kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Magyar Posta: változtak a csekkbefizetés szabályai

ART

Továbbra sincs adatrögzítési kötelezettség az M (mentes) jelzésű csekkeknél, ezek többnyire adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt hatósági csekkek. Az FM (feltételesen mentes) jelzésű csekkeknél - ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek - 300 000 forint felett szükséges a személyazonosítás. Ha a csekken egyik jelzés sem szerepel, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, ilyen esetben személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni.

Megerősített uniós szabályok léptek hatályba a pénzmosás, az adóelkerülés ellen

ART

Hatályba lépett új uniós pénzmosás elleni irányelv, amely megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésének érdekében pedig növeli az átláthatóságot - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Adócsalás esettanulmányok - őrző védő cégek már megint

ART

A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Bár bejelentették a dolgozókat, bevallást is benyújtottak, azonban adót és járulékot nem fizettek. Hogy a lebukást elkerülje a bűnszervezet, az azt kiszolgáló alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték

Az adótraffipaxtól a könyvelt bevétel és a legális foglalkoztatás növelését várják

ART

Az adóhatóság honlapján meghirdetett adótraffipax előre jelzi, hogy hol kell számítani a célirányos ellenőrzésekre. A tapasztalatok szerint az adótraffipax az adómorált javítva növeli az államkassza bevételét. Ez az adótraffipaxszal eddig érintett vállalkozói körnél egyértelműen kimutatható az online pénztárgép és a foglalkoztatotti bejelentések adatai alapján

Adóváltozások lesznek ősszel is

ART

Az adózás rendjéről szóló új törvény javaslatát várhatóan augusztusban nyújtják be. Törvény születhet az adóhatósági végrehajtásokról, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövőre már általános végrehajtó szerv lesz közigazgatási ügyekben. És terveznek adótörvény-módosítást is.

A foglalkoztatói bejelentések és bevallások között szinkron

ART

Számos esetben előfordulhat, hogy a munkáltatók, kifizetők hibás adatokkal jelentik be az alkalmazottakat. Ebben az esetben a bejelentést javítani, ellenőrizni kell, hogy szinkronban vannak-e az adatok az adó- és járulékbevallással. Fontos, hogy a bejelentések és a bevallások valamennyi foglalkoztatott esetében szinkronban legyenek, mivel a munkavállalók különböző ellátásoktól, így például táppénztől, nyugdíjtól eshetnek el.

Változások az adózói minősítésben

ART

Januártól a megbízható minősítéshez a vállalkozás adóteljesítményének pozitívnak kell lennie, így az "alvó cégek" fennakadnak a rostán. További változás, hogy idén már a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak és 5 év helyett 4 évre visszamenőleg figyeli a NAV, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtás

Változások a pénzmosás elleni bejelentésekben

ART

2017. június 26-án hatályba lép a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény. E törvény alapján tett bejelentések esetében, a védelemmel ellátott elektronikus üzenet megküldése az Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) keretrendszerben kitölthető VPOP_PMT17 elnevezésű nyomtatvánnyal, illetve a szűkített adattartalmú VPOP_PMT17XML nyomtatvánnyal és a megfelelő XML állomány csatolásával teljesíthető.

Elfogadták a jövő évi adócsomagot

ART

A fizetővendéglátók a jelenlegi egy helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadó, amelynek összege szobánként évi 38 400 forint. Újdonság az is, hogy az ingatlant hosszú távon bérbeadóknak a jövő évtől nem kell az egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

Új kihívások a nemzetközi adózásban - Digitalizáció - Hazai válaszok

ART

Ízelítő a XI. Nemzetközi Adókonferencia központi témáiból. A pénzügyi, számviteli szakma a legveszélyesebb szakmák közé került azzal, hogy egy folyamatosan változó feltételrendszerhez a legszigorúbb ellenőrzési rendszer, szankciórendszer kapcsolódik (egy nap késés vagy egy rossz helyre tett „X” jelölés sok százezer forintos szankcióval jár). Emellett megjelent a büntetőjogi kockázat is, amikor már nem is az adóellenőr kér adatot, hanem az adónyomozó egyszerűen elviszi a számítógépet, a szervert. Az adótanácsadásnak is új kockázattal kell szembenéznie: a digitalizációval.

Hatósági felügyelet az adóellenőrzésben

ART

2017-től új intézkedés került bevezetésre, a hatósági felügyelet, amely az áru zár alá vételével, vagy annak az állami adó- és vámhatóság által fenntartott vagy általa kijelölt raktárba történő elszállításával, betárolásával valósul meg.

Multilaterális adóegyezményhez csatlakozott Magyarország

ART

A multilaterális adóegyezménnyel egy olyan új többoldalú jogi eszköz jött létre, amely lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD modellegyezmény változásai alapján anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni.

ÁSZ: egységesíteni szükséges az ellenőrzések módszertanát

ART

Az ellenőrzést végző szervezeteknek közös nyelvet kell beszélniük a hatékony munka érdekében. Az ellenőrzési módszertanok összeillesztésével, az azonos elvek szerinti összeállításával nagyobb hatás érhető el a közpénzügyek rendezettségében, a közpénzek célszerű és eredményes felhasználásában

E-bevallás tervek

ART

A jövőben minden bevallást megvizsgálnak, leegyszerűsítenek, és ahol csak lehet, a bevalláskészítés terhét átvállalja az adóhivatal. Az e-szja most jelesre vizsgázott, 2018-tól pedig a NAV - a rendelkezésére álló adatok alapján - jövedéki adóbevallás-tervezetet küld majd az érintetteknek

Az Iparkamara kezdeményezi, hogy a kisvállalkozások adóbevallását is az adóhatóság készítse

ART

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezi, hogy a munkavállalókhoz hasonlóan a kisvállalkozások adóbevallását is az adóhatóság készítse el a jövőben, később pedig a nagyobb vállalkozásokra is kiterjedhetne ez a gyakorlat - mondta a kamara elnöke hétfőn Nagykanizsán.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámlanyítás

ART

A bankszámlanyitás után egy ismeretlen bűntárs olyan hamis elektronikus levelet küldött egy németországi székhelyű cégnek egy azzal üzleti kapcsolatban álló másik gazdasági társaság nevében, amely szerint ez utóbbi társaság a részére történő átutalásokat a továbbiakban egy új bankszámlára - a vádlott által Budapesten nyitott bankszámlára - kéri teljesíteni.

Rózsaszín csekken nem lehet adót fizetni

ART

A NAV figyelemfelhívásban kéri az adózókat, hogy adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas.

ÁSZ: lezárult a NAV informatikai rendszereinek ellenőrzése

ART

Lezárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai rendszereinek 2015. január 1. és 2016. június 30. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése. A vizsgálat egyebek mellett kiterjedt az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adó (áfa) megfizetésével, a kutatás-fejlesztési kedvezmények érvényesítésével, valamint az adók módjára behajtandó köztartozások beszedésével összefüggő tevékenységekre is - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ)

NGM: év végig minden elemében elektronizálják az ekáert

ART

Év végéig az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) minden elemét elektronizálják a tervek szerint - közölte Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken Egerben, a Magyar Vámügyi Szövetség tavaszi konferenciája alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Egyre hatékonyabb az adóellenőrzés az ekáernek köszönhetően

ART

Az elmúlt hetekben sok olyan üggyel találkoztak, amelynél a jövedéki ellenőrzésre érkező pénzügyőrök biztosra mentek, az eljárásukból látni lehetett, hogy tudják, miért jöttek, tisztában vannak azzal, hogy a gazdálkodó olyan termékkel rendelkezik, kereskedik, amelyhez jövedéki engedélyre lenne szükség, és tudják azt is, hogy ilyen engedély nincs a vállalat birtokában