Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Számviteli zárás, társasági adóbevallás - és további írások az Önadózó májusi számából

ELŐFIZETŐI HÍREK

Szerzőink a Pénzügyminisztériumból válaszolnak a járvánnyal kapcsolatos munkajogi és társadalombiztosítási kérdésekre. Ismertetjük a jogszabályváltozásokat. Áfa elszámolás adomány, szerződés megszűnése esetén. Bár halasztottak, de azért áttekintjük a tao, kiva, hipa bevallás és a számviteli zárás kérdéseit. Ne feledkezzenek meg az esedékes szja bevallásról sem, amelyet viszont nem halasztottak. Áttekintjük, hogyan tarthatók meg taggyűlések, közgyűlések az új szabályok alapján.Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: előfizetés májustól decemberig 15.960,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Hogyan tartsunk taggyűlést?

JOG

Segédlet és iratminták társasági taggyűlések és civil szervezeti közgyűlések határozathozatalához. Elkészítettük azokat az iratmintákat, amelyek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben feltétlenül szükségesek a gazdasági társaságok és civil szervezetek szabályszerű működéséhez, a taggyűlések elektronikus úton történő megtartásához, a tagokkal való e-mailes kapcsolattartáshoz. Ezek elkészítése egyébként április 11-től minden ügyvezető kötelezettsége. Önadózó előfizetőknek ingyenes! Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: előfizetés májustól decemberig 15.960,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Június 2-ig kell benyújtani a 2019-es reklámadó-bevallást

EGYÉB ADÓK

A 2019-re befizetett adóelőlegek és az adó éves összege közötti különbözetet általános esetben 2020. június 2-ig kell bevallani és befizetni, illetve a többletbefizetést is ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

Bővülő nagyvállalati beruházási támogatások

TÁMOGATÁSOK

Már a 150 főt elérő középvállalkozások is élhetnek a támogatással. Bővül a fejleszthető tevékenységek köre, a cégek már logisztikai, raktározási beruházásokra is igényelhetnek forrást, emellett a garanciaigényre és a kezességvállalásra vonatkozó szabályok is enyhülnek.

Június 2-ig kell elszámolniuk az 1%-kal a civileknek

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján elérhető 18KOZ jelű közleményt azoknak a szervezeteknek kell benyújtaniuk, amelyek 2018-ban szja 1%-os kiutalásban részesültek, vagy a 17KOZ jelű közleményükben tartalékolt összeget tüntettek fel.

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 05

2020 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információnk: még tart a rengés 1

Számviteli beszámoló, társasági adó bevallás, fizetés határideje: 2020. szeptember 30.★ A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től 15,5 százalékra csökken ★ Fizetés nélküli szabadságon levők is jogosultak lesznek egészségügyi ellátásra ★ Az adózói besorolások maradnak, gazdálkodó szervezetek is kérhetnek adómérséklést ★ A KIVA mértéke is csökken 2021-től ★ A vendégeknek nem kell idegenforgalmi adót fizetni év végéig ★ kedvezőbb SZÉP-kártya szabályok ★ Egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés ★ Kedvezőbbek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai ★ A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit

Tovább a cikkhez

Koronavírus krónika - Összefoglaló a jogszabályváltozásokról 4

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején a kormányrendelet vált az elsődleges jogforrássá – az Alaptörvény alapján a törvényektől eltérő szabályokat állapíthat meg – és a Magyar Közlöny vált az elsődleges hírforrássá. Ismertetjük az elmúlt időszak jövőbemutató eseményeit, összefoglaljuk az ügyviteli munkában leginkább alkalmazandó kormányrendeleteket.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány még inkább fókuszba helyezte az érintésmentes könyvelést 5

 A Billingo online számlázó programmal erre már most minden lehetőség adott.  A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése, a technikai fejlődési lehetőségek és a PSD2-es banki összekapcsolódások indulása gyökeresen változtathatja meg a vállalkozások pénzügyeinek vezetését, és ezzel együtt a könyvelését is. A Billingo online számlázó programmal akár már most azonnal érintésmentes könyvelésre válthatunk. Nyártól pedig további előnyökre számíthatnak a cégek és a könyvelők.

Tovább a cikkhez

A járvánnyal kapcsolatos munkajogi és társadalombiztosítási kérdések és válaszok 8

A vállalkozói tevékenységet és munkaviszonyt érintő döntések társadalombiztosítási következményei. A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben veszélyhelyzetet rendelt el Magyarország egész területére, ezt követően pedig a koronavírus járvány elleni védekezés keretében több olyan intézkedés született, ami a járvány terjedését hivatott gátolni, ezek ugyanakkor jelentős hatással vannak a vállalkozások, vállalkozók és munkavállalóik tevékenységére is. A járványveszély gazdaságra gyakorolt hatása kapcsán számos a hatályos szabályozást érintő, ugyanakkor ritkábban tárgyalt kérdés merült fel, mind a vállalkozói tevékenységet, mind a munkaviszonyt érintően. Sokan vállalkozói tevékenységük szünetelésére kényszerülnek, számos vállalkozás pedig a munkavállalóik munkaidejének csökkentésével, vagy fizetési nélküli szabadsággal próbálja átvészelni a jelenlegi helyzetet. Cikkünk a vállalkozóként és munkáltatóként felmerülő lehetőségeket és azok társadalombiztosítási következményeit mutatja be.

