Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Nem tesznek eleget a cégek az adathalászat kivédéséért

KKV

A három legértékesebb adattípus az ügyféllel kapcsolatos és pénzügyi információk, valamint a stratégiai tervek a vállalatok számára. Az ezeket érő legnagyobb fenyegetések legvalószínűbb forrása a gondatlan vagy rosszindulatú alkalmazott.

Jogosultan támogatásigénylés - túlárazással

TÁMOGATÁSOK

Úgy kaptak összesen 306 millió forint európai uniós és magyar állami támogatást hűtőházak építésére, hogy a beruházást papíron jelentősen túlárazták. Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat

A SZÉP-kártyához szerződést kell kötni

SZJA

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött ügyfelek SZÉP-kártyájára tudnak pénzt utalni. A szerződések kiküldését már megkezdték a kibocsátók.

Köszönjük előfizetőinknek, hogy 2019 évre is az Önadózót választották!

ELŐFIZETŐI HÍREK

Köszönjük olvasóinknak, hogy előfizetési számlánk kiegyenlítésével velünk tartanak a jövő évben is. Velünk könnyebb lesz követni a szűnni nem akaró változásokat, és elkerülni a buktatókat. Kérjük azon előfizetőinket, akik az Önadózó 2019. évi előfizetési díjat még nem rendezték, hogy annak 22.680,-Ft összegét a szolgáltatás folyamatossága érdekében mielőbb utalják át az Adonet.hu Zrt. 11709002-29903043 számú bankszámlájára, mert az Önadózó 2019 évi előfizetési időszakát hamarosan lezárjuk.

További híreink »

Gyorskérdések - Szakértői válaszok

Étterem könyvelése

SZÁMVITEL

Tisztelt Szakértő!

SZÁMVITEL

Ügyvédi Iroda áttérése Katára

EGYÉB ADÓK

Áru rendelés külföldről

ÁFA

Látványcsapatsport támogatása

TAO

előleg kérése boltban

KKV

munkaviszony vagy megbízás

MUNKAJOG

További gyorskérdések »

Aktuális lapszám

Önadózó 2018/11

Önadózó 2018/11

Beköszöntő

Önadózó előfizetői szolgáltatások 2019-ben 1

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a 2019. évi Önadózó előfizetési számlánkat október végén postáztuk, azt már minden előfizetőnknek meg kellett kapnia. A számla fizetési határideje november 12-e, a szolgáltatás folyamatossága érdekében kérjük határidőben történő kiegyenlítését. (A 22.680,-Ft előfizetési díj a számla szerint átutalható a kiadó Adónet.hu Zrt. 11709002-29903043 számú számlájára.)

Tovább a cikkhez

Adó - TB - Számvitel

Benyújtásra került az év végi adócsomag 4

A változások minden lényeges adótörvényt érintenek. A kisvállalkozásokat érintő fontos változás, hogy az áfa alanyi mentesség értékhatára 2019. január 1-től 12 millió forintra változik, és azok is választhatják ezt, akiknek 2018. évben a 8 millió forintot meghaladja, de a 12 millió forintot nem éri el. Jövőre kedvezménnyel lesznek foglalkoztathatók nyugdíjasok és kutatók. Enyhülnek az adófeltöltési kötelezettség szankciói. A bérelt személygépkocsik után a bejövő számlák áfatartalmának 50 százaléka külön útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatóvá válik. A törvényjavaslat meghatározza az 5 %-os lakásáfa igénybevételének feltételeit az áthúzódó projekteknél.

Tovább a cikkhez

Trendek és megoldások a könyvelés digitalizációjában 5

Könyvelés a XXI. században – kihívások és lehetőségek. A digitalizáció a gazdasági élet minden területét átalakítja, így jelentős hatást gyakorol a kis- és középvállalkozások fejlődésére, a mindennapi gazdasági-ügyviteli folyamatokon keresztül. A modern digitális eszközök egyrészt a szolgáltatási szektort célozzák meg, másrészt a legfrissebb technológiai fejlesztések a termelő szektorra is hatást gyakorolnak, mert növelik a termelékenységet. Minden fejlődni vágyó vállalkozás arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban tudja erőforrásait hasznosítani, és így a lehető legmagasabb profitra tegyen szert, így van ez a könyvelő, könyvvizsgáló cégek esetében is.

Tovább a cikkhez

Raklap és más göngyölegek számlázása - a NAV szemével 9

Általános és helyesnek vélt gyakorlat, hogy a göngyöleg, például a raklapok mozgását értékesítési és beszerzési (visszaszállított göngyöleg) oldalon egyaránt a vevő számlán szerepeltetik. A NAV online számla rendszerének bevezetése után – 2018. július 1-től – azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el. A kilátásba helyezett bírás pedig nem kevesebb, mint számlánként 500 ezer forint.

Tovább a cikkhez

Ellenőrzött külföldi társasággal fennálló gazdasági események hatása a társasági adóalapra és a társ 10

Az alacsony adót fizető ellenőrzött vállalatokra, telephelyekre vonatkozó speciális társasági adózási rendelkezések a nemzetközi gyakorlatban az ilyen vállalatok, telephelyek fel nem osztott jövedelemének hazai adóalapba történő bevonására, hazai adóztatására irányulnak. Ezt célzó rendelkezést a magyar társasági adószabályozás is tartalmaz, azonban a magyar adóalanyoknak ellenőrzött külföldi társaságukkal kapcsolatos gazdasági eseményeik során további korlátozásokra is figyelemmel kell lenniük. Jelen cikk célja az ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos speciális társasági adózási szabályok áttekintése.

Tovább a cikkhez

Transzferár szabályok 2018 14

Írásunk egy felkészítő a 2018-as adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartások, új, megszigorodott előírások figyelembevételével történő elkészítésére.

Tovább a cikkhez

Az utalványelszámolás könyvelési tételei a piaci szereplőknél 20

Előző számunkban részletes ismertetést adtunk az utalványok kibocsátásáról, forgalmazásáról és beváltásáról, annak szabályozásáról és elszámolásáról. Most ezek elszámolását az érintett piaci szereplők oldalán könyvelési tételek szintjén illusztrálva mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

IFRS 2. - Részvényalapú kifizetések II. 25

Az IFRS 2 standard a Részvényalapú kifizetési ügyletek számviteli kezelését írja elő a gazdálkodó számára. Megelőző lapszámunkban bemutatásra kerültek a „Tőkeinstrumentumban teljesített részvény-alapú kifizetések” sajátosságai, jelen tanulmányban pedig a „Pénzeszközben teljesített részvényalapú kifizetések” rendjét, valamint a „Választási lehetőséget biztosító ügyletek” számviteli elszámolását és a Közzétételre vonatkozó előírásokat vesszük számba.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államokból származó jövedelmek adóztatásáról 30

Az alábbi cikkben a magyar magánszemélyeknek az Amerikai Egyesült Államokból származó jövedelmének adózására vonatkozó szabályokat kívánom összefoglalni. A következőkben nem csupán a vonatkozó kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szabályait ismertetem, hanem az idevágó magyar és amerikai belső szabályokat is.

Tovább a cikkhez

A műtárgyak értékesítésének személyi jövedelemadó kötelezettsége 34

Írásunkban bemutatásra kerülnek a különböző vásárolt, örökölt, ajándékba kapott, illetve saját előállítású műtárgyak értékesítéséhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettség szabályai.

Tovább a cikkhez

Tanulói juttatások és közterhei 2018 40

A gyakorlati képzést tanulószerződés, együttműködési megállapodás, vagy hallgatói munkaszerződés alapján folytató gazdálkodóknak sok fejtörést okoz, hogy a gyakorlati képzéssel összefüggésben milyen juttatásokat kell adni, illetve milyen juttatások adhatók a tanulóknak, hallgatóknak és a juttatással összefüggésben milyen kötelezettségek merülnek fel. Ebben a cikkben a tanulói, hallgatói juttatásokat és a juttatással összefüggésben felmerülő közteher fizetési és egyéb kötelezettségeket tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Keresőképtelenség - betegszabadság – táppénz 44

A hétköznapi szóhasználatban többféle kifejezés is használatos arra a körülményre, amikor valaki a betegségéből kifolyólag nem tud dolgozni, nem tudja ellátni a munkáját: táppénzen van, betegállományban van. Jóval ritkábban fordul azonban elő, hogy ezen kategória a keresőképtelenség fogalmával kerülne megjelölésre. Cikkünkben a keresőképtelenség jogintézményével, annak igazolási módjaival, illetve azzal ismerkedünk meg részletesen, hogy milyen kapcsolat áll fenn a keresőképtelenség, a betegszabadság és a táppénz fogalmi hármasa között.

Tovább a cikkhez

KATA és a munkaviszony 47

A munkaviszonytól történő elhatárolás szempontjai a kisadózó vállalkozások tételes adójának alkalmazása esetén. Töretlenül emelkedik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) népszerűsége, a NAV megyei igazgatóságai híradásai szerint lassan már minden második egyéni vállalkozó így adózik. Cikkünkben áttekintjük a KATA adózási mód legfontosabb szabályait és bemutatjuk azokat a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) által meghatározott minősítő jegyeket, amelyek alapján megdönthető a leplezett munkaviszony vélelme. Ugyanis erre a szabályra nagyon kell figyelni - minél népszerűbb ez az adónem, annál inkább.

Tovább a cikkhez

Reklámadó a gyakorlatban II. 53

Írásunkban folytatjuk a reklámadó törvényi tényállásainak – adóalap, adómérték, adómenteség, eljárási kötelezettségek – magyarázatát. A kommentárt jogalkalmazási gyakorlatot segítő példákkal egészítjük ki. Írásunk első része októberi lapszámunkban olvasható.

Tovább a cikkhez

Készpénzfizetés és pénzforgalmi bankszámla-nyitás adózási szabályai 60

A pénzforgalmi bankszámlanyitás és a korlátozott készpénzfizetés adókötelezettségnek minősül az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) rendszerében. Jelen cikk a kapcsolódó szabályokat kívánja ismertetni.

Tovább a cikkhez

Vállalkozás

Te is könyvelsz a rokonaidnak? 63

Lassan két évtizede nézem, ahogyan az egyre elöregedő könyvelői társadalom vesztébe rohan. Mindenki szomorú, mert az adminisztrációs terhek csak nőnek, miközben a gonosz „zugkönyvelők” miatt nem lehet árat emelni. De nézzünk csak a szívünkbe: mi magunk mindent megteszünk saját boldogulásunkért? Intő példa és megoldási javaslatok…

Tovább a cikkhez

Önadózó 2018/11

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 82 511-242

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

Önadózó Cikkek

Szakmai kategóriák

Kiemelt témák