kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Módosulnak egyes, az adóhatóság tevékenységével összefüggő NGM rendeletek

ART

Módosulnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tevékenységével összefüggő rendeletei, a szaktárca jogszabálytervezetét hétfőn tették közzé a kormány honlapján.

A cégek 40 százaléka lett megbízható adózó

ART

A második negyedéves rangsoroláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót

Van már cégkapuja? Ha nincs, regisztráljon!

ART

A cégkapun a cégek intézhetik majd ügyeiket, tarthatják a kapcsolatot az állammal. A cégkapu tehát valójában egy 300 MB-os ingyenes tárhely, amelyet a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) biztosít a gazdálkodó szervezetek számára. Ez a tárhely biztonságos és hiteles, amely lehetővé teszi, hogy a hivatalos levelezés a postai szolgáltatások helyett elektronikusan, igazolhatóan történjen meg. Az ide érkező dokumentumokat kézbesítettnek tekintik majd.

Pénzügyi szolgáltatók pénzmosás elleni új szabályzata - Önadózó előfizetőknek ingyenesen!

ART

Az Önadózó hamarosan elkészül vele - és letölthető lesz a pénzügyi vállalkozók, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók új pénzmosás elleni szabályzata. Az MNB gyorsabb volt, mint az NGM - már közzétette a saját végrehajtási rendeletét és útmutatóját. Könyvelők, adótanácsadók részére és készítünk szabályzatmintát, de ehhez még meg kell várni a NAV útmutatóját is. ..

Összefoglaló az adózás rendjéről szóló új törvényjavaslatokról

ART

Most már szinte biztos, hogy jövő év elejétől változik az adóigazgatás eljárási rendjének a rendszerváltást követően kialakult rendje, legalább is, ami az egyes eljárási előírások szabályozási rendjét illeti.

A NAV átveszi a törvényszéki végrehajtási feladatokat

ART

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az adóhatóság 2019. január 1-jétől veszi át a törvényszéki végrehajtás feladatait.

"Intézze elektronikusan" - működik a cégkapu regisztráció

ART

..és az augusztus 30-i regisztrációs határidő is közeleg. A gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől kötelező a Cégkapu használata. A NISZ Zrt. Cégkapu szolgáltatása 2017. december 1-én indul.

Megújul az adózás rendje

ART

Augusztus 18-ig véleményezhetők az adózás rendjének megújítására kidolgozott törvénytervezetek. Még van idő a visszajelzésre.

Aktuális pénzmosás elleni információk - könyvelők, adótanácsadók, adószakértők részére

ART

Augusztus 3-án a Magyar Közlönyben megjelent a 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendelet a belső szabályzatok kötelező tartalmi elemeiről. Kell jönnie még egy további NGM rendeletnek - a Pmt. 77.§/2/ bekezdése szerinti kérdéskörben, a belső kockázatértékelés elkészítésének szabályrendszeréről, a belső ellenőrző és információs rendszer működtetéséről és további ilyen kérdésekről. És mindezeken túl kell még jönnie a Pénzmosás Elleni Információs Iroda által kiadandó kötelező útmutatónak is, amely várhatóan augusztus közepén jelenik meg. Az Önadózó türelmetlenül várja ezeket, hogy elkészíthessen és ingyenesen előfizetői rendelkezésére bocsáthasson egy minimális adaptációt igénylő mintadokumentációt.

A munkát terhelő adók csökkentését javasolja az ÁSZ elnöke

ART

100 forint jövedelem után Magyarországon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-8-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra lement 48 százalék körülire, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van, tehát félúton járunk

Megkezdi az adószámla-kivonatok küldését a NAV

ART

Az elektronikus bevallók az adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést. Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével is rendezhetik. Túlfizetés esetén a 1717-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez.

Hétfőtől véleményezhető az új adóeljárási törvény tervezete

ART

A tervezet szerint megszűnnek az egy évnél hosszabb ideig tartó ellenőrzések, az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 365 napot. A változás nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert esetükben a revizoroknak továbbra is be kell majd fejezniük a vizsgálatot 180 napon belül.

Fokozott közúti áruforgalmi ellenőrzést indít a NAV

ART

Az elektronikus rendszerrel a hivatal nyomon követheti az ország útjain haladó teherautókat, egyebek mellett az útdíjbefizetést ellenőrző kamerák és a tengely-súlymérő állomások adatainak segítségével. Az áruforgalom kétes szereplői így gyorsan kiszűrhetők, velük szemben szinte azonnali hatósági fellépésre nyílik lehetőség.

Továbbra is sokan tartoznak tartósan az adóhatóságnak

ART

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), június végén 3003 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, és 1880 társaság, szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Cégkapu regisztráció könyvelői szemmel

ART

A Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) céljai közé tartozik nem csak a könyvelői szakma segítése, hanem a vállalkozói kultúra javítása is, ezért szeretnénk néhány gyakori kérdésre választ adni a nagyon aktuális – cégkapus regisztráció területén, ezzel segítve a cégvezetőket a szabályos működésben. Kérjük tagjainkat, hogy az alábbi szempontok figyelembevételével segítség a cégkapus regisztráció folyamatát.

"A gyanú szerint a vállalkozás könyvelője is tudta, hogy a számlák valótlan üzletről szólnak"

ART

A társaság az EU-n kívülről is szerzett be gumiabroncsokat, amelyeket Magyarországon értékesített. Az elkövetők a bevételt fiktív - az általuk létrehozott cégláncolat társaságai által fém alkatrészekről kiállított - számlákkal akarták eltüntetni.

Elégedett a NAV az ADÓtraffipax eredményeivel

ART

Növeli az adóbevételeket, a kiadott nyugták és a bejelentett alkalmazottak számát az ADÓtraffipax, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának főoldalán megtalálható rovatban megyékre lebontva előre közlik, hogy melyik időszakban hova mennek ellenőrizni az adóhatóság munkatársai és mit vizsgálnak - mondta el Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője

Adócsalás esettanulmányok - már megint a munkaerő-kölcsönzés

ART

A banda országszerte harmincnégy gazdálkodó társasággal szerződött le vagyonvédelmi, takarítói és futárszolgálati feladatok ellátására. A fiktív szolgáltatást igénybevevő cégek színlelt szerződést kötöttek a külön erre a célra fenntartott, strómanok vezette munkaerő-kölcsönző vállalkozásokkal, ahová bejelentették régebbi dolgozóikat.

Benyújtotta második félévi ellenőrzési tervét az ÁSZ

ART

A közpénzfelhasználás ellenőrizetlen, "fehér foltjainak" felszámolását szolgálják a nyilvános könyvtárak, az alapítványok gazdálkodásának, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok intézményeinek ellenőrzései.

Cégkapu infók - július 7.

ART

A Belügyminisztériumban tájékoztató előadást tartottak (BM e-Közigazgatási Főosztály, illetve a fejlesztő NISZ Zrt) a 2018 januárjától bevezetésre kerülő e-ügyintézési szolgáltatásokról és a Cégkapuról. A megbeszélésen meghívottként részt vettek a NAV képviselői, az Adókamara, illetve több adótanácsadó iroda. Az Adókamara összefoglaló anyagát közöljük.