kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

NGM: fenn kivánja tartani a kormány a társasági adón keresztüli sporttámogatást

TAO

A cégek így a társasági adórendszeren keresztül továbbra is támogathatnák a sportot, mint az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés egyik leghatékonyabb eszközét.

Bővíti támogatási rendszerét a HIPA

TAO

Az új fejlesztő központot létrehozó vállalatok elszámolható költségük - például munkabér, járuléktípusú kiadások, tárgyi eszköz értékcsökkenése - legfeljebb 25 százalékát vissza nem térítendő készpénz-támogatásként megkaphatják. Az egész évben elérhető támogatási forma eredményeként a HIPA a külföldi vállalatok magyarországi kutatás-fejlesztési (K+F) kapacitásainak növekedésére számít.

Társaságiadó-csökkentés - Kereskedelmi szövetség: az adócsökkentés csak a nagyvállalatokat segíti

TAO

Csak a nagyvállalati szektornak jelent érezhető könnyebbséget a kormány javaslata, amely révén jövőre egységesen 9 százalékra mérséklődik a társasági nyereségadó, míg a kisebb vállalkozások nem lesznek képesek kigazdálkodni a kötelező béremelést - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ)

Jön a 9%-os társasági adó

TAO

Mivel a kisadózó vállalkozások tételes adóját is sokkal többen választhatják majd a bevételi értékhatár duplázása miatt, a mikrovállalkozásoktól a legnagyobb cégekig minden vállalkozó adóterhelése csökkenhet 2017-ben, ami jelentős, százmilliárdos összegeket hagy a versenyszektorban. Ez részben fedezetet teremthet akár béremelésekre, akár új beruházásokra, akár kutatásokra, fejlesztésekre.

Nagyszabású társaságiadó-reformra tett javaslatot az Európai Bizottság

TAO

A társaságiadó-alap (kkta) bevezetésével a vállalkozások első ízben kapnak uniós szinten egységes szabálykönyvet az adóköteles nyereségük kiszámítására vonatkozóan. Az új rendszer kötelező lesz a multinacionális vállalatcsoportokra nézve, biztosítva, hogy az évi 750 millió eurót meghaladó bevétellel rendelkező cégek a nyereségük tényleges keletkezési helyén adózzanak.

NGM: adókedvezménnyel tervezik ösztönözni a startup cégekbe feketetőket

TAO

A német gyakorlatot követve a tervek szerint a magyar startup cégekbe fektetők a befektetési érték 25 százalékát kapnák vissza társasági adókedvezményként, számítások szerint a januárban életbe lépő intézkedés hatásaként évi 10-15 milliárd forint maradna a befektető cégeknél.

Reklámszámlák elszámolása

TAO

A megrendelt reklámszolgáltatásról szóló számla a vállalkozásnál igénybe vett szolgáltatás címen költség. Bizonyos esetekben azonban a társasági adóalap megállapításakor nem minősül elismert költségnek, ezért összege növeli a szolgáltatást igénybe vevő adóalapját.

Adókedvezmény - mint tiltott állami támogatás

TAO

Az egyes vállalatoknak nyújtott adókedvezmények sértik az állami támogatásokra vonatkozó uniós előírásokat, a brüsszeli testület ezért a mintegy 13 milliárd euró értékű támogatás és a kamatok visszafizettetésére szólította fel Írországot a tisztességes verseny helyreállítása érdekében

A kettős adóztatás elkerülése a társasági adóban

TAO

A kettős adóztatás elkerülése során az első lépés az, hogy a belföldi illetőségű adózónak, illetve a külföldi vállalkozónak meg kell határoznia a külföldről származó jövedelem összegét. A Tao. tv. – az egyezményekkel összhangban – a kettős adóztatás két módszerét nevesíti: a mentesítést és a beszámítást. A mentesítés lehet teljes vagy pedig progresszív.

