kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

e-Szja - sikertörténet

SZJA

Varga Mihály elmondta: az elektronikus szja-bevallások feldolgozásának első köre lezárult, és a rendszer jól vizsgázott. Az elektronikus rendszert alkalmazva a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek küldött bevallási tervezetet. A munkáltatók mintegy 630 ezer dolgozó adóbevallását készítették el, körülbelül 300 ezer vállalkozó pedig saját magának készítette el az adóbevallását.

Gazdasági tevékenység keretében végzett ingó értékesítés

SZJA

Az Szja törvény 3. § 46. pontja értelmében gazdasági tevékenység alatt azt a tevékenységet kell érteni, amelyet a magánszemély üzletszerűen, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel végez, ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása

SZJA

Online foglalási rendszeren – például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az Áfa tv. alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.

NAV: a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles

SZJA

A diákmunkával szerzett személyi jövedelemadó (szja) mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie.

Gyakori kérdések és válaszok az sja kedvezmények érvényesítése kapcsán

SZJA

Személyi kedvezmény: Súlyos fogyatékosság * Első házasok kedvezménye * Családi kedvezmény *

NAV: május végéig el kell számolniuk a civilszervezeteknek

SZJA

Május végéig el kell számolniuk az 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek, csak azok kaphatnak jövőre szja-felajánlást, amelyek eljuttatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a KOZ közleményt május 31-ig - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Lezárult az szja-bevallási időszak

SZJA

A NAV által készített bevallás a kifizetői adatokat tartalmazza, amely már csak önellenőrzéssel vagy javítással módosítható. Aki például nem nyilatkozott időben munkáltatójának a családi vagy az első házas kedvezményről, az csak úgy kapja meg a neki járó kedvezmény összegét, ha önellenőrzést nyújt be.

Már csak pár nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására

SZJA

A Bécsi úti bevásárlóközpontban a NAV munkatársai várják az ügyfeleket fél 9-től délután 1 óráig a bevallási tervezetek véglegesítésére, de a szakemberek a papíralapú bevallás kitöltésében is segítenek.

Szja bevallás - ne feledkezzünk meg a családi kedvezményről

SZJA

Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet. Ezt legkésőbb május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig tehetik meg

Már csak egy hét van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására

SZJA

Az idén először mindenkinek elkészítette a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét, amit még egy hétig ellenőrizhetnek és egészíthetnek ki az adózók. Ha nem nyúlnak hozzá és elfogadják, akkor a tervezet május 22-én adóbevallásnak minősül - közölte a NAV adószakmai szóvivője

Airbnb szállásadókat vizsgál a NAV

SZJA

Az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek. A NAV támogató eljárás keretében keresi meg az eltéréssel érintett szállásadókat.

NAV: az adóhivatal honlapjáról a legegyszerűbb elfogadni az szja-bevallási tervezetet

SZJA

Az adóhivatal honlapjáról elérhető új elektronikus szja (e-szja) felületen a legegyszerűbb átnézni, elfogadni vagy akár kiegészíteni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet, amelynek határideje idén május 22-e - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Május végéig használhatók fel a lejáró SZÉP-kártyás juttatások

SZJA

Később esedékes üdülés előlegeként is elkölthető a fennmaradt összeg. A SZÉP-kártya birtokosai hogyan ellenőrizhetik lejáró egyenlegüket, és milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a fennmaradó rövid időszakban hatékonyan tudják felhasználni a fennmaradó összegeket?

Nőtt az önkéntes pénztárak vagyona, de drámaian csökkent a munkáltatói befizetés

SZJA

Az egy főre eső átlagos vagyon 24 éves korban lépi át a 100 ezer forintos határt, a 33 évesek átlagos megtakarítása 500 ezer forint feletti, 40 év felett már 800 ezer az egyéni számla átlagos egyenlege, míg a 47 éves korcsoportnál átlépi a milliós határt is az átlagos megtakarítás.

Menetrendszerűen jön a tavaszi adócsomag

SZJA

A jelenlegi egy ingatlan helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként évi 38 400 forint. Az ingatlan bérbeadásából származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után nem kell 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az internet áfája jövőre 5 százalék lesz.

Rendkívüli nyitvatartás a NAV-nál az szja-bevallás miatt

SZJA

Keddtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára

NAV: a személyi jövedelemadó idén is fizethető részletekben

SZJA

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével.

Versenyképességi következménye lenne az uniós kiküldetési irányelv módosításának

SZJA

Az uniós kiküldetési irányelv szabályozza az adott tagországban letelepedett cég határon túli, más tagállamban történő szolgáltatás-nyújtásának munkajogi feltételeit.

Több mint 820 ezer bevallási tervezetet postázott már az adóhivatal

SZJA

Május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig ugyan még van idő, de nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a NAV által készített tervezet átnézését. Az adóhivatalnak május 2-ig kellett postára adnia a bevallási tervezeteket.

Gyakorlati példák a munkába járással kapcsolatos költségek térítésére

SZJA

A költségtérítés kifizetésének sarkalatos pontja annak eldöntése, hogy a munkavállaló munkahelyre való eljutása, illetve hazautazása a kormányrendelet szerinti munkába járásnak minősíthető-e. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – néhány konkrét példával világítjuk meg, hogy mit tekinthetünk munkába járásnak.