Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Elfogadták a jogszerű foglalkoztatásról szóló törvényt

MUNKAJOG

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. A foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Megszavazta az Országgyűlés a csed emelését, a lakásáfa csökkentését és az illetékmentességet

JÁRULÉKOK, TB

Törvény garantálja, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken az új ingatlanok áfája, és nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant

Uniós bíróság: a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv a határon átnyúló szállításra is vonatkozik

MUNKAJOG

A munkavállalók kiküldetéséről szóló uniós irányelvet minden olyan határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra alkalmazni kell, amely munkavállalók kiküldésével jár, így a közúti közlekedésre, különösen az árufuvarozási tevékenységre is, függetlenül attól, hogy az irányelv nem fogalmaz meg ezekre külön rendelkezéseket

Támoagtási csalás esettanulmányok

JOG

A cégvezető vádlottak 2013-ban fiktív vállalkozási szerződésekkel, hamis dokumentumokkal és számlákkal próbáltak igazolni el nem végzett mezőgazdasági útfejlesztési munkákat, amelyekre egyikük cége harmincmillió forintos uniós támogatást nyert el.

Az Országgyűlés ismét elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényt

SZJA

Az államfő a november 17-én elfogadott jogszabály adatkezelési előírásaival kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket, és sérelmezte, hogy a javaslatot előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A törvény január 1-jén lép hatályba.

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 12

2020 / 12 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Divat lehet jövőre a KIVA * Önadózó előfizetői csomag 2021

Tovább a cikkhez

Koronavírusjárvány 2.0 – Összefoglaló a jogszabályváltozásokról 4

Novemberre a koronavírus-járvány második hulláma újabb veszélyhelyzetet eredményezett és újabb szigorításokat követelt. Ismertetjük a hitelmoratórium meghosszabbításának szabályait, a gazdaságvédelmi intézkedéseket és a távmunkára vonatkozó új rendelkezéseket. Összefoglaljuk a jogi személy szervezetek, gazdasági társaságok, alapítványok, egyesületek, társasházak működésére vonatkozóan újonnan / ismételten bevezetett veszélyhelyzeti szabályokat is.

Tovább a cikkhez

Az őszi adócsomag tervezett módosításai 10

A jövő évi változásokra való jobb felkészülés jegyében írásunkban adónemenként összefoglaljuk az Országgyűlés elé 2020. október 13-án benyújtott őszi adócsomag, az egyes adótörvények módosításáról szóló T/13258. számú törvényjavaslat tervezett főbb módosításait. A változásokra következő számunkban visszatérünk.

Tovább a cikkhez

Kreditinfók a 2020-as továbbképzési év zárásához 14

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők, ügyvédek továbbképzési kötelezettségei 2020. Nagy nyomatékkal ezúton hívjuk fel szakmai továbbképzésre kötelezett előfizetőink, olvasóink figyelmét, hogy december folyamán vegyék számba az ezévben gyűjtött továbbképzési kreditjeiket is. Most van itt ennek az ideje, egy hónap múlva már késő lesz pótolni a hiányokat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó továbbképzési szabályokat. A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Ügyvédeknek ebben az évben a koronavírus-járvány miatt 6 kreditet kell szerezniük, azzal, hogy a következő továbbképzési évben meg kell szerezniük a maradék 10-et is az általános megszerzendő 16 kreditpont mellett.

Tovább a cikkhez

TAO

A recesszió hatása a transzferárazásra 19

A dokumentáció összeállítása most nem rutinfeladat! * Milyen problémákat okoz az egyes módszerek alkalmazásánál ez a válság * Egyéb megfontolások, össze-függések * A COVID-19 hatása az APA-ra * Az adóhatóság felelőssége

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az évzárás számviteli kérdései 23

Tőkét érintő szabályok * Osztalék és osztalékelőleg * Passzív időbeli elhatárolás, kötelezettség vagy céltartalék * Halasztott bevételek feloldása * Céltartalék várható veszteségre is képezhető * Költségek, ráfordítások ellentételezésére szolgáló támogatások időbeli elhatárolása * Behajtási költségátalány * Közvetített szolgáltatás és alvállalkozói teljesítmény * Közüzemi számlák díjában anyagköltség és igénybevett szolgáltatás * Elengedett tartozások és követelések * Üzletág átruházás kapcsán realizált eredmény

Tovább a cikkhez

SZJA

Egyéni vállalkozók év végi feladatai 31

Az adóév vége előtt lehetősége van az egyéni vállalkozónak arra, hogy olyan gazdasági döntés(eke)t hozzon, mellyel az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét optimalizálja. Ezen írás célja, hogy az adóév vége előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység új működési formái 37

Átalakul a mezőgazdasági őstermelők és a családi gazdálkodók rendszere. A 2021. január 1-jén hatályba lépő új szabályokat a családi gazdaságokról szóló törvény tartalmazza. Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető működési forma közül választhatnak a termelők: maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy akár családi mezőgazdasági társaságot is. A családi gazdálkodás, vagyis a családtagok részvételével, erőforrásaik közös felhasználásával és munkájuk eredménye által közös boldogulásuk érdekében végzett mező- és erdőgazdasági tevékenység, az utóbb említett két új kategória (őstermelők családi gazdasága, családi mezőgazdasági társaság) keretében valósulhat meg. Az új keretrendszerhez kapcsolódóan az egyes működési formák adózási és társadalombiztosítási szabályai is megváltoznak, amelyet a cikksorozatunk további részeiben fogunk bemutatni. Cikksorozatunk első részében a mezőgazdasági őstermelők, illetve az új típusú családi gazdaságok létrehozásának, működtetésének, valamint nyilvántartásának legfontosabb szabályait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Az év végi ünnepségek, ajándékozások személyi jövedelemadó kötelezettsége 42

Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja. Az idei év különleges, hiszen a vírusveszély miatt a cégek jelentős hányada online formában tartja meg a különböző rendezvényeket, ezért új kérdések merülnek fel, melyekre cikkünkben adunk választ.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzésének esetei, gyakorlati tudnivalók 49

Bármilyen figyelmesen is végezzük munkánkat, előfordulhat, hogy utólag módosítani szükséges a havi adó- és járulékbevallást. Ha lezárt időszakot követően észlelünk olyan hibát, ami a ’08-as bevallás adatain módosít, elengedhetetlen annak helyesbítése vagy önellenőrzése. Ebben a cikkben a két eljárás közti különbséget, és az önellenőrzések leggyakrabban előforduló esetein keresztül bemutatva, a gyakorlati kivitelezés módját ismerhetjük meg, valamint a havi adó-és járulékbevallással kapcsolatos, visszatérő problémák megoldásait tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Kinek jár 100%-os táppénz? 56

A címben feltett kérdésre a rövid válasz: senkinek. Az utóbbi hetekben, hónapokban számtalan cikk jelent meg különböző portálokon, fórumokon, amelyek azzal foglalkoznak, milyen feltételeknek kell megfelelni azoknak a személyeknek, akik a munkavégzésükkel összefüggésben betegedtek meg COVID-19-ben vagy kerültek karanténba. Ezen írások rendre figyelmen kívül hagyják a hatályos jogszabályi rendelkezéseket, ezért jelen cikkünkben áttekintjük és részletesen elemezzük a táppénzre való jogosultsági feltételeket, megvilágítva, hogy mire van és mire nincs lehetőség a koronavírussal összefüggő megbetegedéseket tekintve.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi teendők 2020 végén 60

Már alig egy hónap van ebből az évből. Az évzáráshoz szokásos munkaügyi feladatok mellett jelen vannak munkánkban és magánéletünkben a koronavírus világjárvány okozta következmények és félelmek is. Az évzáróhoz kapcsolódó teendők mellett felhívjuk a figyelmet egy őszi jogszabályváltozásra is.

Tovább a cikkhez

2020 / 12 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek