Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Online számlázás kézikönyv kisvállalkozóknak + 30 nap jogi tanácsadással

ÁFA

A pdf formátumban letölthető kézikönyv pontról pontra bemutatja, mit kell tennie a kisvállalkozónak ahhoz, hogy megfeleljen az új számlázási szabályoknak – amelyeket július 1-től minden vállalkozásnak kötelező alkalmaznia. A kézikönyv ára magában foglal egy 30 napos jogi tanácsadás szolgáltatást is korlátlan számú kérdés lehetőségével, ennek keretében a szerző dr. Szabó Tibor ügyvéd telefonos konzultáció keretében válaszol a számlázással és a vállalkozás működésével kapcsolatos kérdésekre, szükség esetén segít az online számla regisztrációs lépések elvégzésében is. Ára: 25.400,-Ft - Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/online-szamlazas-kezikonyv-kisvallalkozoknak-231

Online számlaadat-szolgáltatás csoportos adóalany vevő esetén

ÁFA

Csoportos áfa alany vevő esetén a számlán a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni, nem pedig a tag adószámát.

Online számla felkészítő - Már mobil verziója is van a NAV Online Számlázónak

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tehát szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

JÁRULÉKOK, TB

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében

Bejelentésköteles a külföldi részesedésszerzés stratégiai társaságokban

JOG

Bár a jogszabály a stratégiai társaság megfogalmazást használja, azonban nem csak a legnagyobb vagy kiemelt jelentőségű társaságokra kell gondolni, hanem mérettől és árbevételtől függetlenül minden olyan cégre, amely a Rendeletben meghatározott tevékenységet akár főtevékenységként vagy melléktevékenységként végzi, függetlenül attól, hogy a vonatkozó gazdasági tevékenységet az érintett céltársaság ténylegesen gyakorolja vagy sem.

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 06

2020 / 06 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Köszönet a Könyvelőknek! 1

A járvány gazdasági frontvonalában ott dolgoztak éjt nappallá téve a könyvelők is, az ország nem feledkezhet meg róluk sem. A koronavírusjárvány láthatóvá tette, hogy a gazdaság működtetésében milyen stratégiai szerepe van a könyvelőknek.

Tovább a cikkhez

Koronavírus krónika - Összefoglaló a jogszabályváltozásokról  4

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején a kormányrendelet vált az elsődleges jogforrássá – az Alaptörvény alapján a törvényektől eltérő szabályokat állapíthat meg – és a Magyar Közlöny vált az elsődleges hírforrássá. Ismertetjük az ügyviteli munkában leginkább alkalmazandó legújabb kormányrendeleteket.

Tovább a cikkhez

A koronavírus járványból fakadó foglalkoztatással összefüggő kedvező adó- és járulék intézkedések az újonnan megjelent kormányrendeletekben 15

Cikkünk a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletben megjelent, valamint a 152/2020. (IV. 27.) Korm. rendeletben foglalt foglalkoztatással összefüggő kedvező adó- és járulék szabályokat ismerteti, és a felmerült gyakorlati kérdésekre ad választ.

Tovább a cikkhez

A csökkentett munkaidő támogatása 20

Az írásunk fókuszában lévő jogszabály szerint támogatás akkor nyújtható, ha – többek között – a munkaadó hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenyégével összefüggő nemzetgazdasági érdek. Bemutatjuk a módosult, április 29-én éltebe lépett változásokkal hatályos jogszabály szövegét és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent Hirdetményt és alkalmazását.

Tovább a cikkhez

A fizetési könnyítés általános és speciális szabályai a veszélyhelyzet alatt 24

A koronavírusjárvány miatti fizetési könnyítés kérelmezését előzetesen alaposan át kell gondolni.  Az adóeljárás a kezdetek óta szabályozza a fizetési könnyítési lehetőségeket. Ugyanakkor a Koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet ezt gyökeresen átalakította. Jelen cikk ismerteti az általános és a speciális rendelkezéseket is.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Már csak egy hónap: számla adatszolgáltatás júliustól 31

Ezt a határidőt nem halasztották el: 2020. július 1-tőlértékhatár nélkül kötelező a számla adatszolgáltatás az adóalanyok között kibocsátott számlákról. Az Önadózó áprilisi számában összefoglaltuk a szabályokat és a számlázó programmal szembeni követelményeket. Most felvázoljuk a felvetődő gyakorlati kérdéseket. Kitérünk  a NAV által készítendő – jövőben bevezetni tervezett - bevallás ajánlás problémáira is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Céltartalék képzés gyakorlati kérdései 34

Jövőbeni kötelezettségekre képzett céltartalékkal összefüggő kérdések ★ Jövőbeni költségekre képzett céltartalékkal kapcsolatos kérdések ★ Deviza-árfolyamveszteségre képzett céltartalékra vonatkozó kérdések 

Tovább a cikkhez

IAS1 Pénzügyi kimutatások prezentálása - Saját tőke változás kimutatás és a Cash flow kimutatás összeállítása 41

A cikkben bemutatásra kerül az IAS1 Pénzügyi kimutatások prezentálása standard szerint a Saját tőke változás kimutatás és az IAS7 Cash Flow kimutatás összeállítása, amelyekhez kiindulópontként szolgál a vállalkozás mérlege és átfogó eredménykimutatása. A cikk az IAS 1 beszámoló Megjegyzések részének szerkezeti és tartalmi felépítésére vonatkozóan is bemutat egyfajta megoldást a Saját tőke változás, illetve a Cash flow kimutatás vonatkozásában.

Tovább a cikkhez

SZJA

Védőeszközök és egyéb juttatások a járvány időszakában 49

Cikkünk egyrészt bemutatja a járványveszély időszakában különösen jelentős juttatási forma, a védőeszközök juttatásának adókötelezettségét, emellett pedig konkrétan a járványveszély időszakára reflektálva ismerteti különböző egyéb juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A csökkentett munkaidejű foglalkoztatás hatása a nyugdíjszámításra 59

A világjárvány akár véglegesen is átalakíthatja a megszokott gazdasági, munkaerőpiaci, társadalombiztosítási viszonyokat. A munkaidőcsökkentési-kényszer és eddig atipikusnak minősülő munkavégzési formák a társadalombiztosításra, azon belül a nyugdíjvárományokra is hatással lehetnek. Írásunkban a magyar nyugdíjszámítás szabályait mutatjuk be, rámutatva a szabályok komplexitására és adott esetben ellentmondásaira.

Tovább a cikkhez

Társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások a veszélyhelyzet idején 62

A Kormány által 2020. március 11-én bevezetett veszélyhelyzetre tekintettel megalkotott jogszabályi rendelkezések számos ponton érintik az egyes társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások folyósítását, valamint a megállapításukra irányuló eljárások lefolytatásának rendjét is. Cikkünkben ezeket a rendelkezéseket, átmeneti szabályokat tekintjük át részletesen.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A szakképzési hozzájárulással és a rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatos fizetési könnyítés a koronavírus járvány időszakában 52

Írásunkban az általános szabályok mellett azt tekintjük át, hogy miként változtak a szakképzési hozzájárulás és a rehabilitációs hozzájárulás teljesítésének szabályai a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet időszakában.

Tovább a cikkhez

2020 / 06 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek