Hírek

Devizában felmerült kötelezettség elhatárolása

SZÁMVITEL

Az árfolyamveszteség elhatárolására csak akkor van lehetőség, ha a devizahitelnek, a devizakötvény kibocsátásból származó tartozásnak árfolyamvesztesége volt, és a vállalkozásnál az összevont értékelés eredménye is árfolyamveszteség.

Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata

ÁFA

Az utazásszervező amennyiben a különös adózási szabályt alkalmazza az általa értékesített útra, úgy azon költségeinek áfa tartalmát nem vonhatja le, amely költségek az utas bárminemű ellátásának érdekében merülnek fel. Vagyis nem vonható le az utazási, szállodai, vendéglátási, rendezvényen való részvételi, idegenvezetési, városnézési stb. költségek áfa tartalma. Továbbá, ha ezen költségekről a számlát más tagállami adóalany állítja ki és forgalmi adót tüntet fel a számlán, úgy az adót visszatérítési eljárásban (ELEKÁFA) sem lehet visszakérni.

Jön az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP)

ART

A projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőive - mondta Izer Norbert PM államtiktár

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

TÁMOGATÁSOK

Megnyitották az ipari szereplők számára az energiaközösségek kialakításának lehetőségét, most pedig vizsgálják az önkormányzatok bevonását, végül a társasházak kerülhetnek majd sorra.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

DIGITALIZÁCIÓ

A vezetőknek megbízható jogosultság-kezelési folyamatot kell bevezetniük annak biztosítása érdekében, hogy csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá a rendszerekhez, modellekhez és az adatokhoz. A szervezeteknek megfelelő naplózási képességekkel és monitoring rendszerekkel kell rendelkezniük a biztonsági incidensek észlelése és az azokra való azonnali reagálás érdekében.

AM: megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése

TÁMOGATÁSOK

Az alap területalapú támogatás (BISS) keretében a héten több mint 200 ügyfélnek utalt a hivatal 3 milliárd forintot meghaladó értékben, míg a kisgazdaságok számára kidolgozott átcsoportosítással nyújtható kiegészítő támogatás (CRISS) esetében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forint összértékben folyósítottak támogatást. Ezzel mindkét jogcím esetében több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százalékát már kifizették

Aktuális az egységes kérelmek beadása

TÁMOGATÁSOK

Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják

NAV: a mobilappban bárki ellenőrizheti foglalkoztatásának szabályosságát

JÁRULÉKOK, TB

A NAV-Mobil "Foglalkoztatási adatok" menüpontjában elérhető szolgáltatások hosszú távú biztonságot nyújtanak valamennyi adózónak, hiszen amellett, hogy azonnal láthatóvá válik bármilyen változás a jogviszonyokban, bér- és járulékadatokban, segítségével egy pillanat alatt fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra is, így mihamarabb rendezhető a jogviszony.

EM: háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek

TÁMOGATÁSOK

A február elején indult pályázat 30 milliárd forintos keretösszegből biztosít vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Az akkumulátor kapacitásának függvényében járművenként 2,8-4 millió forint forrás nyerhető el a REPowerEU terv finanszírozásával a vállalati flották környezetkímélő bővítéséhez, cseréjéhez. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig lehet pályázni.

NGM: szerdától lehet pályázni az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj 2024. évi felhívására

KKV

Az elismerésre hat kategóriában, legalább 15 hónapja működő projektjükkel pályázhatnak a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek, önkormányzatok, állami szervek és intézmények.

A három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők utáni szocho kedvezmény

JÁRULÉKOK, TB

A kifizető egy természetes személy munkaviszonyára, közfoglalkoztatási jogviszonyára csak egy adókedvezményt vehet igénybe, ez alól kivétel a szakirányú oktatás és a duális képzés után érvényesíthető adókedvezmény, amely mellett más adókedvezmény is érvényesíthető. Az adókedvezmények közötti választás joga a kifizetőt illeti meg.

Az illetőség szabálya a magánszemély külföldről származó jövedelme esetén

SZJA

Bár az Szja törvény szabályai alapján minden magyar állampolgár magyar adóügyi illetőséggel bír - de ha van az érintett másik országgal kettős adóztatási egyezmény - akkor nem az Szja törvény, hanem az egyezmény rendelkezései alkalmazandók.

Deloitte: optimistábbak a pénzügyi vezetők

KKV

 Az üzleti kilátásokkal kapcsolatban a felmérés szerint csökkent azoknak az aránya, akik jelentős bizonytalanságot látnak, de még így is többségben vannak ezek a pénzügyi vezetők. Továbbra is szinte minden megkérdezett (94 százalék) a munkaerőköltségek emelkedésére számít 2024-ben.

A törvényes képviselet online bejelenthető és lezárható az Ügyfélportálon

ART

Március 27. óta a NAV Ügyfélportál  „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság. Például itt bejelenthető egy gazdasági társaság ügyvezető-váltása

Külföldi sporteseményre szóló belépő juttatása

SZJA

A munkáltató, kifizető adóévente, legfeljebb a minimálbér összegéig adhat adómentesen ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen, a Sporttörvény[1] hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegyet, bérletet.[2] Az adómentesség akár külföldön megrendezett sportrendezvényre szóló belépő juttatásakor is alkalmazható.

Ajánljuk az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024-es kiadását

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

Új adókedvezmény vehető igénybe zöldberuházásra

TAO

Az idei évtől a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén társasági adókedvezmény vehető igénybe. Egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját

Hamarosan lejár a gépjárműadó befizetésének határideje

EGYÉB ADÓK

A gépjárműadót április 15-ig, egy összegben kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.

AM: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

TÁMOGATÁSOK

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között. A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem

NAV: a személyijövedelemadó-kedvezmények utólag is érvényesíthetők a bevallásban

SZJA

A kedvezmények között van a 25 év alatti fiatalok, a 30 év alatti anyák, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok, valamint a személyi és a családi kedvezménye is.


Vissza az előző oldalra