kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Önadózó lapszámok Az Önadózó újság lapszámainak tartalma

2017 / 12

Tartalomjegyzék:

Beköszöntő  
Aktuális adózási információk

Elfogadták az új adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényeket • Új NGM rendelet készül az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről • Önadózó előfizetői információk • Útmutató az önköltségszámítás szabályzat elkészítéséhez – Áfa Kisokos 2018 – Sorvezető a társasági adóalap módosításokhoz

Bezárás
1
Adó - TB - Számvitel  
Felkészülés a zárásra - avagy év vége a vállalkozásoknál

Lassan gőzerővel közelít a 2018-as esztendő, ez pedig számunkra, könyvelők számára egyenlő a felkészüléssel a zárásokra és a következő évre. Talán nem hiábavaló, ha átvesszük, mi az, ami nem maradhat el az év végi hajrában számviteli szempontból! A számviteli zárlat általában a vállalkozások zöménél december 31-i fordulónappal történik, de természetesen még egy kisebb vállalkozás esetén is tervezést igényel, igényelhet, hogy a vállalkozás és tulajdonosaik számára a legmegfelelőbb számok szülessenek!

Bezárás
4
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem optimalizálása

Az év utolsó hónapjában érdemes rátekinteni az egyéni vállalkozás gazdasági adataira, mivel még lehetőség van olyan döntések meghozatalára, ami az adófizetési kötelezettséget előnyösen befolyásolja. Ezen írásban néhány hasznos dologra szeretném a figyelmet felhívni.

Bezárás
7
Választási lehetőségek adónemek között és egyes adónemeken belül

Adózási szempontból december – fő szabály szerint – az egyes adónemek közötti és adónemeken belüli választás hónapja. Cikkünkben a társaságok és egyéni vállalkozók számára az adótörvények által biztosított jövedelem-adózási módok feltételrendszere, a speciálisnak nevezhető adónemek főbb szabályai és a választás során mérlegelendő szempontok kerülnek ismertetésre. Kitérünk az áfa törvény szerinti választási lehetőségekre, továbbá a helyi iparűzési adó megállapításának egyes módszereire.

Bezárás
12
Munkaügyi teendők év végén

Az esztendő vége felé közeledve – mint egy refrén a dalszövegben – ismétlődően visszatérnek egyes feladatok. Ezek többnyire a pénzt és az időt érintik. Ezúttal abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy nem kell decemberig tippelgetnünk, mennyivel nő az újévben a minimálbér, és a Munka Törvénykönyve szabályit követve el tudunk számolni az idővel is. Érintse az a munkát vagy éppen a szabadságunkat.

Bezárás
21
Minden, amit az alanyi adómentességről tudni kell

Az új Áfa törvény 2008. évi bevezetésétől kezdődően az alanyi adómentesség szabályainak részletei jelentősen megváltoztak. és további változások várhatók 2019 évtől kezdődően, tekintettel arra, hogy kormányunk egyeztetéseket folytat az EU Bizottságával, annak érdekében, hogy a jelenlegi 8 millió forint értékhatárról 12 millióra növelhessük az alanyi adómentesség határát. Az alanyi adómentesség szabályai a kisebb adóalanyok tömegét érinti, és az eddigi tapasztalatok alapján igen sok bizonytalanság tapasztalható a tárgykörben.

Bezárás
27
Adó, járulék feltöltés 2017

Közeledik az év vége, amikor a naptári évvel azonos adóéves vállalkozásoknak ki kell egészíteni (feltöltés) az évközben fizetett egyes adókat. E kötelezettség több közteherre is vonatkozik.

Bezárás
32
Adóelőleg-kiegészítés a helyi iparűzési adóban

A következő írás az állandó jellegű iparűzési adóban a 2017. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség részelemeit (bevallás-benyújtás, adófizetés rendje) mutatja be a jogszabályhelyek magyarázata révén. Emellett ismerteti a nem jogszerű feltöltési kötelezettség-teljesítés jogkövetkezményeit, az előleg-kiegészítés önellenőrzése kérdését az adózás rendjéről szóló törvény 2017. december 31-ig, illetőleg 2018. évtől hatályos szabályaira figyelemmel. S végül az írás a szétválással létrejött kapcsolt vállalkozások adóelőleg-kiegészítésével összefüggő sajátosságokra tér ki.

Bezárás
34
Új jogszabályok a hazai transzferárazás területén

20 milliós bírságra számíthat az a kapcsolt vállalkozás, amely kötelezett, de nem tesz eleget bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségének 2017. december 31-ig. A nemzetközi adóelkerülési küzdelem újabb állomásaként a hazai jogszabályainkban is komoly változások következtek be ebben az évben. Két nagyon fontos jogszabályi helyre kell figyelemmel lennie a kapcsolt vállalkozásoknak. Módosult az Adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (Továbbiakban: Aktv.), valamint a Szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló korábbi 22/2009. PM rendelet helyébe a 32/2017. NGM rendelet lépett (Továbbiakban NGM rendelet). Az Aktv. csak bizonyos cégcsoportokat érint, azonban az NGM rendeletet valamennyi hazai transzferár nyilvántartást készítő kapcsolt vállalkozásnak meg kell ismernie és alkalmaznia kell.

Bezárás
38
Kétségek az új transzferáras rendelet alkalmazhatóságát illetően

Megjelent a transzferár dokumentációs kötelezettségről szóló új, 32/2017 (X.18.) NGM rendelet. Sokan írtak már a tervezetről, sok előadás hangzott el vele kapcsolatban, de nem hittem volna, hogy ez így átmegy... Az új rendelet a gyakorlatban teljesíthetetlen követelményeket támaszt.

Bezárás
42
A származékos ügyletek szabályainak változása IV. rész

Cikksorozatunk jelenlegi részében a származékos ügyletek valós értéken történő értékelés melletti elszámolását mutatjuk be.

Bezárás
49
Gondolatok a könyvelők jövőjéről

Régóta gyakorlom és figyelem szakmánkat, tevékenységemnél fogva közelről látok sok könyvelőt, könyvelőirodát működni, látom a feszítő problémákat, és már egy évtizede is van, hogy foglalkoztat a látott problémákra különféle megoldások keresése, azok lehetséges hatásainak vizsgálata. Külföldön is tanulmányoztam egy lehetséges megoldásokat jelentő mintát, emiatt is minden ezzel foglalkozó írást, előadást részemről megkülönböztetett figyelemmel kísérek. Szívesen fogadjuk olvasóink témával kapcsolatos észrevételeit.

Bezárás
54
Az év végi ünnepségek, ajándékozások, nyereményjátékok személyi jövedelemadó kötelezettsége

Írásunk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék és nyereményjáték jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja.

Bezárás
57
Robotok alkalmazása a vállalati ügyvitelben

A napi hírfolyamból kiemelve bemutatunk két nagyvállalati példát az ügyviteli folyamatok automatizálására. Ez a jövő útja. Minden munkakörben van automatizálható rész, amit a robotikával ki lehet váltani, és a foglalkoztatotti létszám sem csökkent. Mindeközben a dolgozók a magasabb szintű munkára fókuszálhatnak a napi munkavégzés során. Ezek az alkalmazások és tapasztalatok iránymutatóak a hazai kis- és középvállalkozások, illetve a könyvelő és adótanácsadó cégek számára is.

Bezárás
64