kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Lezárult az szja-bevallási időszak

SZJA

A NAV által készített bevallás a kifizetői adatokat tartalmazza, amely már csak önellenőrzéssel vagy javítással módosítható. Aki például nem nyilatkozott időben munkáltatójának a családi vagy az első házas kedvezményről, az csak úgy kapja meg a neki járó kedvezmény összegét, ha önellenőrzést nyújt be.

Már csak pár nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására

SZJA

A Bécsi úti bevásárlóközpontban a NAV munkatársai várják az ügyfeleket fél 9-től délután 1 óráig a bevallási tervezetek véglegesítésére, de a szakemberek a papíralapú bevallás kitöltésében is segítenek.

Szja bevallás - ne feledkezzünk meg a családi kedvezményről

SZJA

Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet. Ezt legkésőbb május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig tehetik meg

Már csak egy hét van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására

SZJA

Az idén először mindenkinek elkészítette a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét, amit még egy hétig ellenőrizhetnek és egészíthetnek ki az adózók. Ha nem nyúlnak hozzá és elfogadják, akkor a tervezet május 22-én adóbevallásnak minősül - közölte a NAV adószakmai szóvivője

Airbnb szállásadókat vizsgál a NAV

SZJA

Az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek. A NAV támogató eljárás keretében keresi meg az eltéréssel érintett szállásadókat.

NAV: az adóhivatal honlapjáról a legegyszerűbb elfogadni az szja-bevallási tervezetet

SZJA

Az adóhivatal honlapjáról elérhető új elektronikus szja (e-szja) felületen a legegyszerűbb átnézni, elfogadni vagy akár kiegészíteni a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet, amelynek határideje idén május 22-e - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

Május végéig használhatók fel a lejáró SZÉP-kártyás juttatások

SZJA

Később esedékes üdülés előlegeként is elkölthető a fennmaradt összeg. A SZÉP-kártya birtokosai hogyan ellenőrizhetik lejáró egyenlegüket, és milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a fennmaradó rövid időszakban hatékonyan tudják felhasználni a fennmaradó összegeket?

Nőtt az önkéntes pénztárak vagyona, de drámaian csökkent a munkáltatói befizetés

SZJA

Az egy főre eső átlagos vagyon 24 éves korban lépi át a 100 ezer forintos határt, a 33 évesek átlagos megtakarítása 500 ezer forint feletti, 40 év felett már 800 ezer az egyéni számla átlagos egyenlege, míg a 47 éves korcsoportnál átlépi a milliós határt is az átlagos megtakarítás.

Menetrendszerűen jön a tavaszi adócsomag

SZJA

A jelenlegi egy ingatlan helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként évi 38 400 forint. Az ingatlan bérbeadásából származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után nem kell 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az internet áfája jövőre 5 százalék lesz.

Rendkívüli nyitvatartás a NAV-nál az szja-bevallás miatt

SZJA

Keddtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára

NAV: a személyi jövedelemadó idén is fizethető részletekben

SZJA

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével.

Versenyképességi következménye lenne az uniós kiküldetési irányelv módosításának

SZJA

Az uniós kiküldetési irányelv szabályozza az adott tagországban letelepedett cég határon túli, más tagállamban történő szolgáltatás-nyújtásának munkajogi feltételeit.

Több mint 820 ezer bevallási tervezetet postázott már az adóhivatal

SZJA

Május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig ugyan még van idő, de nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a NAV által készített tervezet átnézését. Az adóhivatalnak május 2-ig kellett postára adnia a bevallási tervezeteket.

Gyakorlati példák a munkába járással kapcsolatos költségek térítésére

SZJA

A költségtérítés kifizetésének sarkalatos pontja annak eldöntése, hogy a munkavállaló munkahelyre való eljutása, illetve hazautazása a kormányrendelet szerinti munkába járásnak minősíthető-e. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – néhány konkrét példával világítjuk meg, hogy mit tekinthetünk munkába járásnak.

NAV: érdemes ellenőrizni a kamarai tagdíjak levonását az adóbevallásokban

SZJA

Nem minden kamaraitagdíj-befizetés szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetben, csak azokat tudja feltüntetni az adóhatóság, amelyekről adatot kapott - hívta fel a figyelmet a bevallástervezet ellenőrzésére a NAV

Kérdések és válaszok az szja bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatban

SZJA

Elfelejtettem az ügyfélkapus jelszavamat, hogyan tudom ezt pótolni? * Hogy lehet a tervezetet az interneten módosítani, kiegészíteni? * Egész évben Ausztriában dolgozó magánszemélynek kell-e bevallást benyújtania, ha Magyarországon nem szerzett jövedelmet? * A táppénzt fel kell tüntetni a személyi jövedelemadó bevallásban? * Hol kell az örökséget a bevallásban feltüntetni? * Be kell-e vallani azt a kamatjövedelmet, amely után az adót a kifizető levonta?

Így rendelkezzen adója 1+1 százalékáról

SZJA

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megteheti.

Hogyan áll a bevallási tervezet ügye?

SZJA

Összesen mintegy 820 ezer magánszemélynek postázza legkésőbb május 2-áig bevallási tervezetét az adóhivatal. Akik kérték a tervezetet a NAV-tól, hamarosan kézhez kapják, ha minden jövedelmet és kedvezményt tartalmaz, akkor az május 22-én automatikusan érvényes bevallássá válik

Csökkent az átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése az OECD-országokban

SZJA

Immár a harmadik egymást követő évben csökkent az átlagkeresők munkajövedelmére rakodó adóteher a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban tavaly.

NAV: május 22-e után hivatalossá válik a bevallási tervezet

SZJA

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron. Május 2-ig mindenkinek megérkezik majd ez a dokumentum