kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Kisvállalati adó (KIVA) kalkulátor vállalkozások számára - 2018-ra

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor.

A magánfőzés és a párlatadójegy-igénylés szabályai

EGYÉB ADÓK

Magánfőző az a 18. életévét betöltött személy, aki gyümölcstermesztéssel, saját gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, amely értesíti a NAV-ot.

A bortermelők 56 százaléka választotta a kisüzemi bortermelői státust

EGYÉB ADÓK

Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. Az átlépési lehetőség az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába minden évben nyitva áll a termelők előtt. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között.

A NAV internetes oldalán nyújt segítséget a biztonságos internetes vásárláshoz

EGYÉB ADÓK

A biztonságos internetes vásárláshoz nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának új információs felülete, amelyen egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók - közölte a NAV csütörtökön

Egyszerűsíti a vámkezelést az EU

EGYÉB ADÓK

A vállalkozásoknak hétfőtől kizárólag az elektronikus felület áll rendelkezésére adataik és kérelmeik felöltésére, a hatóságoknak pedig a döntések, engedélyezések és feladatok rögzítésére. A rendszert minden, több tagállamot érintő kérelem estében alkalmazni kell, de használható nemzeti hatáskörben is

Rehabilitációs hozzájárulás: a foglalkoztatottak létszám, illetve a kötelező foglalkoztatási szint

EGYÉB ADÓK

Az adóellenőrzések tapasztalta, hogy a munkaadók a rehabilitációs hozzájárulás összegének meghatározásakor helytelenül állapítják meg a foglalkoztatottak létszámát, illetve a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszámot.

Hogyan nyújtsunk be KN-kód besorolás iránti kérelmet?

EGYÉB ADÓK

A Kombinált Nómenklatúra a vámunió, az Európai Unió vám- és statisztikai nómenklatúrája, mely eleget tesz mind a közös vámtarifa (HR rendszer), mind az EU külkereskedelmi statisztikája által megkívánt követelményeknek. A Kombinált Nómenklatúra alapját a harmonizált rendszer szerinti nómenklatúra alkotja, amelyet két számjegyű saját alszámos bontásokkal, az úgynevezett „KN-alszámokkal” egészít ki. HR-alszám+KN-alszám=KN-kód. A Kombinált Nómenklatúra a legjobb eszköz az EU külkereskedelmi statisztikájára vonatkozó adatok összegyűjtésére, cseréjére és közzétételére. Ezenkívül az EU-n belüli kereskedelemre vonatkozó külkereskedelmi statisztikai adatok gyűjtésére és közzétételére is felhasználják.

A lízingcégek illetékkedvezménye

EGYÉB ADÓK

Amennyiben a vállalt feltételek nem teljesülnek, vagyis a lízingcég nem adta 2 éven belül zárt végű pénzügyi lízingbe az ingatlant, illetve a lízingszerződés nem ment teljesedésbe, a lízingcégnek pótilletéket kell fizetnie, amely a már megfizetett és az általános szabályok alapján egyébként fizetendő illeték különbözetének kétszerese

Melyek az ekho választásának feltételei?

EGYÉB ADÓK

Meghatározott foglalkozású magánszemélyek - írók, szerkesztők, képzőművészek, hivatásos sportolók stb. - akkor választhatják az ekhot, ha a következő feltételeknek megfelelnek.

NAV: az EU-n kívülről érkező árukat vámkezeltetni kell

EGYÉB ADÓK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja az interneten vásárlók figyelmét, hogy az Európai Unión (EU) kívülről - például Távol-Keletről, Amerikai Egyesült Államokból - postán érkező árukat kötelező vámkezeltetni.

A Posta szerint nem várható jelentős csökkenés az étel- és italautomaták számában

EGYÉB ADÓK

A Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) kérésére a posta lehetőséget biztosít az üzemeltetőknek, hogy a bekötéshez szükséges technikai információkat pótolhassák a szerződéskötést követően is

Nébih: július 31-ig kellett megfizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

EGYÉB ADÓK

A díjfizetésre kötelezett vállalkozásoknak a május végén bevallott előző évi bevétel egy ezrelékét kell két részletben megfizetnie, ennek első határideje jár le július 31-én, hétfőn. A következő fizetési határidő január 31.

Reklámadó újratöltve – adó-visszatérítés vagy milliárdos bírság

EGYÉB ADÓK

2017 májusában ismét változtak a reklámadó szabályai, melyek miatt adó-visszatérítésre van lehetőség, de a 2017 januárjától érvényben lévő módosítások miatt milliárdos bírság is elképzelhető.

Élelmiszer-automaták: támogatás a felügyeleti egység beszerzéséhez

EGYÉB ADÓK

Az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM-rendelettervezet szerint a kormány felügyeleti egységenként 120 ezer forint támogatást ad a felügyeleti egység beszerzéséhez.

Az érdekképviselet szerint ellehetetlenülnek az ital- és ételautomaták üzemeltetői

EGYÉB ADÓK

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség szerint az ágazat működését szabályozó új jogszabály miatt drasztikusan emelkednek a működési költségek, ami az automaták számának csökkenését és a fogyasztói árak emelkedését okozhatja.

Kata változások

EGYÉB ADÓK

Az adóalanyiság ismételt választása * Az adóalanyiság megszűnése * Bevételi nyilatkozat * Támogatások bevételként történő figyelembevétele * 2018. január 1. napjától hatályos módosítás

Hatályba lépett az új jövedéki törvény

EGYÉB ADÓK

Július 1-én hatályba lépett az új jövedéki törvény, amely a vállalkozások számára számos kedvező változással jár.

Jogszabályváltozások - Július elsejétől 7,5 százalék lesz a reklámadó mértéke

EGYÉB ADÓK

Mentesülnek az adó megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri el a 100 millió forintot.

EKHO változások

EGYÉB ADÓK

A hivatásos sportoló, illetve edző foglalkozást folytató magánszemély az eddigi 125 millió forint bevétele helyett már 250 millió forint bevételére alkalmazhatja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (a továbbiakban: ekho) szerinti adózást, amennyiben...

NAV: június 30-ig kell átvenni az új jövedéki engedélyeket

EGYÉB ADÓK

Az adóhatóság már megküldte az adózók nyilatkozatában megjelölt értesítési ügyfélkapus tárhelyre az új engedélyeket. Az új jövedéki szabályozás szerint ahhoz, hogy a jövedéki típusú engedélyesek tevékenységüket július 1-je után is folyamatosan végezhessék, az engedélyeket meg kell újítani.