kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Nyilvános az Állami Számvevőszék 2017. első félévi ellenőrzési terve

ÁFA

A költségvetési szervek pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során hangsúlyos témaként kezeli az ÁSZ a jelentős nemzetgazdasági értéket képviselő víziközmű-vagyonnal gazdálkodó regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzését, továbbá áthúzódó ellenőrzés keretében kerül sor a gyermekvédelem intézményrendszerének ellenőrzésére

Számos dologra figyelni kell a kedvezményes vendéglátó áfa alkalmazásához

ÁFA

Január 1. óta egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18 százalékos kedvezményes áfakulcsot lehet alkalmazni. Ehhez egyidejűleg több feltételnek kell megfelelni: szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, az ügyletnek az éttermi szolgáltatás kategóriába kell tartoznia, és csak ételre, illetve helyben készített, nem alkoholtartalmú italra érvényesíthető - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) útmutatójából.

Január 1-jétől 9 százalékponttal csökken az éttermi étkezés áfája

ÁFA

Az éttermi étkezésnél akkor alkalmazandó a 18 %-os adómérték, ha a szolgáltatásnak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint meghatározott teljesítési időpontja 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Jogszabályváltozások - Újabb tevékenységeknél kötelező az online kassza

ÁFA

Az értékesítésről, illetve a nyújtott szolgáltatásokról pénztárgéppel kell nyugtát kibocsátaniuk a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet; gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet, -javítást; plasztikai sebészeti tevékenységet; diszkó-, táncterem-működtetést; textil-, szőrmemosást, -tisztítást, vegytisztítást, vasalást végzőknek, illetve a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, a fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Csökken a baromfihús és a tojás áfája januártól

ÁFA

Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

Pénztárgépek - NAV: egymilliós bírság is kiszabható a bizonylatadás elmulasztásáért

ÁFA

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépek után jár a támogatás

ÁFA

Az állami támogatás összege kasszánként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetnek igénybe akkor, ha idén december 31-ig üzembe is helyezik a megvásárolt online kasszát.

Pénztárgépek - NGM: már több mint 8 ezren igényeltek támogatást

ÁFA

Január elsejétől már a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzőknek, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, és -alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó vagy táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, szoláriumok, gőzfürdők, szaunát üzemeltetőknek, fitnesz termeknek, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgépet bevezetni.

Tételes ÁFA-bevallás 2017-től

ÁFA

Jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa-adatszolgáltatás összeghatára, ez pedig komoly adminisztrációs terhet jelenthet majd a mikro- és kisvállalkozások számára

Új adószabályozást javasol az unión belüli e-kereskedelem támogatására az Európai Bizottság

ÁFA

A tervek szerint az online kifizetések uniós szintű egyablakos ügyintézése révén jelentősen csökkeni fognak az áfa teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az unió egészében éves szinten 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára.

Pénztárgépek - NGM: csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépekhez jár a támogatás

ÁFA

Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha december 31-ig beüzemelik az új műszaki paraméterekkel bíró kasszát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Hogyan töltsük ki a pénztárgép támogatási kérelem nyomtatványt?

ÁFA

Az állami adó- és vámhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha annak előterjesztésére 2017. március 31-ét követően kerül sor, vagy az érintett pénztárgép üzembe helyezésére 2016. december 31-ét követően került sor.

Pénztárgépek - NGM: már igényelhetnek támogatást az újonnan kötelezettek

ÁFA

Már igényelhető a kasszánként 50 ezer forint támogatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amely a 2017. január elsejétől újonnan kötelezett vállalkozásoknak jár - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön

Áfa levonási ügyek - újra

ÁFA

Az Európai Unió Bírósága (EUB) friss döntésében ismét kimondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogsértően tagadja meg az áfa-levonást azoktól, akik nem tudhatják, hogy az általuk befogadott számlán szereplő szolgáltatást nem a számla kiállítója teljesítette.

Állami támogatást kapnak a pénztárgépek beszerzéséhez az újonnan kötelezettek

ÁFA

Kasszánként 50 ezer forint állami támogatást kaphatnak 2017. január 1-jétől az online pénztárgépek alkalmazására újonnan kötelezett vállalakozások a gazdasági tárca rendelete szerint, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Kis értékű ajándékok áfa szabályai

ÁFA

A kis értékű ajándék piaci értéke a bruttó 5000 forintot nem haladhatja meg. Az értéket ajándékozásonként kell vizsgálni. Vagyis beszerezhetünk akár több millió forint értékben is kis értékű ajándékot, amelynek az áfa tartalma levonható akkor, ha egy-egy személy maximum 5000 Ft értékben kerül megajándékozásra a beszerzett több milliós tételből.

Adócsalás esettanulmányok - csokoládéval, kávéval és energiaitallal

ÁFA

Kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából, a termékek után azonban nem fizették be az általános forgalmi adót (áfa), hanem valós tevékenységet nem végző magyar cégek nevében újra számlákat állítottak ki Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

Pénztárgépek - Támogatást kapnak az online kasszák beszerzéséhez a vállalkozások

ÁFA

Az online pénztárgépek használatára 2017. január 1-jétől kötelezett vállalkozások 50 ezer forintot kaphatnak a gépek beszerzéséhez, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénztárgép-támogatásról szóló rendelettervezete hétfőtől véleményezhető - közölte a tárca.

Számlázási gyakorlatuk felülvizsgálatára szólítja fel az energiahivatal a közműszolgáltatókat

ÁFA

A földgáz, valamint a villamos energia egyetemes szolgáltatók 30 napon belül vizsgálják felül a számlaküldési gyakorlatukat és szükség esetén módosítsák úgy, hogy a fogyasztóknak a jogszabály szerinti legalább 8 nap álljon rendelkezésükre a számlák rendezésére - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön

Csak 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online pénztárgép használata

ÁFA

A Magyar Közlöny 2017. szeptember 27-ei számában megjelent a pénztárgépes rendelet módosítása, mely szerint valamennyi pénztárgép használatára újonnan kötelezettnek január 1-jétől kell online pénztárgépet üzemeltetnie.