Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Pályázat indul élelmiszeripari cégeknek beruházási támogatásra

TÁMOGATÁSOK

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) legújabb kiírásán a közepes méretű vállalkozások fejlesztései kaphatnak támogatást, a cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat

Mazars: Nem olyan szépek az új SZÉP-kártya szabályok

SZJA

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.

Kezdje az új évet az Önadózó előfizetésével - még a régi áron!

ELŐFIZETŐI HÍREK

Az ÖNADÓZÓ előfizetői csomag egy komplex VÁLASZADÓ szolgáltatás az Ön munkavégzésének támogatására Újságcikkeink folyamatosan szállítják a válaszokat a „hogyan kell ezt csinálni?", „miként kell ezt értelmezni?" és a „mi változott már megint?" kérdésekre. Gyorskérdés szolgáltatásunkkal online választ kaphat az aznapi égető kérdésére is. Jogi Segélyvonal szolgáltatásunkkal telefonon válaszolunk a kapcsolódó jogi kérdésekre. Új év - új teendők, most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez - és további írások az Önadózó januári számában

JÁRULÉKOK, TB

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői ★ Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez ★ Munkaügyi teendők 2021 elején ★ Konzorciumok áfa szabályai ★ Változások a társasági adótörvényben ★ A számviteli törvény változásai ★ A Szja, KATA és járulékváltozások ★ Őstermelők megújuló adózási szabályai ★ A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények ★ Az adóeljárás változásai 2020-2021 ★ Helyi adók, illetékek változásai ★ Vám, jövedéki és regisztrációs adó változások 2021 ★ Új év - új teendők - most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Változások a jövedéki adóban 2021

JÁRULÉKOK, TB

Írásunkban összefoglaljuk az jövedéki adó 2021-től hatályos változásait ★ Dohánytermékek áfakezelése ★ Készletfelvételi szabályok ★ Alkilát-benzin forgalmazása ★ Egyedi veszteségnorma-megállapítás ★ Egyszerűsített jövedéki engedély ★ Bejelentések és nyilvántartásba vételek★ Zárjegyeltépődés ....

További híreink »

Aktuális lapszám

2021 / 01

2021 / 01 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Boldog új évet kíván az Önadózó! 1

Egy évvel ezelőtt,  amikor e hasábokon  köszöntőt mondtunk az új év  eljövetelére,  azt jósoltuk, hogy 2020 a digitalizáció éve lesz. Ez helyett 2020 a borzalom, a koronavírus-járvány évet lett, felejtsük is el gyorsan, örüljünk, hogy az az év elmúlt, vége. 2021-re már nem is merünk jósolni – inkább csak kívánni.  Töretlen bizalommal a jövőben azt kívánjuk, hogy 2021 a kilábalás éve legyen az országnak és mindenkinek, aki megszenvedte a tavalyi esztendőt.  Az előttünk álló 2021 év meghatározói közül a következőket emeljük ki.

Tovább a cikkhez

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői a magánszemélyek 2020. évi adókötelezettségével összefüggésben 4

Írásunkban a 2020-as adóév végét követően, felmerülő munkáltatói, kifizetői feladatokat mutatjuk be a magánszemély részére a munkáltató/kifizető által az adóévben jutatott jövedelemről szóló éves összesített igazolás kiállítása vonatkozásában. Bemutatjuk továbbá az adóhatóság részére teljesítendő kontroll adatszolgáltatás menetét.

Tovább a cikkhez

Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez 12

Január nagyon fontos hónap a munkavállalók és a munkaadók szempontjából egyaránt, hiszen a munkavállalóknak számos nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy munkaadójuk megfelelőképpen el tudja készíteni a bérszámfejtésüket. A munkáltató, kifizető ugyanis csak akkor tudja év közben a havi bérszámfejtés során figyelembe venni a magánszemélynek járó személyi jövedelemadó kedvezményeket, illetve a tevékenységével összefüggésben előreláthatóan felmerülő költségeket, ha a magánszemély a kedvezményre való jogosultságáról, illetve a várható kiadásairól az adóév elején nyilatkozik a kifizetőnek.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Konzorciumok áfa szabályai 21

A magyar gazdaságban rendre a pénzügyi szektorban, a kutatás fejlesztésben és az építőiparban találkozhatunk konzorciumokkal, azonban egészen perifériális területen is találkoztam konzorciumi megállapodással, így például a hulladékgazdálkodás körében is. Írásunkban megvizsgáljuk a felmerülő áfa kérdéseket.

Tovább a cikkhez

TAO

Változások a társasági adótörvényben 22

Írásunkban – a hatálybalépés sorrendjében – a társasági adó rendszeréhez kapcsolódó, 2020 év végén és 2021. január 1-ével hatályba lépett változásokat mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A számviteli törvény változásai 29

A számviteli törvény 2020 év végi módosításai elsősorban más jogszabályi változásokkal való összhang és a törvényen belüli belső összhang megtemetését szolgálják, illetve egyszerűsítéseket tartalmaznak. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény újabb módosítását az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény tartalmazza.

Tovább a cikkhez

SZJA

A személyi jövedelemadó. a KATA és a járulékfizetésre vonatkozó szabályok változásai 33

Cikkünk az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvényben (a továbbiakban: adócsomag) szereplő módosításokat ismerteti részletesen, emellett pedig röviden kitér a koronavírus járvány kapcsán hozott gazdaságvédelmi intézkedésekre is a SZÉP Kártya és a távmunkavégzés kapcsán.

Tovább a cikkhez

Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem megújuló adózási szabályai 38

2021-től a mezőgazdasági őstermelői tevékenység „önállóan”, mezőgazdasági őstermelőként, „közösen” őstermelők családi gazdasága vagy családi mezőgazdasági társaság keretében folytatható. Cikksorozatunk első részében áttekintettük az új működési formák anyagi jogi szabályait (tevékenységi kör meghatározása, nyilvántartási, ellenőrzési szabályok), melyet a 2021. január 1-jén hatályba lépő családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csg. törvény) tartalmaz. A rendelkezésre álló keretszabályok jelentős átalakulásával összefüggésben az egyes működési formák adózási szabályai is módosultak. Cikksorozatunk második részében a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdasága adózási szabályait foglaljuk össze és kitérünk a családi mezőgazdasági társaság tagjaira vonatkozó új rendelkezésekre is.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények 48

Cikkünk a szociális hozzájárulási adókedvezmények bemutatását célozza, illetve a gyakorlatban felmerült kérdéseket vizsgálja meg, valamint az új Tbj.-vel összefüggésben felmerült kérdésekre is kitér.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Helyi adók, illetékek 2020. évközi és 2021. évi változásai 67

A következőkben a 2020. év közben hatályba lépett (jövőben is alkalmazandó), valamint a 2020. őszén kihirdetett törvények helyi adók és illetékek módosításait ismertetjük. A helyi iparűzési adót illetően kitérünk az előleg-kiegészítési kötelezettség intézményének megszűnésére, a szokásos piaci ár alapulvételével történő adóalap-megállapításra, a szánviteli törvény szerinti hiba feltárása adóévének adóalapra gyakorolt hatására, az adóbevallás állami adóhatósághoz való kötelező benyújtására is. Az illetéknemet érintően a testvérek közötti ingyenes vagyonszerzés mentességi tényállását, a családi otthonteremtési akcióterv új elemeit is taglaljuk. A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázatok, jogértelmezések és gyakorlati példák a megalapozott jogalkalmazást kívánják elősegíteni.

Tovább a cikkhez

Vám, jövedéki és regisztrációs adó változások 2021 76

Az év végi adócsomagban, a címben szereplő törvényeket is módosította az országgyűlés, a következőkben a módosítások fontosabb változásait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóeljárás változásai 2020-2021 59

2020 különleges év volt, adóztatási szempontból is. Az adóeljárási szabályok is több alkalommal módosultak az év során, több rendelkezés csak átmenetileg, néhány azonban „véglegesen”. E mellett természetesen a „szokásos” évközi, év végi adócsomagok is tartalmaztak új rendelkezéseket. Jelen cikk a legfontosabb módosításokat emeli ki.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi teendők 2021 elején 79

Távmunka szabályok 2021. február 8-ig ★ Minimálbér bér és garantált bérminimum 2021-re ★ Szabadság újévi megállapítása – jogcímek, jogszerző feltételek ★ A 2020-ból megmaradt szabadság 2021-ben történő kiadhatósága ★ Munkaidőkeret – újévi kezdéssel

Tovább a cikkhez

2021 / 01 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek