kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

NGM: többen élhetnek a munkaerő-mobilitási támogatással

SZJA

A 2017. január 13-tól hatályos rendelkezés értelmében a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti minimális távolság 100-ról 60 kilométerre csökken, valamint hatályát veszti a korábbi legalább 5 óra oda-vissza utazási időre vonatkozó támogatási feltétel is

NGM: érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről

SZJA

A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről. A kétgyermekes szülők számára havi 12 500-ról 15 ezer forintra emelkedik a gyermekenként érvényesíthető kedvezmény mértéke.

A NAV hamarosan kiküldi az adózóknak az idei szja-bevallás változásairól szóló tájékoztató leveleket

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban postázza a lakosságnak a 2017-es személyi jövedelemadó (szja) bevallás változásairól szóló tájékoztató leveleket, ezekből minden érintett megtudhatja, hogy kinek, hogyan kell adóznia, az adóhivatal 3,8 millió levelet küldött ki - mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője

Változások az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás szabályaiban

SZJA

Sok változás nincs, meghatározták, hogy mit kell akadálymentesítés és korszerűsítés alatt érteni, kit kell együtt költöző családtagnak tekinteni, valamint definiálja a méltányolható lakásigény mértékét is. De az változatlan, hogy az ügyvezető is kaphat 5 millió forint adómentes munkáltatói támogatást lakásvásárlásra, vagy lakáshitele visszafizetéséhez - csak munkaviszonyban álljon. Ugyanez érvényes a cégtulajdonosra is.

Az őstermelőnek, az egyéni vállalkozónak továbbra is a klasszikus bevallást kell választania

SZJA

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásnak háromféle módja van, a klasszikus bevallás, a munkáltató által készített, illetve az adózó felkérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) személyi jövedelemadó (szja) bevallásának elkészítésére

Jövőre szűkül a kedvezményesen adózó juttatások köre, de csökkennek a közterhek

SZJA

Kibővül 2017-től az adómentes juttatások köre, köztehermentesen lehet majd belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára (értékhatár nélkül), évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre. Mentesül a közterhek alól az óvodai, bölcsődei ellátás, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltások, védőeszközök beszerzése, valamint az albérleti támogatás

Változnak a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó adószabályok

SZJA

Szűkül a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások köre, 2017. január 1-jétől az éves keretösszeget - 100 ezer forintot - meg nem haladó pénzösszeg és a Széchenyi Pihenő Kártyára adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak, a szálláshely alszámla esetén legfeljebb 225 ezer, a vendéglátás alszámla esetén legfeljebb 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetén pedig legfeljebb 75 ezer forint összegben.

December 31. több biztosítás esetében is fontos határidő

SZJA

Az idei évre járó maximum 130 ezer forint adókedvezmény kihasználása miatt az elmúlt hetekben 10-15 ezren köthettek új nyugdíjbiztosítási szerződést, az adójóváírás megszerzésének azonban feltétele, hogy az idei évre szánt díj 2016 végéig be is érkezzen a számlára

Változtak a hivatali, üzleti utazásra és a kiküldetésre, valamint a munkába járás költségtérítésére

SZJA

2016. augusztus 1-től változott a kiküldetés fogalma a személyi jövedelemadóban. Az új fogalommal kapcsolatosan számos jogértelmezési kérdés merült fel, amelyek szükségessé tették a fogalmi meghatározás pontosítását, kiegészítését.

Jövőre adómentes lehet a külföldön nyitott tartós befektetési számla

SZJA

Mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot.

Biztosítás helyett inkább azonnali juttatást kínálnak a cafeteria-keretben a munkaadók

SZJA

A munkáltató által kínált gondoskodó juttatás, így például a kockázati élet-, baleset- vagy betegségbiztosítás a munkavállalók által választható kínálatba is kerül, kicsit mindig háttérbe szorul. Az étkezés és az egészségmegőrzés élen jár, de ha választani kell a cafeteria-rendszeren belül, a munkavállalók inkább a közvetlenül pénzzé tehető, vagy rögtön felhasználható juttatásokat helyezik előtérbe.

Csupán a cégvezetők 14 százaléka zárkózik el a magasabb adózású cafeteria elemektől

SZJA

A jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.

A családi kedvezmény mellett is igényelni lehet majd az első házasok adókedvezményét

SZJA

Ha az Országgyűlés elfogadja az adótörvények javasolt módosítását, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintnyi, első házasoknak járó adókedvezmény - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható lesz.

2017 januártól már csak az új őstermelői igazolványok lesznek érvényesek

SZJA

Az őstermelői igazolványról szóló, ez év január 1-jétől hatályos kormányrendeletnek megfelelően a 2016 előtt kiváltott, jelenleg még hatályos, papír alapú - barna színű - igazolványok ez év december 31-én hatályukat vesztik. Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a Nébih nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.

Szja bevallási adatok 2015

SZJA

A 2015-ös adóévről 4,625 millió magánszemély adott be személyijövedelemadó-bevallást, 50 ezerrel több, mint az előző évről. Az összevont jövedelmek összege 6,7 százalékkal, 10 064,6 milliárd forintra, a munkaviszonyból származó bérjövedelmek 6,8 százalékkal, 9250,3 milliárd forintra emelkedtek - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyijövedelemadó-bevallásokról szerdán, az adóhatóság honlapján közzétett adataiból.

NGM: sokan nem vették még igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt

SZJA

A szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül - de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig - az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Agrárkamara: 190 ezer új típusú őstermelő igazolványt adtak ki szeptember végéig

SZJA

Azok az őstermelők, akik igényelték, de valamilyen technikai ok miatt még nem kapták meg igazolványaikat, a NAK falugazdászaitól kaphatnak információt.

NAV: szeptember 30-ig regisztrálhatnak a civil szervezetek az szja 1 százalékára

SZJA

A civil szervezetek szeptember 30-ig regisztrálhatnak annak érdekében, hogy jövőre részesülhessenek az 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból - hívta fel figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

NGM: a kormány nem tervezi új albérletadó bevezetését

SZJA

A kormány egyáltalán nem tervezi új albérletadó bevezetését, hiszen a 2017-es költségvetés az adócsökkentés költségvetése, így szó sincs bármiféle új adónem bevezetéséről - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Munkavégzéshez juttatott eszközök adózása

SZJA

Ha a magánszemély a képernyő előtti munkavégzésre tekintettel kap védőszemüveget, akkor ez a juttatás akkor sem keletkeztet adóköteles jövedelmet, ha a magánszemély a szemüvegét az otthoni számítógép előtti magáncélú tevékenysége során is használja.