Mazars: Brüsszel véget vet az agresszív adóelkerülésnek

TAO

Az akcióterv a korábbiaknál szigorúbb szabályokat állít fel a transzferárakra. Ez azért kapott kiemelt figyelmet, mert a káros struktúrák jelentős része mesterséges csoporton belüli ügyleteken alapul, amelyeknek nincs valós gazdasági tartalmuk, csupán az adóminimalizálást, adóelkerülést szolgálják. Például, a cégcsoport egyik vállalata értékkel nem bíró védjegyekért jogdíjat fizet a másiknak, még az adózás előtt kivonva a jövedelmet az adott országból.

Nagy-Britannia az OECD második legkisebb társasági adóját vetné ki

TAO

A legkisebb társasági adót, 12,5 százalékosat Írországban kell fizetni, a második a tagok közé 2016-ban felvett Lettország, ahol 15 százalékos a társasági adó, a harmadik legkisebb társasági adó, 17 százalékos pedig Szlovéniában van. A negyedik helyen három ország osztozik 19 százalékkal: Magyarország, Lengyelország és Csehország.

A jogdíjhoz kapcsolódó szabályok változásáról a társasági adóban

TAO

Az új szabályozás lényege (az adótervezési céllal történő nyereségáthelyezés megelőzése érdekében), hogy egy adott immateriális jószágra tekintettel jogdíj címén realizált nyereség csak olyan arányban jogosítson kedvezményre, amilyen arányban az adózó ezen immateriális jószág előállításához ténylegesen, saját maga hozzájárult.

Kedvező változások a SZIT-szabályozásban

TAO

2011 júliusában lépett hatályba a SZIT Törvény, a napokban pedig az Országgyűlés elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvényt („SZIT Módosítás”), amely elháríthatja a törvény alkalmazása elől az ingatlanpiaci szereplők által a SZIT alapításával és működésével kapcsolatban korábban kifogásolt akadályokat.

Lejárt a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje

TAO

Május 31-én volt a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Felmérés a vállalati K+F ráfordításokról

TAO

A Deloitte hatodik alkalommal elkészített vállalati K+F felmérése szerint Magyarországon idén először többen tervezik a K+F ráfordítások növelését, mint ahányan a szinten tartását. Emiatt megnő a hazai piaci igény a képzett K+F szakértőkre, a hatékonyabb konzorciumi együttműködésekre, illetve a szellemi tulajdonjog és a tudás hasznosíthatóságának tisztázására. A K+F pénzügyi eszközök iránt azonban mérsékeltebb a válaszadói elkötelezettség.

Jóváhagyta a társasági adó információcseréjének szabályozását az Európai Unió Tanácsa

TAO

Az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsülésén (Ecofin) elfogadták "az agresszív vállalati adótervezés" elleni uniós bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a tagállami hatóságoknak automatikusan meg kell osztaniuk egymással a társasági adóbefizetési információkat - tájékoztatott közleményében az Európai Unió Tanácsa szerdán.

NAV: május vége a társaságiadó-bevallás határideje

TAO

Az egyszeres és kettős könyvvitelt vezető adózóknak május 31-ig kell benyújtaniuk a 2015-re vonatkozó társaságiadó-bevallásukat és letétbe helyezni, illetve közzétenni az elektronikus beszámolójukat - figyelmeztet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) pénteki közleménye.

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságokat érintő változások

TAO

Több helyen módosulhat a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról („SZIT”) szóló törvény: többek között változnak az induló tőkére és a közkézhányadra vonatkozó korlátok, de pontosítják az osztalékfizetésre vonatkozó szabályokat is.

Az EP-képviselők támogatják a társasági adó információcseréjének bizottsági tervét

TAO

Az Európai Parlament (EP) támogatja és "az agresszív vállalati adótervezés elleni küzdelem fontos lépésének" tartja azt az uniós bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a tagállami hatóságok automatikusan megosztanák egymással a társasági adóbefizetési információkat.

Adóalap-kedvezmény a k+f költségek kapcsolt vállalkozások közötti megosztásakor

TAO

A felek az egyoldalú nyilatkozat kiegészítéseként kétoldalú megállapodást is köthetnek, amelyben rögzíthetik az egymás között fennálló jövőbeli felelősségi viszonyokat az egyetemleges felelősségre tekintettel, valamint a megosztás tárgyát képező k+f költségek pontos összegének alátámasztására annak kalkulálásának módját is.