kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Hogyan kell átszemélyesíteni az online pénztárgépet?

ÁFA

Átszemélyesítésre lehet szükség a pénztárgép üzemeltetőjének megváltozásakor, például a pénztárgép eladásakor, vagy bérelt pénztárgép esetén a bérlés elején és végén. Ugyancsak szükség lehet az átszemélyesítésre akkor, ha megváltozik a pénztárgép üzemeltető adó törzsszáma (az adószám első nyolc számjegye), például a cég átalakulása, beolvadása (stb.) esetén. Az átszemélyesítést előírja a jogszabály a cserepénztárgép szerviz általi kiadásakor és visszavételekor

Uniós bíróság: a kedvezményes áfa nem alkalmazható a digitális kiadványok elektronikus értékesítések

ÁFA

Nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomtatott kiadványok áfa-kedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor - állapította meg az Európai Unió Bírósága kedden.

Adócsalás esettanulmányok - elektronikai és háztartási gépek kereskedelme

ÁFA

A belföldön beszerzett termékeket papíron Szlovákiába utaztatták, a szlovák cég szintén papíron adta tovább az árut a körhöz tartozó magyar bukócégeknek, amelyek adót nem fizettek, sok esetben bevallást sem tettek. Valójában az így számlázott árukat a saját webáruházukban és kiskereskedésekben értékesítették Magyarországon, de az ebből származó bevétel egy részét is eltitkolták.

Kérdések és válaszok az éttermi vendéglátás áfájáról II.

ÁFA

Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben II.

Kérdések és válaszok az éttermi vendéglátás áfájáról

ÁFA

Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ÁFA

A cégek rendszeresen szereztek be műtrágyát nettó áron, főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyar értékesítése után fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal igazolta. Nem törődtek az ekáerrel sem. Főszereplő: a fiktív számla.

Nyilvános az Állami Számvevőszék 2017. első félévi ellenőrzési terve

ÁFA

A költségvetési szervek pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során hangsúlyos témaként kezeli az ÁSZ a jelentős nemzetgazdasági értéket képviselő víziközmű-vagyonnal gazdálkodó regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzését, továbbá áthúzódó ellenőrzés keretében kerül sor a gyermekvédelem intézményrendszerének ellenőrzésére

Számos dologra figyelni kell a kedvezményes vendéglátó áfa alkalmazásához

ÁFA

Január 1. óta egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18 százalékos kedvezményes áfakulcsot lehet alkalmazni. Ehhez egyidejűleg több feltételnek kell megfelelni: szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, az ügyletnek az éttermi szolgáltatás kategóriába kell tartoznia, és csak ételre, illetve helyben készített, nem alkoholtartalmú italra érvényesíthető - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) útmutatójából.

Január 1-jétől 9 százalékponttal csökken az éttermi étkezés áfája

ÁFA

Az éttermi étkezésnél akkor alkalmazandó a 18 %-os adómérték, ha a szolgáltatásnak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint meghatározott teljesítési időpontja 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Jogszabályváltozások - Újabb tevékenységeknél kötelező az online kassza

ÁFA

Az értékesítésről, illetve a nyújtott szolgáltatásokról pénztárgéppel kell nyugtát kibocsátaniuk a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet; gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet, -javítást; plasztikai sebészeti tevékenységet; diszkó-, táncterem-működtetést; textil-, szőrmemosást, -tisztítást, vegytisztítást, vasalást végzőknek, illetve a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, a fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Csökken a baromfihús és a tojás áfája januártól

ÁFA

Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

Pénztárgépek - NAV: egymilliós bírság is kiszabható a bizonylatadás elmulasztásáért

ÁFA

Egymillió forintra is bírságolhatók az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépek után jár a támogatás

ÁFA

Az állami támogatás összege kasszánként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetnek igénybe akkor, ha idén december 31-ig üzembe is helyezik a megvásárolt online kasszát.

Pénztárgépek - NGM: már több mint 8 ezren igényeltek támogatást

ÁFA

Január elsejétől már a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzőknek, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, és -alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó vagy táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, szoláriumok, gőzfürdők, szaunát üzemeltetőknek, fitnesz termeknek, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgépet bevezetni.

Tételes ÁFA-bevallás 2017-től

ÁFA

Jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa-adatszolgáltatás összeghatára, ez pedig komoly adminisztrációs terhet jelenthet majd a mikro- és kisvállalkozások számára

Új adószabályozást javasol az unión belüli e-kereskedelem támogatására az Európai Bizottság

ÁFA

A tervek szerint az online kifizetések uniós szintű egyablakos ügyintézése révén jelentősen csökkeni fognak az áfa teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az unió egészében éves szinten 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára.

Pénztárgépek - NGM: csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépekhez jár a támogatás

ÁFA

Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha december 31-ig beüzemelik az új műszaki paraméterekkel bíró kasszát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Hogyan töltsük ki a pénztárgép támogatási kérelem nyomtatványt?

ÁFA

Az állami adó- és vámhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha annak előterjesztésére 2017. március 31-ét követően kerül sor, vagy az érintett pénztárgép üzembe helyezésére 2016. december 31-ét követően került sor.

Pénztárgépek - NGM: már igényelhetnek támogatást az újonnan kötelezettek

ÁFA

Már igényelhető a kasszánként 50 ezer forint támogatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amely a 2017. január elsejétől újonnan kötelezett vállalkozásoknak jár - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön

Áfa levonási ügyek - újra

ÁFA

Az Európai Unió Bírósága (EUB) friss döntésében ismét kimondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogsértően tagadja meg az áfa-levonást azoktól, akik nem tudhatják, hogy az általuk befogadott számlán szereplő szolgáltatást nem a számla kiállítója teljesítette.