Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

További ágazatok igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt

KKV

A Gazdaság újraindítási akcióterv részeként induló hitelprogram március 8-án még az eredeti TEÁOR-számokat tartalmazó termékleírással indul, de rövid időn belül elérhető lesz azon cégeknek is, amelyek az új korlátozások által érintettek.

Mit kell tudni a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról?

JOG

A Kormány a rendeletben felkérte a  gazdaság minden szereplőjét, hogy törekedjenek a  gazdaság működtetése során az  otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására. Az ott foglalkoztatottak kivételével tilos – a rendelet szerinti kivétellel – az üzletben tartózkodni. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve a rendeletben írt szolgáltatásokat. Annak is van előnye, ha valaki nincs a nyitva tartható kivételek között: igényelheti a kamatmentes újranyítási kölcsönt.

Időpontfoglalás alapján fogadják az ügyfeleket a NAV központi ügyfélszolgálatain

ART

A veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedések betartása, a fertőzések megelőzése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják; az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető - hívta fel a figyelmet az adóhatóság

Szigorítások március 8-tól 22-ig

JOG

Az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével. A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. A már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön: március 8-tól igényelhető

KKV

Elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik.Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan, illetve 2019. január elsejétől a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének.

További híreink »

Aktuális lapszám

2021 / 03

2021 / 03 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Szigorodott az adómentesség indoklása az online számlaadatszolgáltatás 3.0-ban ● NAV ellenőrzési irányok 2021-ben

Tovább a cikkhez

A cash-flow kimutatás szabályai 4

Jelen cikkünkben összefoglalóan áttekintjük a cash-flow kimutatás elkészítésére vonatkozó hatályos hazai számviteli szabályokat.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Egyes tevékenységekre vonatkozó áfa szabályok 15

Használtautó kereskedő árrésadózása ● Utazásszervezés áfa szabályai - Az utas fogalom eltörlése ● Az oktatás adómentessége ● Követelés értékesítés, engedményezés áfa kötelezettsége

Tovább a cikkhez

TAO

Áttérés a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alól a társasági adó hatálya alá 23

Amennyiben egy egyéni cégnek, betéti társaságnak, közkereseti társaságnak, ügyvédi irodának – akár a saját elhatározásából, akár a törvény erejénél fogva – megszűnik a kata-alanyisága, akkor a nyereségadó-kötelezettségei teljesítése tekintetében választási lehetősége van: vagy társasági adóalanyként, vagy pedig a kisvállalati adó alanyaként „folytatja a pályafutását”. Írásunk az előbbi esettel, azaz a kata-tao áttéréssel összefüggő rendelkezéseket mutatja be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az IFRS konszolidációra vonatkozó előírásai - IAS27 Egyedi pénzügyi kimutatások 26

A cikksorozatban áttekintjük az IFRS konszolidációra vonatkozó szabályait, a standardok legfontosabb előírásait néhány alkalmazási példán keresztül. Jelen cikkben – a konszolidációs standardok rendszerének és néhány fontos fogalomnak az áttekintése után - a 2013. január 1-jétől hatályos és 2014-ben módosított - az IAS27 Egyedi pénzügyi kimutatások standard értékelésre és közzétételre vonatkozó előírásait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

SZJA

Külföldön dolgozó magánszemélyek adózása és járulékfizetése I. 31

Mire kell figyelni vészhelyzet előtt és pandémia időszakában? Külföldi munkavégzés adó- és társadalombiztosítási szabályai gyakorlati alkalmazása tárgykörben cikksorozatunk első részét adjuk közre, melyben a magyar jogviszonyban külföldön kiküldetésben dolgozók személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási szabályait vesszük górcső aló. A cikksorozat második része a külföldi munkavégzéssel összefüggésben a „homeoffice” adó- és járulékvonzatát taglalja, végül majd a harmadik rész kitér a Brexithez kapcsolódva az Angliában dolgozó természetes személyekre irányadó adózási és társadalombiztosítási rendelkezésekre.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A pénzbeli egészségbiztosítási ellátások 2021. évi változásai 38

Cikkünkben sorra vesszük azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek 2021. január 1-jétől változásokat hoztak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.), illetve a végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ebtv. vhr.) egyes jogintézményeinek az alkalmazásában. Kitérünk e mellett a biztosítási jogviszonyokkal és a keresőképtelenség igazolásával összefüggő főbb változásokra is.

Tovább a cikkhez

Az apaszabadság idejére járó távolléti díj és annak közterheinek megtérítése különböző adózási módok választása esetén 41

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy az apaszabadság idejére járó távolléti díj és annak közterhei megtérítését célzó szabályozás mely munkáltatói közteher fizetési kötelezettség esetére terjed ki.

Tovább a cikkhez

A Brexit társadalombiztosítási következményei 44

A biztosítási jogviszonyok megítélése, a kiküldetések kezelése, valamint a járulékfizetési kötelezettség fennállása. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésének milyen következményei vannak a társadalombiztosítás területén, a kilépést rendező dokumentumokban foglaltak hogyan befolyásolják az alkalmazandó jog megítélését, a biztosítási kötelezettség elbírálását, a járulékfizetési kötelezettséget. Cikkünkben példákon át mutatjuk be a lehetséges kérdéseket, és válaszokat.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az elektronikus fuvarregisztrációról - BIREG az új EKAER? 51

Az EKAER rendszerre vonatkozó szabályozás „enyhítését” már tavaly nyár óta ismerjük, 2021-től hatályba is lépett. Ugyanakkor sok, logisztikával foglalkozó szakembert meglepett, hogy a kormányzat egy új, 2021-től alkalmazandó, fuvarozáshoz kapcsolódó bejelentési kötelezettséget írt elő a 722/2020. (XII. 31.) Korm. rendelettel a tavalyi év utolsó napjának délutánján.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóegyezmények szerinti nemzetközi adóügyi vitarendezés 52

Az alábbi cikkünkben folytatjuk elemzésünket az adóegyezmények egyes rendelkezéseinek gyakorlati szempontú bemutatásáról, jelen esetben az adóegyezmények szerinti nemzetközi adóügyi vitarendezésről. Az adóegyezmények tárgykörből témaválasztásunk aktualitását adta, hogy az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény módosította a nemzetközi adóügyi vitarendezéshez kapcsolódó egyes hazai eljárási szabályokat is. Vizsgálatunkat a magyar adóegyezmények megkötésének alapjául szolgáló, a jövedelem és a vagyon kettős adóztatásának elkerüléséről szóló OECD Modellegyezmény rendelkezéseit, annak Kommentárját bemutatva végezzük el, kitérve az egyezményhálózatunkban a Modellegyezménytől történő egyes eltérésekre is. Cikkünk tartalmaz továbbá kitekintést arra vonatkozóan, hogy az adóegyezményeket módosító új nemzetközi jogi instrumentum, a Multilaterális Adóegyezmény milyen hatással lesz a magyar egyezményhálózatra ebből a szempontból, továbbá említést teszünk a más jogi alapokon indítható nemzetközi adóügyi vitarendezési lehetőségekről. Mindemellett cikkünk bemutatja a nemzetközi adóügyi vitarendezés hazai kapcsolódó eljárási szabályait, áttekintő táblázatban részletezve az egyes nemzetközi eljárásokhoz kapcsolódó legfontosabb azonos és eltérő szabályokat.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaidőkeret szabályainak alkalmazásáról 58

Mindenre kiterjedő áttekintést kívánunk adni a munkaidőkeretről, ami – az elszámolási időszak mellett – az egyenlőtlen munkaidőbeosztás alkalmazásának mellőzhetetlen törvényi előfeltétele. Három, a közelmúltban közzétett kúriai ítélet esszenciáját is megismerheti az Olvasó.

Tovább a cikkhez

PM tájékoztató a megemelt összegű minimálbér, garantált bérminimum adójogviszonyokban történő alkalmazásáról 64

Amennyiben egy adójogszabály az év első napján hatályos minimálbérre hivatkozó rendelkezést tartalmaz és a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendeletben megállapított magasabb összegű minimálbér / garantált bérminimum alkalmazása a fizetési kötelezettséget csökkenti (kevésbé terhessé teszi), úgy fizetési kötelezettség megállapításánál (csökkentésénél) a megemelt összegeket már a 2021. január 1-jét követő időszakra alkalmazni lehet.

Tovább a cikkhez

2021 / 03 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek