kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

A 2012. évi személyi jövedelemadó bevallása önadózással, rendelkezés az adó 1+1%-áról

2013. február 20. 10:33
Forrás: NAV

Önadózással három módon teljesíthető az adóbevallási kötelezettség:

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2018-ban sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- új pénzmosás elleni szabályzat is (!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj 2018. 1-12. hóra: 21.420,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: info@onadozo.hu
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével elkészíthető az adóbevallás, ehhez azonban 2013. február 15-ig kellett eljuttatni az egyszerűsített bevallásról szóló 1253NY jelű nyilatkozatot az adóhivatalhoz.

Ezen kívül a magánszemélyek 2013. május 21-ig a „1253Adónyilatkozat” benyújtásával is eleget tehetnek adókötelezettségüknek, amennyiben az ehhez szükséges feltételeknek megfelelnek.
 
Akinek a 2012. évi adóbevallását nem a munkáltató készíti el, annak a teljes vagy csökkentett adattartalmú1253-as nyomtatvány benyújtásával kell teljesítenie kötelezettségét.
 
 
Az adóbevallást egyéni vállalkozónak és áfafizetésére kötelezett magánszemélynek 2013. február 25-ig, minden más személynek 2013. május 21-ig kell benyújtani.
 
Az adóbevallás benyújtható papíron és elektronikusan is. Utóbbihoz szükséges, hogy az adózó rendelkezzen az ügyfélkapuhoz szükséges egyedi azonosítóval és titkos jelszóval.
 
A nyomtatványok a NAV ügyfélszolgálatain beszerezhetők vagy a honlapról letölthetők.
 
 
 
Az adó 1+1 %-ának felajánlásáról:
 
A jövedelemadó-bevallás nyomtatványaihoz tartozik egy „EGYSZA” elnevezésű lap is. Ezen a személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felhasználásáról rendelkezhet a bevallással együtt. Önállóan a „12EGYSZA”nyomtatványon 2013. május 21-éig elektronikusan, vagy papíron is lehet a felajánlásról rendelkezni az adóhatóságnál. Ha valaki munkáltatói adómegállapítást kért, akkor legkésőbb 2013. május 10-éig lezárt borítékban (ragasztott részén aláírva) a munkáltatójának is átadhatja a nyilatkozatot.
 
A rendelkezés érvényességének feltétele az adókötelezettség határidőben történő teljesítése.

Kérje az Önadózó ingyenes bemutató számát!

Egy korábbi lapszámunk megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta több ezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó:  újság + Online Fórum – szakmai segítség az adózásban és a könyvvitelben! Adó - Tb - Számvitel – Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon.  Az ingyenes megküldéshez kérjük adja meg postázási címét: info@onadozo.hu