kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Adótanácsadók Egyesülete az online számlázásról

ÁFA

Az Adótanácsadók Egyesülete örömmel fogadta parlamentnek beterjesztett adótörvény-módosítást, mely szerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre. –mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

Szükség van az egy év felkészülésre az online számlázással kapcsolatos adatbejelentésre

ÁFA

A vállalkozásoknak érdemes már most erőforrásokat átcsoportosítani a számláikkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre. A kormány április 29-i bejelentése szerint ugyanis csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás a számlázó programok esetében. „Ez ugyan egy év haladékot jelent az eredetileg elképzelt 2017 júliusi határidőhöz képest, de mivel bonyolult rendszereket kell összehangolni, a felkészülésre szükség is van egy évre.” – hívja fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

NGM: jövőre jöhet az online számlázás

ÁFA

Jövőre debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás: a számlázó programok használata esetében 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás, amit az adózók már az idén július 1-jétől tesztelhetnek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

Az állami támogatáshoz keddig üzembe kell helyezni az online pénztárgépet

ÁFA

A januártól online pénztárgép használatra kötelezetteknek még öt napjuk van. A kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetik igénybe, ha május 2-ig üzembe is helyezik a megvásárolt online kasszát és az adóhivataltól a szükséges kódokat 2016. december 31-ig beszerezték. A kiutalás iránti kérelem 2017. május 15-ig nyújtható be az adóhivatalhoz.

EU-bíróság: ellentétes az uniós joggal a fordított adózásra vonatkozó magyar szabályozás

ÁFA

Egy magánszemély végrehajtói eljárásban vásárolt egy mobilhangárt egy fizetésképtelen cégtől, amely az egyenes adózás szabályai szerint állított ki az ügyletről számlát, az így beszedett áfát az eladó megfizette az adóhatóságnak, a vevő pedig ezután gyakorolta áfalevonási jogát.

Április végéig még jár a támogatás az online pénztárgépekre

ÁFA

A januártól online pénztárgép beszerzésére kötelezetteknek még 18 napjuk van arra, hogy igénybe vegyék az 50 ezer forintos állami támogatást, ehhez csak annyit kell tenniük, hogy április 30-ig üzembe helyezik a pénztárgépet - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára

Pénztárgépek - Április végéig felhasználható az állami támogatás

ÁFA

A januártól online pénztárgép beszerzésére kötelezetteknek elég április 30-ig üzembe helyezniük a pénztárgépet az eredeti 2016. december 31-i határidő helyett ahhoz, hogy igénybe vehessék az állami támogatást - mondja ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendeletmódosítás.

Hogyan kell átszemélyesíteni az online pénztárgépet?

ÁFA

Átszemélyesítésre lehet szükség a pénztárgép üzemeltetőjének megváltozásakor, például a pénztárgép eladásakor, vagy bérelt pénztárgép esetén a bérlés elején és végén. Ugyancsak szükség lehet az átszemélyesítésre akkor, ha megváltozik a pénztárgép üzemeltető adó törzsszáma (az adószám első nyolc számjegye), például a cég átalakulása, beolvadása (stb.) esetén. Az átszemélyesítést előírja a jogszabály a cserepénztárgép szerviz általi kiadásakor és visszavételekor

Uniós bíróság: a kedvezményes áfa nem alkalmazható a digitális kiadványok elektronikus értékesítések

ÁFA

Nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomtatott kiadványok áfa-kedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor - állapította meg az Európai Unió Bírósága kedden.

Adócsalás esettanulmányok - elektronikai és háztartási gépek kereskedelme

ÁFA

A belföldön beszerzett termékeket papíron Szlovákiába utaztatták, a szlovák cég szintén papíron adta tovább az árut a körhöz tartozó magyar bukócégeknek, amelyek adót nem fizettek, sok esetben bevallást sem tettek. Valójában az így számlázott árukat a saját webáruházukban és kiskereskedésekben értékesítették Magyarországon, de az ebből származó bevétel egy részét is eltitkolták.

Kérdések és válaszok az éttermi vendéglátás áfájáról II.

ÁFA

Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben II.

Kérdések és válaszok az éttermi vendéglátás áfájáról

ÁFA

Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ÁFA

A cégek rendszeresen szereztek be műtrágyát nettó áron, főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyar értékesítése után fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal igazolta. Nem törődtek az ekáerrel sem. Főszereplő: a fiktív számla.

Nyilvános az Állami Számvevőszék 2017. első félévi ellenőrzési terve

ÁFA

A költségvetési szervek pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során hangsúlyos témaként kezeli az ÁSZ a jelentős nemzetgazdasági értéket képviselő víziközmű-vagyonnal gazdálkodó regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzését, továbbá áthúzódó ellenőrzés keretében kerül sor a gyermekvédelem intézményrendszerének ellenőrzésére

Számos dologra figyelni kell a kedvezményes vendéglátó áfa alkalmazásához

ÁFA

Január 1. óta egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18 százalékos kedvezményes áfakulcsot lehet alkalmazni. Ehhez egyidejűleg több feltételnek kell megfelelni: szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, az ügyletnek az éttermi szolgáltatás kategóriába kell tartoznia, és csak ételre, illetve helyben készített, nem alkoholtartalmú italra érvényesíthető - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) útmutatójából.

Január 1-jétől 9 százalékponttal csökken az éttermi étkezés áfája

ÁFA

Az éttermi étkezésnél akkor alkalmazandó a 18 %-os adómérték, ha a szolgáltatásnak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint meghatározott teljesítési időpontja 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Jogszabályváltozások - Újabb tevékenységeknél kötelező az online kassza

ÁFA

Az értékesítésről, illetve a nyújtott szolgáltatásokról pénztárgéppel kell nyugtát kibocsátaniuk a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet; gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet, -javítást; plasztikai sebészeti tevékenységet; diszkó-, táncterem-működtetést; textil-, szőrmemosást, -tisztítást, vegytisztítást, vasalást végzőknek, illetve a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, a fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Csökken a baromfihús és a tojás áfája januártól

ÁFA

Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

Pénztárgépek - NAV: egymilliós bírság is kiszabható a bizonylatadás elmulasztásáért

ÁFA

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépek után jár a támogatás

ÁFA

Az állami támogatás összege kasszánként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetnek igénybe akkor, ha idén december 31-ig üzembe is helyezik a megvásárolt online kasszát.