Hírek

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

TÁMOGATÁSOK

A támogatási kérelmeket legkorábban március 31-én, vasárnap lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Zárás május 6-án.

Ajánljuk az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024-es kiadását

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

Kik kerülnek idén az adóhatóság fókuszába? Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve

ART

Az elmúlt években a NAV kiemelt fókuszt helyezett az adózók támogatására. Ennek célja az volt, hogy segítsék az adózók önkéntes jogkövetését és a kisebb súlyú hibákat, hiányosságokat az adózók maguk javítsák. Az adózók számára népszerű volt ez az új irány, ugyanis lehetőségük volt szankciók nélkül korrigálni. A támogató szemlélet sikeres vonalát továbbra is fenntartja a NAV, azonban bizonyos korrekció várható 2024-ben. Ugyanis a NAV is felismerte, hogy van egy olyan kör, amely rendszeresen csak felszólításra tesz eleget a kötelezettségeinek. Ők a jövőben nagyobb szigorra számíthatnak.   

Kiderült, hogy melyik cégek kerülnek a NAV ellenőrzéseinek célkeresztjébe 2024-ben

ART

A NAV 2024-es ellenőrzési tervéből már egyértelműen látszik, hogy mely területekre koncentrál a központi adóhatóság az idei adóellenőrzései során. Kiemelt figyelmet kapnak a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató cégek, a munkáltatással összefüggő területek és a transzferárazás vizsgálata, valamint a magánszemélyek külföldről származó jövedelmeinek vizsgálata. Az adóhatóság külön figyelni fog az adóminimalizáló társaságokra, a kriptovalutából jövedelmet szerzőkre, a számítástechnikai termékekkel kereskedőkre, az építőipari és építőanyag kereskedőkre, valamint az internetes tartalomszolgáltatókra.

Itt a NAV ellenőrzési terve 2024-re

ART

A kockázatelemzések fókuszába új szektorok is bekerültek az állandóan ellenőrzött területek mellett. Idén a NAV figyelmére számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből, és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók is. A már régóta és rendszeresen vizsgált ágazatok sem kerülnek le a listáról, így például az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint az értékesítés a webhelyeken, internetes piactereken továbbra is ellenőrzés tárgya lesz.

Számlázóprogrammal szembeni adójogi követelmények

ÁFA

Számlázóprogrammal előállított számla esetén az Áfa tv. számlázásra vonatkozó rendelkezései mellett a  számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (Számlarendelet) előírásaira kell figyelemmel lenni.

A mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos különleges jogállás

ÁFA

A mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyt – e tevékenysége után – különleges jogállás illeti meg, ezért főszabályként nem köteles adózni, nincs bevallási kötelezettsége, de adólevonási jogot sem gyakorolhat. E különleges jogállású adóalany a termékértékesítés, a szolgáltatás után, a felvásárlási áron felül, az ellenérték részeként kompenzációs felárra jogosult.

Kft kézikönyv - kft. tagoknak és ügyvezetőknek

MUNKAJOG

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is

Egyre több ügy intézhető a NAV mobilalkalmazásában

DIGITALIZÁCIÓ

A NAV mobil appon keresztül már be lehet fizetni a gépjárműadót; le lehet kérdezni az adószámlát; meg lehet nézni, hogy a munkáltatónknál be vagyunk-e jelentve; megtudhatjuk, hogy milyen béradatokkal vagyunk bejelentve; található benne adótraffipax információ; több adókalkulátor, és - országonként elérhető - utazási információk is

NAV: online a legegyszerűbb az szja-bevallási tervezetek elfogadása

SZJA

Az eSZJA-oldalon megújult a kitöltőprogram. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt és az adózóra szabott felületet kínálnak 2024-ben. A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.

AM: megjelentek az első új erdészeti pályázati felhívások

TÁMOGATÁSOK

Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, így a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzáció kifizetését lehetővé tévő és az erdőkárok helyreállítását támogató felhívás - jelentette be csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

Nébih: a nitrát-adatszolgáltatást az elektronikus gazdálkodási naplóban kell teljesíteni március 31-ig

EGYÉB ADÓK

A termelőknek a nitrát-adatszolgáltatást 2024-től az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program helyett, az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük március 31-ig, az intézkedés megközelítőleg 100 ezer gazdálkodót érint - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

AM: megjelent a mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódó díjtámogatás pályázati felhívás

TÁMOGATÁSOK

A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között megjelent a második vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a mezőgazdasági biztosítások után igénybe vehető díjtámogatás feltételeit tartalmazza, folytatva a Vidékfejlesztési Programban működtetett konstrukciót - jelentette be szerdai közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Az új adószámok 9-essel kezdődnek - egyéni vállalkozóknak és adószámos magánszemélyeknek

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az új egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek 9-essel kezdődő adószámot kapnak március 14. óta.

Desszertjellegű sajtkészítmények értékesítése során alkalmazandó 18%-os adómérték

ÁFA

A 1806 vámtarifaszám és 2106 vámtarifaszám alá tartozó termékek közül a desszertjellegű sajtkészítmények kerültek a kedvezményes adókulcs alá.

Bevallási tervezet keigészítése az ingatlanértékesítés jövedelmével

SZJA

Ha az értékesítés bevételéből jövedelme keletkezik, akkor azt a bevallásban fel kell tüntetni. A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel.Ezért a bevallási tervezetet módosítani kell.

A mesterséges intelligencia kiberbiztonsági veszélyeitől tartanak a vállalatok

DIGITALIZÁCIÓ

Világszerte hódít a mesterséges intelligencia a cégek körében, de közben aggódnak is a bevezetésükkel járó kiberbiztonsági kockázatoktól – mutat rá az EY több mint 1400 vállalkozással készített nemzetközi kutatásából. Európában az uniós kibervédelmi irányelv (NIS2) segíti a cégeket, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a látványosan növekvő digitális fenyegetésekkel szemben.

Teendők az szja bevallási tervezettel

SZJA

Szerkesztenie kell a tervezetet az egyéni vállalkozónak, (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben katás vállalkozó volt), a mezőgazdasági őstermelőnek és az áfás magánszemélynek. .

Szja bevallás: hogyan kell kérni a visszaigényelhető szja-t?

SZJA

A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

Az önkormányzatokat az EPR díjból megillető összeg áfa megítélése

ÁFA

Az önkormányzatok az EPR díjból az őket megillető összeg ellenében az Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatást nyújtanak a koncessziós társaság felé.


Vissza az előző oldalra