Tovább a cikkhez

KATA kérdések és válaszok járvány idején 15

A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet KATA-t érintő szabályai. Cikkünk a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben megjelent kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő kedvezményszabályokat ismerteti, és a felmerült gyakorlati kérdésekre ad választ.

Tovább a cikkhez

Munkaidőt, pihenőidőt érinti változások 18

Ismertetjük a Munka törvénykönyvétől eltérést engedő újabb, 104/2020. Korm. rendeletet, és hogy konkrétan mit is jelent ez a gyakorlatban.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Adományok és térítés nélküli átadások áfa szabályai 20

Mint minden vészhelyzet esetében, így a koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzetnél is megnövekedett az adakozási/adományozási kedv a társadalmilag elismert célok érdekében. Így az adóalanyok jelentős mértékben adományoznak egészségügyi szervezeteknek, vagy rászorulók egyéb csoportjának. Lapzártáig az adományozás terén nem jelentett be a kormány a forgalmi adózás terén könnyítő szabályokat, így a már több mint egy évtizede érvényben lévő szabályok és jogértelmezési gyakorlat alapján kell eljárniuk azoknak az adóalany személyeknek, akik terméket vagy szolgáltatást adományoznak, ajándékoznak. Azonban a cikk végén található részben a Stabilitási törvény szerinti adományozás átírja a már megszokott szabályainkat.

Tovább a cikkhez

Szerződések megszűnésének, módosításának áfa hatásai 22

A koronavírus-járvány hatással van a polgári jogi, kereskedelmi kapcsolatokra is: tömegesen lehet számolni szerződések megszűnésével, felmondásával, módosításával bármely iparágban. Ilyenkor mindig fel kell tenni a kérdést, hogy mi van az áfával?

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adóbevallás a 2019. évről 24

Jelen cikkben ismertetem a 1929 jelű társasági adóbevallás kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.Bár a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 1.§-a a számviteli beszámolóhoz kapcsolódóan a társasági adó, az energiaellátók jövedelemadója, innovációs járulék, a kiva, és e helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határidejét is elhalasztotta szeptember 30-ra, lehetnek olyanok, akik az eredeti határidőben tudják teljesíteni bevallási kötelezettségüket. A 2019-es társasági adóbevallást érintő rendelkezést tartalmaz a fejlesztési tartalék vonatkozásában a 171/2020. (IV.30.) Korm. rendelet is.

Tovább a cikkhez

Transzferár és vírushelyzet 34

Helyzet van! Vírushelyzet van! A kormány folyamatosan jelenti be a gazdálkodási körülményeket módosító, befolyásoló, könnyítő intézkedéseit. Mindeközben, amennyire lehet, a gazdasági élet folyamatos működésében, működtetésében vagyunk érdekeltek. A sok változás mellett azt azért látni kell, hogy a gazdálkodás alapvető szabályai, többek között az adózás rendje változatlan, még akkor is, ha némi változást hozhatnak határidő módosítások, egyéb könnyítések. Ebben a megváltozott gazdálkodói környezetben kell a transzferárazás szabályait is megfelelően kezelni, amely adott cégcsoportok esetében a társasági adóbevallás kvázi mellékletét képező transzferár nyilvántartás elkészítését jelenti. Vállalkozások vezetőinek, könyvelőknek, könyvvizsgálóknak szeretnénk támogatást nyújtani, kinek, mikor, milyen esetben kell a transzferárazás szabályrendszerét alkalmaznia.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó bevallása 2019 39

A Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta a 2019. évi számviteli beszámolók és kapcsolódó bevallások benyújtásának határidejét szeptember 30-ra. Ez a halasztás érinti a kisvállalati adó bevallását is, amelynek határideje így ebben az évben szeptember 30-a lesz – az általános szabályok szerinti május 31-e helyett. Az adóelőlegen felül fizetendő adó a bevallás benyújtásával egyidejűleg esedékes.

Tovább a cikkhez

Támpontok a 2019. adóévi iparűzési adó bevallásához 44

A következő írás a vállalkozók 2019. adóévi iparűzési adó megállapításával és bevallásával kapcsolatos aktualitásokat ismerteti. Ennek keretében részletesen bemutatjuk a bevallás határidejére, benyújtásának módjára és csatornáira, valamint a kapcsolódó konklúziókra vonatkozó tudnivalókat a székhely és telephely beazonosítását szolgáló ismereteket követően. Az írás második felében kitérünk egyfelől az idegilenes és az állandó jellegű adókötelezettség sajátos összefüggéseire, másfelől az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő vállalkozások adóévi adóalapját korrigáló két tényezőre és az átmeneti adóév lehetséges adóalap-megállapításaira. Idén a helyi iparűzési adó bevallás és adófizetés határideje 2020. szeptember 30-ra módosult.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2019-es üzleti év zárásának kiemelt feladatai 53

A számvitelben is rendhagyó év zajlik. A koronavírus járványra tekintettel a 2019. évi számviteli beszámoló elkészítésének, közzétételének, letétbe helyezésének határidejét a Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta szeptember 30-ra. Ez a határidő vonatkozik a sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókra is. A halasztás nem vonatkozik a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók beszámolóira. A halasztás sok esetben nagy könnyebbséget jelent a szakemberek számára. Nyilván lesznek olyan vállalkozások, amelyek az eredeti határidőben is el tudják készíteni beszámolójukat. Akár így, akár úgy – mindenki számára összefoglaljuk a záráshoz kapcsolódó feladatokat. A 2019. évi számviteli beszámolókat érintő rendelkezést tartalmaz a fejlesztési tartalék vonatkozásában a 171/2020. (IV.30.) Korm. rendelet is.

Tovább a cikkhez

Fókuszban a civil szervezetek beszámoló készítése és társasági adó bevallása 61

A 2019-es év beszámolóját tekintve fontos változás, hogy a számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is el kell készíteni, és azt is letétbe kell helyezni. Ezen túlmenően figyeljünk arra, hogy a közhasznú tevékenységek sorokat - mind a bevételi mind a kiadási oldalon - töltsük fel adattal ahol ez indokolt. Ezeket a sorokat akkor is ki kell tölteni, ha a szervezet nem közhasznú jogállású, és nem is szeretne azzá válni, de van közhasznú tevékenysége! Figyeljünk kiemelten arra - pláne azokban az esetekben ahol ezek a mutatók a megfelelőek - hogy az önkéntesekkel kapcsolatosan kizárólag közérdekű önkéntest fogadóként regisztrált szervezet tüntethet fel adatokat! Írásunkban bemutatjuk a közhasznú jogállású civil szervezet társasági adóalap levezetésének lépéseit, és ezt gyakorlati példákon keresztül is szemléltetjük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet a májusban esedékes számviteli beszámolók elkészítésének, közzétételének határidejét 2020 szeptember 30-ra módosította, és ez vonatkozik a civil szervezeti beszámolókra is.

Tovább a cikkhez

Behajthatatlan követelés visszaigényelt áfájának számviteli elszámolása 71

Bemutatjuk a számviteli elszámolás módját a hitelezőnél és az adósnál.

Tovább a cikkhez

SZJA

Szja-bevallás a 2019-es évről 73

Itt van május hónapja, ami azt jelenti, hogy közeledik az az időpont is, amikor a magánszemélyeknek teljesíteniük kell az adóbevallási kötelezettségüket. Hasonlóan a korábbi évekhez, a 2019. évre vonatkozó bevallási kötelezettséget a magánszemély vagy az adóbevallási tervezet segítségével, vagy az adóhatósági közreműködés nélkül készített bevallás (19SZJA) benyújtásával teljesítheti. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatásra kerülnek a bevallás kitöltésével, benyújtásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók.

Tovább a cikkhez

A külföldről származó osztalék adókötelezettsége 80

A személyi jövedelemadó bevallás beadásának határidejéhez közeledve érdemes számításba venni a határon átnyúló befektetéseket is, és megvizsgálni, hogy az ilyen forrásból származó osztalék milyen adókötelezettséget eredményez. Cikkünk a külföldről származó tőkejövedelmek közül az osztalék adózási szabályait mutatja be, kitérve arra, hogy hogy kell megállapítani, mely országban adóköteles a nem Magyarországról származó osztalék, emellett pedig ismertetésre kerülnek a kapcsolódó magyar szabályok is, továbbá bemutatjuk, hogy mi a teendője egy külföldi adóügyi illetőségű magánszemélynek az osztalékfizetés kapcsán.

Tovább a cikkhez

JOG

Elektronikus kapcsolattartás és távolléti döntéshozatal gazdasági társaságokban, civil szervezetekben 89

Taggyűlések, közgyűlések, igazgatóságok, felügyelőbizottságok működésére vonatkozó új szabályok. Alapvetően a járvány miatti veszélyhelyzet és ez mellett a számviteli beszámolók elkészítésének és közzétételének közelgő határideje indukálta a jogi személy szervezetekben a távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás szabályainak megalkotását és elrendelését a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel. Április közepén ugyan döntés született a számviteli beszámoló határidejének szeptember 30-ra történő halasztásáról (a tőzsdei társaságok kivételével), ezzel együtt a távolléti döntéshozatal szabályaival a beszámolók akár a május végi rendes határidőben is elfogadhatók. A távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás most bevezetett rendeleti szabályai a veszélyhelyzet megszűnése után is alkalmazhatók, ha a szervezetek ezeket átemelik alapító okirataikba – ezzel is segítve belső működésük digitalizációját.

Tovább a cikkhez

2020 / 05 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek