolyamok változásainak h 22
A kamatkedvezményből származó jövedelem

Milyen esetekben keletkezik kamatkedvezmény, és hogyan kell az adókötelezettséget megállapítani? Mentességek osztalékelőlegnél, bérszámfejtésnél, lakáscélú hitelnél, elszámolásra kiadott előlegnél, munkabérelőlegnél. Külföldről származó kamatkedvezmény.

Bezárás
29
A gazdasági társaságok saját tőkéjének rendezéséhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kérdések

Cikkünk a személyi jövedelemadózás szempontjából vizsgálja a gazdasági társaságok saját tőkéjének rendezéséhez kapcsolódó legjellemzőbb módszereket és az azok kapcsán felmerülő gyakoribb személyi jövedelemadó kötelezettségeket.

Bezárás
34
A munkáltatói lakáscélú támogatások, kölcsönök személyi jövedelemadó szabályai

Írásunkban részletesen bemutatásra kerül a lakáscélú munkáltatói támogatás szabály-, illetve feltételrendszere, figyelemmel a 2016-ban hatályba lépett törvényi és rendeleti szintű változásokra, illetve a lakáscélú munkáltatói kölcsön szabályozása.

Bezárás
38
A nyugdíjra való takarékoskodás és a személyi jövedelemadó

Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a magánszemélyek idős, nyugdíjas korukra megtakarításokat helyezzenek el, ezen befektetési formákban elhelyezett pénzeszközökhöz pedig – elsősorban az ilyen célú megtakarítások ösztönzése érdekében – kedvező szabályok kapcsolódnak a személyi jövedelemadóban. Ezen adózási szabályok bemutatására kerül sor a következőkben, rövid kitekintéssel az egyes konstrukciókra vonatkozó háttérszabályokra.

Bezárás
46
Az Európai Unió tagállamaiban megvalósuló munkavégzéssel összefüggő TB-kötelezettségek III. Biztosít

Jelen cikkben bemutatásra kerül, hogy az Európai Unión belül társadalombiztosítási értelemben mikor beszélhetünk kiküldetésről, továbbá ismertetjük a kapcsolódó szabály-, illetve feltételrendszert,valamint a vonatkozó eljárási szabályokat.

Bezárás
48
Tanulók és fiatalok a társadalombiztosítás rendszerében

Szeptember, a diákok életében egyenlő az iskolakezdéssel. Cikkünkben a még tanulmányaikat folytató, illetve a munka világába frissen belépő személyek biztosítási kötelezettségével és egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságával, valamint a különböző társadalombiztosítási – azon belül is az egészségbiztosítási – ellátások megállapításának speciális szabályaival fogunk megismerkedni.

Bezárás
54
A tanulói juttatások kötelezettségei

A gyakorlati képzést tanulószerződés, együttműködési megállapodás, vagy hallgatói munkaszerződés alapján folytató gazdálkodóknak sok fejtörést okoz, hogy a gyakorlati képzéssel összefüggésben milyen juttatásokat kell adni, illetve milyen juttatások adhatók a tanulóknak, hallgatóknak és a juttatással összefüggésben milyen kötelezettségek merülnek fel. Írásunkban a tanulói, hallgatói juttatásokat és a juttatással összefüggésben felmerülő közteher fizetési és egyéb kötelezettségeket tekintjük át.

Bezárás
58
Az elévülésről

Az elévülés szabályai speciálisak az adóztatás tekintetében, eltérnek a polgári jogból ismert általános rendelkezésektől. Jelen cikkben átfogó képet kívánunk nyújtani a jogintézmény legfontosabb szabályairól.

Bezárás
61