Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési projektek sikerét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

TAO

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek; az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Fehér könyvet készített, amely a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Meghosszabbodnak a védelmi intézkedések, de a teraszok már készülhetnek a nyitásra

JOG

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is  A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Kisfaludy Program: hamarosan zárhatják pályázataikat a magán- és egyéb szálláshelyek

TÁMOGATÁSOK

A záró beszámolót a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. elektronikus felületén kell benyújtani. Aki elkészült a vállalt fejlesztéssel, az a határidő-hosszabbítástól függetlenül 2021. április 21-től megkezdheti a záró beszámoló benyújtását.

Hogyan jár táppénz COVID idején?

JÁRULÉKOK, TB

A koronavírus járvány kapcsán gyakran felmerül, hogy megbetegedés miatt vagy karanténhelyzet kapcsán jogosult-e a munkavállaló munkabérre és milyen ellátásra jogosult? Miként az is jó kérdés, hogy ilyen helyzetben hogyan tud a munkavállaló és a munkáltató megállapodni a munkavégzés feltételeiről?

Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?

MUNKAJOG

A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

További híreink »

Aktuális lapszám

2021 / 04

2021 / 04 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Online számla adatszolgáltatás - lejárt a szankciómentes időszak ● NAV XML mint számla – Egyszerűsít vagy csak bonyolítja a vállalkozások adminisztrációját?

Tovább a cikkhez

A számlaadat-szolgáltatás legfontosabb tanulságai 4

Írásunk az adatszolgáltatással kapcsolatban elterjedt a hiedelmekkel próbál leszámolni és felvázolja a jogszabályi szempontból helyes értelmezést, valamint az adatszolgáltatásokkal – és ezzel párhuzamosan a számlakiállítással – kapcsolatos legfontosabb buktatókat. Az adatszolgáltatás minden vállalkozás számára egyfajta kötelezettséget jelent, ugyanakkor az is fontos, hogy az adatszolgáltatásban rejlő lehetőségeket a vállalkozások ki tudják használni, az esetlegesen elkövetett hibákból tudjanak tanulni.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Előleg és módosító számlák kezelése a gyakorlatban 9

Az idei évben is a számla adatszolgáltatási kötelezettség szabályainak változása felszínre hozott néhány olyan adózói gyakorlatot, melyeket a korábbi években alkalmaztak ugyan, de azok nem feleltethetőek meg az Áfa tv. vonatkozó rendelkezéseinek. E cikkben összefoglalom az előlegszámla, illetve korrekciós számla kiállításának legfontosabb szabályait kitérve a számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére is.

Tovább a cikkhez

Online számla adatszolgáltatás külföldi teljesítési helyű termékértékesítés és szolgáltatásnyújtása esetén 13

Írásunk következtetése szerint akkor nem kell adatot szolgáltatni a kimenő számláról, ha az adott számlában másik tagállami forgalmi adót számítunk fel.  A harmadik országban teljesített ügyletek esetében a kiállított számláról mindenképpen adatot kell szolgáltatnunk.

Tovább a cikkhez

TAO

Összefonódási viszonyok a kkv-besorolás és egyéb szempontok alapján 14

Jelen cikk első részében a kkv besorolás szabályait mutatjuk be, utána pedig az egyes összefonódási viszonyokkal kapcsolatos fogalmak közötti fő különbségeket vázoljuk.

Tovább a cikkhez

A telephely kérdése a nemzetközi adózásban 1. rész 22

A következő cikkünk a telephely kérdését járja körül. Bemutatjuk, hogy külföldi vállalkozások hazai adóztatása szempontjából milyen jelentősége van az adóegyezmények telephely fogalmának, az ahhoz kapcsolódó OECD Modellegyezmény Kommentárjában található magyarázatoknak, valamint a kapcsolódó hazai társasági adó szabályoknak. A cikk ismerteti az OECD Modellegyezmény 5. cikkének (Telephely) felépítését és a legfontosabb tényállásokat, amelyek telephely keletkezéséhez vezetnek.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

IFRS 8 Működési szegmensek 28

A cikk a 2009. január 1-jétől hatályos IFRS 8 Működési szegmensek standard előírásait mutatja be a szegmensek kialakítására, meghatározásának módjára és a gazdálkodó közzétételi kötelezettségére vonatkozóan. A standardban meghatározott kritériumok alapján egy egyszerű gyakorlati példa alapján elvégezzük a szegmentációt, a működési szegmensek beszámolási szegmensekké való minősítését.

Tovább a cikkhez

SZJA

A tőkejövedelmek bevallása 32

Cikkünk a tőkejövedelmek bevallására vonatkozó rendelkezéseket, illetve a bevallási nyomtatvánnyal összefüggő fontosabb tudnivalókat ismerteti.

Tovább a cikkhez

A kriptovalutákból származó jövedelem adókötelezettsége és bevallása 42

Napjainkban szárnyal a kriptovaluták árfolyama, a volatilis, mindig nyitva lévő piac vonzó befektetési lehetőséget kínál a befektetők számára. Cikkünk a kriptovalutákal kapcsolatos ügyletek hatályos szabályok szerinti adókötelezettségét és bevallási tudnivalóit ismerteti.   

Tovább a cikkhez

Külföldön dolgozó magánszemélyek adózása és járulékfizetése 2. Rész 44

„Home-office”-ban Magyarországon, vagy külföldön. Külföldi munkavégzés adó- és társadalombiztosítási szabályai gyakorlati alkalmazása tárgykörben cikksorozatunk második részét adjuk közre, melyben a „home-office” hatását vizsgáljuk a külföldi munkavégzéssel összefüggésben.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A foglalkoztatói közterhek alóli mentesség kiterjesztése, és az önfoglalkoztatókra vonatkozó új kedvezmények a veszélyhelyzetben 50

Írásunkban bemutatjuk, hogy a pandémiás helyzet miatt 2020 novemberében hatályba lépett, a foglalkoztatás terheinek enyhítését célzó veszélyhelyzeti intézkedések hogyan bővülnek 2021 március hónapjára, és bemutatjuk azok érvényesítésének lehetőségeit.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítése 2021-től 53

A szakképzési hozzájárulásra, mint elkülönült, de annál fontosabb sajátos kötelezettségformára vonatkozó előírások rendszere igen összetett, részletszabályaiban több témát ölel fel és még 2021 elején is sok nyitott kérdést vet fel. Írásunkban bemutatjuk legfontosabb szabályokat és újdonságokat, legfőképp a korábbi szakképzési hozzájárulási rendszerhez képest bekövetkezett eltéréseket.

Tovább a cikkhez

JOG

Változások a pénzmosás elleni szabályozásban – és a szolgáltatók teendői 60

Ismertetjük a 2021. február 2-án kihirdetett PM rendeleteket, bemutatjuk, hogy ezek alapján mely pontokon kell a szolgáltatóknak a belső szabályzataikat módosítaniuk. Előfizetőink részére a módosítások végrehajtására mintákat is adunk. Kitérünk arra is, hogy mi a helyzet a hányatott sorsú tényleges tulajdonosi nyilvántartással és adatszolgálttatással.

Tovább a cikkhez

2021 / 04 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek