kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Felére csökkent a tanulmányok mellett vállalkozó kisadózók tételes adója

EGYÉB ADÓK

Érdemes odafigyelni a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatásban tanuló vállalkozóknak, mivel egy kedvező törvényváltozás alapján már nem minősülnek főállású kisadózónak. Ez azt jelenti, hogy januártól havonta 50 ezer helyett mindössze 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük.

Nébih: január végéig kellett befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

EGYÉB ADÓK

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/ügyfélprofil) érhető el. A felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

A jövedéki adóbevallás elkészítésében is segít a NAV

EGYÉB ADÓK

Már minden jövedéki adófizetésre kötelezett vállalkozó megkapta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a decemberi időszakról szóló bevallási tervezetét. A hivatal nyilvántartása szerint a mintegy hétszáz vállalkozó összességében 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohány áfát fizet majd a költségvetésbe - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Jövedéki adót visszaigénylő gazdák figyelemébe

EGYÉB ADÓK

A 2017. I. negyedévben vásárolt gázolaj esetén 100,49225 Ft/liter adómérték megadásával, 2017. II-IV. negyedévben vásárolt gázolaj esetén 90,487 Ft/liter adómérték megadásával kell a bevallási nyomtatványt kitölteni.

KATA / KIVA - ÁFA alanyi mentesség - december 31-ig válassza - aki így akar adózni 2018-ban

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél vagy növekedésre fordítja vissza a profitját. Akik még idén választják a katát, amely minimális adminisztrációval és közteherrel jár, azok a teljes 2018-as évben így adózhatnak. Az alanyi áfamentességet szilvesztert követően legközelebb már csak a 2019-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások

Egyszerűsített közteherviselési adó változások - 2018

EGYÉB ADÓK

2018. január 1-jétől a módosítás értelmében nem választhatja a közterhek ekho szerinti megfizetését az egyébként ekho szerint adóztatható tevékenységére az egyéni vállalkozó, ha e tevékenységre az adóévben a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózást választotta.

A NAV tájékoztató levelet küld a kivásoknak

EGYÉB ADÓK

Az év végéig több mint 6 ezer kisvállalati adót (kiva) fizető vállalkozás kap levélben tájékoztatást a 2017-es elszámoló bevallásban érvényesíthető egyszeri kedvezményről, a számítás levezetéséről - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Egyszerűsített adóraktár engedélyesek és kisüzemi bortermelők figyelmébe

EGYÉB ADÓK

Az idén már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani a boros elszámolást az egyszerűsített adóraktár engedélyeseknek és a kisüzemi bortermelőknek. Legközelebb 2018. augusztus 15-ig kell a hegybíró felé eleget tenni ennek az elszámolási kötelezettségnek.

Kata változások 2018

EGYÉB ADÓK

Tanulók, hallgatók főállású kisadózói státuszát érintik a változások, egyrészről. Továbbá a a főállású kisadózók havi ellátási alapja 94 400 forint lesz, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén pedig havonta 158 400 forint képezi az ellátások számításának alapját. És még ügyvédi iroda is választhatja a katát.

Változnak az illetékszabályok a lakások adásvételénél

EGYÉB ADÓK

A módosítás értelmében lakásvásárlás esetén a kedvezményes illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A korábbi szabályozás egy évet tartalmazott.

A kisvállalati adó alkalmazásáról tájékoztat 70 ezer céget a NAV

EGYÉB ADÓK

A kivát azok a legfeljebb 50 munkavállalót alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. Az adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, ennek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól

Dohánygyártmányok ellenőrzése az Európai Unióban

EGYÉB ADÓK

Cikkünk az Európai Unió területén 2019. május 20-tól alkalmazandó dohánygyártmányok nyomon követési rendszerének felállításáról kíván egy rövid áttekintést nyújtani az Európai Bizottság által közzétett végrehajtási rendelettervezet (hivatkozási szám: Ares (2017) 4305467) rendelkezései alapján, különös figyelemmel a működést meghatározó alapvető intézményi követelményekre és az ellenőrzés folyamatára vonatkozó mechanizmusokra.

A NAV szerint több mint 70 ezer cégnek lenne érdemes kivára váltania

EGYÉB ADÓK

A rendelkezésére álló adatok elemzése alapján a NAV személyes adótanácsot ad. A választásra jogosult cégek 2016. évi számviteli, bevallási és foglalkoztatási adataiból kiindulva kalkuláltak az adóhivatal elemzői, mintha a cég számviteli és egyéb adatai pontosan úgy alakulnának 2018-ban is, mint 2016-ban. ha valamelyik cég 2016-hoz képest több munkavállalót alkalmaz jövőre, akkor még több közterhet spórolhat meg.

EVA - Ki- és bejelentkezési tudnivalók 2018-ra

EGYÉB ADÓK

Tájékoztató az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény hatálya alá a 2018. évre történő bejelentkezéssel, valamint a törvény hatálya alól történő kijelentkezéssel kapcsolatban

Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó köteles-e bankszámlát nyitni?

EGYÉB ADÓK

Miután az alanyi adómentes adózó – lett légyen az katás, vagy más státuszú egyéni vállalkozó, vagy egyéb magánszemély - bankszámlanyításra éppen azért nem köteles, mert az alanyi mentessége egyik fő jellemzője, hogy nem kötelezett áfa fizetésére.

Ügyvédi irodák is választhatják a katát - már 2017. december 1-től

EGYÉB ADÓK

Érdeklődésre tarthat számot kisebb ügyvédi irodák részéről, hogy a Magyar Közlöny november 23-i, 193. számában megjelent a kata törvény módosítása, amely szerint ügyvédi irodák is választhatják a kisadózást. Az ügyvédi iroda a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság választását 2017. december 1-jétől kezdődően jelentheti be

A katás adózók profitálhatnak legtöbbet az alanyi adómentesség kiterjesztéséből

EGYÉB ADÓK

Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással.

Kisvállalati adó (KIVA) kalkulátor vállalkozások számára - 2018-ra

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor.

A magánfőzés és a párlatadójegy-igénylés szabályai

EGYÉB ADÓK

Magánfőző az a 18. életévét betöltött személy, aki gyümölcstermesztéssel, saját gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, amely értesíti a NAV-ot.

A bortermelők 56 százaléka választotta a kisüzemi bortermelői státust

EGYÉB ADÓK

Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. Az átlépési lehetőség az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába minden évben nyitva áll a termelők előtt. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között.