Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

A tőzsdei értékpapír osztaléka utáni szociális hozzájárulási adó a 20SZJA bevallásban

JÁRULÉKOK, TB

Ha a magánszemély a Budapesti Értéktőzsdén vagy a párizsi tőzsdén forgalmazott részvényekkel rendelkezik, amelyek hozamát osztalékként fizették ki, akkor ez után az osztalék után mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. 

A munkaerő-kölcsönzés áfa szabályainak változása 2021. április 1-jétől

ÁFA

A módosítás szerint a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások túlnyomó többsége esetében megszűnik a fordított áfa, vagyis nem a szolgáltatás igénybevevője, hanem az ügyletet teljesítő adóalany lesz köteles megfizetni (és áthárítani) az áfát.

A NAV-hoz benyújtott hipa-bevallások kezelése

EGYÉB ADÓK

A hipa-nyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő program használatával küldenek be.

Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhatóság

SZJA

A jóvá nem hagyott tervezet - az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével - május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.  Mindenképpen ki kell egészítenie a bevallási tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amiről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás - hangsúlyozta az adóhatóság, példaként említve az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet.

Április 20-ig ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

TÁMOGATÁSOK

Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-ig nyújthatóak be.

További híreink »

Aktuális lapszám

2021 / 04

2021 / 04 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Online számla adatszolgáltatás - lejárt a szankciómentes időszak ● NAV XML mint számla – Egyszerűsít vagy csak bonyolítja a vállalkozások adminisztrációját?

Tovább a cikkhez

A számlaadat-szolgáltatás legfontosabb tanulságai 4

Írásunk az adatszolgáltatással kapcsolatban elterjedt a hiedelmekkel próbál leszámolni és felvázolja a jogszabályi szempontból helyes értelmezést, valamint az adatszolgáltatásokkal – és ezzel párhuzamosan a számlakiállítással – kapcsolatos legfontosabb buktatókat. Az adatszolgáltatás minden vállalkozás számára egyfajta kötelezettséget jelent, ugyanakkor az is fontos, hogy az adatszolgáltatásban rejlő lehetőségeket a vállalkozások ki tudják használni, az esetlegesen elkövetett hibákból tudjanak tanulni.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Előleg és módosító számlák kezelése a gyakorlatban 9

Az idei évben is a számla adatszolgáltatási kötelezettség szabályainak változása felszínre hozott néhány olyan adózói gyakorlatot, melyeket a korábbi években alkalmaztak ugyan, de azok nem feleltethetőek meg az Áfa tv. vonatkozó rendelkezéseinek. E cikkben összefoglalom az előlegszámla, illetve korrekciós számla kiállításának legfontosabb szabályait kitérve a számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére is.

Tovább a cikkhez

Online számla adatszolgáltatás külföldi teljesítési helyű termékértékesítés és szolgáltatásnyújtása esetén 13

Írásunk következtetése szerint akkor nem kell adatot szolgáltatni a kimenő számláról, ha az adott számlában másik tagállami forgalmi adót számítunk fel.  A harmadik országban teljesített ügyletek esetében a kiállított számláról mindenképpen adatot kell szolgáltatnunk.

Tovább a cikkhez

TAO

Összefonódási viszonyok a kkv-besorolás és egyéb szempontok alapján 14

Jelen cikk első részében a kkv besorolás szabályait mutatjuk be, utána pedig az egyes összefonódási viszonyokkal kapcsolatos fogalmak közötti fő különbségeket vázoljuk.

Tovább a cikkhez

A telephely kérdése a nemzetközi adózásban 1. rész 22

A következő cikkünk a telephely kérdését járja körül. Bemutatjuk, hogy külföldi vállalkozások hazai adóztatása szempontjából milyen jelentősége van az adóegyezmények telephely fogalmának, az ahhoz kapcsolódó OECD Modellegyezmény Kommentárjában található magyarázatoknak, valamint a kapcsolódó hazai társasági adó szabályoknak. A cikk ismerteti az OECD Modellegyezmény 5. cikkének (Telephely) felépítését és a legfontosabb tényállásokat, amelyek telephely keletkezéséhez vezetnek.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

IFRS 8 Működési szegmensek 28

A cikk a 2009. január 1-jétől hatályos IFRS 8 Működési szegmensek standard előírásait mutatja be a szegmensek kialakítására, meghatározásának módjára és a gazdálkodó közzétételi kötelezettségére vonatkozóan. A standardban meghatározott kritériumok alapján egy egyszerű gyakorlati példa alapján elvégezzük a szegmentációt, a működési szegmensek beszámolási szegmensekké való minősítését.

Tovább a cikkhez

SZJA

A tőkejövedelmek bevallása 32

Cikkünk a tőkejövedelmek bevallására vonatkozó rendelkezéseket, illetve a bevallási nyomtatvánnyal összefüggő fontosabb tudnivalókat ismerteti.

Tovább a cikkhez

A kriptovalutákból származó jövedelem adókötelezettsége és bevallása 42

Napjainkban szárnyal a kriptovaluták árfolyama, a volatilis, mindig nyitva lévő piac vonzó befektetési lehetőséget kínál a befektetők számára. Cikkünk a kriptovalutákal kapcsolatos ügyletek hatályos szabályok szerinti adókötelezettségét és bevallási tudnivalóit ismerteti.   

Tovább a cikkhez

Külföldön dolgozó magánszemélyek adózása és járulékfizetése 2. Rész 44

„Home-office”-ban Magyarországon, vagy külföldön. Külföldi munkavégzés adó- és társadalombiztosítási szabályai gyakorlati alkalmazása tárgykörben cikksorozatunk második részét adjuk közre, melyben a „home-office” hatását vizsgáljuk a külföldi munkavégzéssel összefüggésben.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A foglalkoztatói közterhek alóli mentesség kiterjesztése, és az önfoglalkoztatókra vonatkozó új kedvezmények a veszélyhelyzetben 50

Írásunkban bemutatjuk, hogy a pandémiás helyzet miatt 2020 novemberében hatályba lépett, a foglalkoztatás terheinek enyhítését célzó veszélyhelyzeti intézkedések hogyan bővülnek 2021 március hónapjára, és bemutatjuk azok érvényesítésének lehetőségeit.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítése 2021-től 53

A szakképzési hozzájárulásra, mint elkülönült, de annál fontosabb sajátos kötelezettségformára vonatkozó előírások rendszere igen összetett, részletszabályaiban több témát ölel fel és még 2021 elején is sok nyitott kérdést vet fel. Írásunkban bemutatjuk legfontosabb szabályokat és újdonságokat, legfőképp a korábbi szakképzési hozzájárulási rendszerhez képest bekövetkezett eltéréseket.

Tovább a cikkhez

JOG

Változások a pénzmosás elleni szabályozásban – és a szolgáltatók teendői 60

Ismertetjük a 2021. február 2-án kihirdetett PM rendeleteket, bemutatjuk, hogy ezek alapján mely pontokon kell a szolgáltatóknak a belső szabályzataikat módosítaniuk. Előfizetőink részére a módosítások végrehajtására mintákat is adunk. Kitérünk arra is, hogy mi a helyzet a hányatott sorsú tényleges tulajdonosi nyilvántartással és adatszolgálttatással.

Tovább a cikkhez

2021 / 04 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek