Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Önfoglalkoztatók támogatása - több mint hatszorosára nőtt a kérelmek száma a múlt héten

TÁMOGATÁSOK

Az igényléseket 2021. június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira. Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon.

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve iratmintákkal - rendelhető!

JÁRULÉKOK, TB

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

A nyári foglalkoztatás lehetőségei és közterhei - és további írások az Önadózó júniusi számában

ELŐFIZETŐI HÍREK

A nyári foglalkoztatás lehetőségei és közterhei ● Az együttműködő közösségről, mint adótervezési lehetőségről ● Képzési költségek hatása a társasági adóalapra ● Az ellenőrzés megállapításainak elszámolása ● IFRS 13 Valós értéken történő értékelés 2. ● A magánszemélyek részére biztosított képzések közteherviselési kötelezettsége ● Brexit 2021– Angliában dolgozók adó és járulékfizetéséről ● Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés ● A csecsemőgondozási díj mértékének 100%-ra való emelése ● Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön - új feltételekkel ● Előfizetés az Önadózó előfizetői csomagjára: 2021. 6-12. hóra 14.406,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Bővült a munkaerőpiacra lépőnek számító, adókedvezménnyel foglalkoztathatók köre

JÁRULÉKOK, TB

A kör azokkal bővült, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni, társas vállalkozói jogviszonya.

Június 30-ig a járvány miatti igazolási kérelmet különösen méltányosan bírálja el a NAV

ART

A koronavírus-járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében. Kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is

További híreink »

Gyorskérdések - Szakértői válaszok

Számla

ÁFA

Építési telek

ÁFA

Láncügylet

ÁFA

Adómentes

JÁRULÉKOK, TB

Őstermelői ipa

ART

TAO elévülés

TAO

Kérdés a szakértőhöz

Aktuális lapszám

2021 / 06

2021 / 06 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

A munkáltatói terhek csökkenése mellett fejlesztési és kedvezményes iparűzési adó segíti a vállalatokat ● A könyvelők szerepe a nemzetgazdaságban

Tovább a cikkhez

A nyári foglalkoztatás lehetőségei és közterhei, különös tekintettel a fiatalok szünidei munkavállalására 4

Egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, megbízási jogviszony, háztartási munka, szívességi munka. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a nyári szezonban mely foglalkoztatási formák állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a rövidebb idejű, rugalmas foglalkozást, valamint a szezonális munkaerő szükséglet kielégítését, és bemutatjuk ezek adójogi, társadalombiztosítási vonzatát. Továbbá külön kitérünk a fiatalok szünidei foglalkoztatásának lehetőségére is.

Tovább a cikkhez

A diákok nyári foglalkoztatása és a szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás 15

Ebben a cikkben elsősorban a szakképzési hozzájárulás és a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében vizsgáljuk a munkáltatói kötelezettségeket a diákok nyári foglalkoztatásával összefüggésben.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Az együttműködő közösségről, mint adótervezési lehetőségről 18

Az együttműködő közösség létrehozása igen komoly adóelőnnyel járhat az olyan adóalanyok esetében, akik az Áfa tv.  85. § és a 86. § szerinti adómentes tevékenységet végeznek, és nem akarnak vagy nem tudnak csoportos adóalanyiságot létrehozni.

Tovább a cikkhez

TAO

Képzési költségek hatása a társasági adóalapra 19

Az alábbi írás a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek [a továbbiakban: Tao. tv.] a szakképzésben közreműködő adózók kedvezményeire vonatkozó rendelkezéseit, illetve a képzési költségek kezelését mutatja be. Amennyiben ugyanis a foglalkoztató viseli a munkavállalók képzéseinek díját, vagy pedig szakképző iskolai tanuló foglalkoztatásával összefüggésben számol el költséget, akkor meg kell határozni, hogy az ilyen jogcímen felmerült költségek milyen hatással vannak a társasági adóalapra. Az említett témák kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a 2020-as évben jogszabályváltozás is érintette azokat.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az ellenőrzés megállapításainak elszámolása 22

Írásunkban bemutatjuk az eszközöket és kötelezettségeket, valamint az eredményt érintő hibákat. és a hibahatások elszámolásának módját és könyvelési teendőit.

Tovább a cikkhez

IFRS 13 Valós értéken történő értékelés 2. 31

A cikk példákon keresztül mutatja be a valós értékelésre alkalmazható jelenérték-technikát, a jelenérték technika kockázatokkal kapcsolatos módosításának, a kockázati felár megállapításának módszereit és a gazdálkodó valós értékeléssel összefüggő közzétételi kötelezettségét. A gazdálkodónak a standardot a 2013. január 1-jén vagy azt követően kezdődő éves időszakokra kell alkalmaznia.

Tovább a cikkhez

SZJA

A magánszemélyek részére biztosított képzések közteherviselési kötelezettsége 35

Átalakult a szakképzés rendszere, az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét 2021. januártól a szakmajegyzék váltotta fel, és az eddigieknél kevesebb alapszakma közül lehet választani, a legtöbb képesítés pedig csak iskolai rendszerű képzésben végezhető el. Cikkünk ezen változásra is reflektálva mutatja be a munkáltató által a munkavállalók részére biztosított képzésekkel kapcsolatban felmerülő adófizetési kötelezettséget.

Tovább a cikkhez

Brexit 2021– Angliában dolgozók adó és járulékfizetéséről 3. Rész 40

Külföldi munkavégzés adó- és társadalombiztosítási szabályai gyakorlati alkalmazása tárgykörben cikksorozatunk harmadik részét olvashatják, melyben a Nagy-Britanniában dolgozó (pontosabban ott jogviszonyban álló) magyarok, valamint a Magyarországon dolgozó angol állampolgárok adózásával és járulékfizetésével kapcsolatos főbb tudnivalókat foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés 47

Cikkünkben összefoglaljuk az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó szabályokat, példákkal mutatjuk be, hogy egyes esetekben milyen teendők merülnek fel, továbbá kitérünk a kapcsolódó eljárási szabályokra is.

Tovább a cikkhez

A csecsemőgondozási díj mértékének 100%-ra való emelése 53

A Családvédelmi Akcióterv részeként 2021. július 1-jétől kezdődően a csecsemőgondozási díj mértéke az eddigi 70 százalékról 100 százalékra változik. Cikkünkben ezzel a módosítással foglalkozunk, illetve részletezzük a csecsemőgondozási díj legfontosabb szabályait is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A foglalkoztatás felügyelete 58

Más jogszabályi környezetbe kerültek a korábbi munkaügyi ellenőrzés szabályai. A joganyag terjedelmére figyelemmel több részre osztva ismertetjük – a részben „régi-új” rendelkezéseket, amihez két jogszabályt kell egyszerre olvasnunk. Nyitányként megismerkedünk a foglalkoztatás-felügyeleti hatósággal és áttekintjük az ellenőrzés lehetséges tárgyköreit – írásunk befejezéseként ezeket összevetve az 1996-tól 2021. február végéig hatályban volt munkaügyi ellenőrzési szabályozással.  

Tovább a cikkhez

KKV

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön - új feltételekkel 64

A módosításnak köszönhetően minden olyan vállalkozás is jogosult a gyorskölcsön igénylésére, amely megfelel a feltételeknek: rendelkezik a 2020-as évre teljes, lezárt (12 hó) beszámolóval; 2020-as árbevétele nem haladja meg a 100 millió forintot; tavalyi éves átlagos állományi létszáma nem haladja meg a 25 főt, valamint a 2020. évi árbevétele minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi.

Tovább a cikkhez

2021 / 06 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek