kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

A munkáltató csak az alkalmazottak tudtával figyelheti meg a munkahelyi levelezést

MUNKAJOG

A munkáltatók kizárólag előzetes értesítés után figyelhetik meg az alkalmazottak munkahelyi levelezését - mondta ki keddi másodfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében.

Nyugdíjas-szövetkezetben dolgozó nyugdíjasok fizetésének el kell érnie a minimálbért

MUNKAJOG

Ebben a foglalkoztatási formában csak öregségi nyugdíjasok, köztük a 40 éves szolgálati viszonyt követően nyugdíjba vonult női munkavállalók vehetnek részt, korengedményes nyugdíjasok nem.

Változtak a kiküldetés szabályai

MUNKAJOG

A magyar foglalkoztatónak meg kell őriznie a bérezésre vonatkozó dokumentumokat és adott esetben bizonyítania kell, hogy a társadalombiztosítási kötelezettségeket befizették. A külföldi küldő vállalatnak ki kell jelölnie a hatóságokkal kapcsolatot tartó személyt és gondoskodnia kell a kiküldött munkavállalók magyarországi regisztrációjáról is.

Időkorlát az idénymunkában

MUNKAJOG

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunkák esetében további feltétele a foglalkoztatásnak, hogy az azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Enyhén javult a munkavédelmi szabályok betartása az első félévben

MUNKAJOG

Enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest Magyarországon, az ellenőrzött 7936 munkáltató 78,3 százalékánál, 2016 első félévéhez viszonyítva 6,3 százalékponttal kevesebbnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök - ismerteti jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján.

Meghirdették Az év felelős foglalkoztatója pályázatot

MUNKAJOG

A jelentkezést október 6-áig négy kategóriában - az 1-50, az 51-500 fő között, az 500 fő felett foglalkoztatók, illetve a közszféra szervezetei - adhatják be.

NGM: a hőség miatt elrendelt munkavédelmi ellenőrzésnél 99 munkaadónál találtak problémát

MUNKAJOG

A legjellemzőbb hiányosságok voltak a hőségből adódó megterhelésekre vonatkozó kockázatértékelés, illetve a munkavédelmi oktatás elmulasztása, a nem megfelelő hőmérsékletű védőital biztosítása, valamint, hogy nem állt rendelkezésre a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár.

Mennyi az órabér?

MUNKAJOG

Folytatódott a fizikai órabérek gyors emelkedése a második negyedévben is. A középvezetők körében ugyanakkor alacsony béremelkedés növelte a fluktuációt. Kékgalléros átlagórabér (2017.Q2): 887 Ft

Az idénymunkás foglalkoztatás időkorlátja

MUNKAJOG

A mezőgazdasági, turisztikai idénymunkák esetében egyik feltétele a foglalkoztatásnak, hogy az azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

NGM: hűtött védőitalt és több pihenőidőt kell adni a munkavállalóknak

MUNKAJOG

A zárt munkahelyeken a légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságát a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani, fertőtleníteni. A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzéseken a hőségriasztások idején a fokozottabb megterhelésnek kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére.

A járási hivatalokhoz került a munkavédelem ellenőrzése

MUNKAJOG

Volt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, amelyet 2012-ben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szervezetébe integráltak, majd 2015-ben megszüntették a Hivatalt, és a szakmai irányítás a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetébe olvadt. Ez év január 1-jétől az ellenőrzési szervezet a megyeszékhely szerinti járási hivatalokhoz került.

Miért hátrányos a kiküldetési irányelv módosítása Magyarországnak?

MUNKAJOG

A módosítással nem minimálbért, hanem egyfajta javadalmazást vezetnének be a kiküldött munkavállalók jövedelmének számításánál. A javadalmazás fogalom tartalmát nem definiálnák pontosan, így azt mindenki saját értelmezése szerint használná, a kelet-európai vállalkozások pedig elveszítenék jelenlegi versenyelőnyüket a nyugat-európai társakkal szemben

NGM: nincs szükség a munkavállalók kiküldetési irányelveinek módosítására

MUNKAJOG

Nincs szükség a munkavállalókra vonatkozó uniós kiküldetési irányelvek módosítására Magyarország, valamint Kelet-Közép-Európa több állama szerint - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, a régiós országok foglalkoztatásért felelős vezetőinek pozsonyi konferenciáját követően.

Idén is elindul a nyári diákmunka program

MUNKAJOG

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, amelyben a 16-25 év közötti diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget

NGM: a diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt

MUNKAJOG

A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony

Munkaügyi ellenőrzések - munkavédelem

MUNKAJOG

A munkáltatói mulasztások 7,8 százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, 7,3 százaléka pedig a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott. Intézkedniük kellett a felügyelőknek még a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése és a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt is, az összes eljárás 6,3 százaléka, illetve 5,8 százaléka volt ilyen.

A kiküldetésre vonatkozó munkajogi szabályok

MUNKAJOG

Nincs olyan konkrét rendelkezés az új Mt.ben, amely kifejezetten meghatározná a munkahely fogalmát, így munkahelyként meg lehet jelölni konkrét címet, de egy nagyobb földrajzi egységet is, például Pest megye, Dunántúl.

Foglalkoztatási formák munkáltatóknak és diákoknak a nyári szünetre

MUNKAJOG

A „Ti hová mentek nyaralni?” mellett a szünidőre történő várakozás másik leggyakoribb kérdése: ki hová megy dolgozni a nyári vakáció egy részében?! Nem csak az a fontos, hol és mit dolgoznak a diákok. Az is meghatározó, mindezt milyen jogi keretek között teszik. Írásunk fókuszában ezúttal az iskolaszövetkezet nappalai tagozatos diák tagjának harmadik személy részére történő munkavégzése és az egyszerűsített foglalkoztatás áll.

A minimálbérek az EU-ban - Magyarország hátulról a hatodik

MUNKAJOG

Az idén januári állapotot tükröző felmérés szerint a legmagasabb összegű minimálbért Luxemburgban fizetik, havi 1999 eurót, a legkisebbet pedig Bulgáriában, 235 eurót. Magyarország a 17. helyen áll a mintegy 412 eurós havi minimálbérével.

Megjelent a megemelt minimálbérről szóló kormányrendelet

MUNKAJOG

A rendelet értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege havibér esetén 127 500 forint, hetibérnél 29 310 forint, napibérnél 5870 forint, órabér alkalmazásakor pedig 733 forint 2017. január 1-jétől.