Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Online számlaadat-szolgáltatás csoportos adóalany vevő esetén

ÁFA

Csoportos áfa alany vevő esetén a számlán a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni, nem pedig a tag adószámát.

Online számla felkészítő - Már mobil verziója is van a NAV Online Számlázónak

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tehát szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

JÁRULÉKOK, TB

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében

Bejelentésköteles a külföldi részesedésszerzés stratégiai társaságokban

JOG

Bár a jogszabály a stratégiai társaság megfogalmazást használja, azonban nem csak a legnagyobb vagy kiemelt jelentőségű társaságokra kell gondolni, hanem mérettől és árbevételtől függetlenül minden olyan cégre, amely a Rendeletben meghatározott tevékenységet akár főtevékenységként vagy melléktevékenységként végzi, függetlenül attól, hogy a vonatkozó gazdasági tevékenységet az érintett céltársaság ténylegesen gyakorolja vagy sem.

ITM: Már lehet pályázni az új kkv-konstrukcióra

TÁMOGATÁSOK

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A vállalkozások munkavállalónként 1-9 fő között 1,5 millió forintot, 10-49 fő között 1 millió forintot, míg 50-249 fő között 500 ezer forint kaphatnak. Cserében vállalniuk kell, hogy megtartják munkavállalóik 90 százalékát.

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 05

2020 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információnk: még tart a rengés 1

Számviteli beszámoló, társasági adó bevallás, fizetés határideje: 2020. szeptember 30.★ A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től 15,5 százalékra csökken ★ Fizetés nélküli szabadságon levők is jogosultak lesznek egészségügyi ellátásra ★ Az adózói besorolások maradnak, gazdálkodó szervezetek is kérhetnek adómérséklést ★ A KIVA mértéke is csökken 2021-től ★ A vendégeknek nem kell idegenforgalmi adót fizetni év végéig ★ kedvezőbb SZÉP-kártya szabályok ★ Egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés ★ Kedvezőbbek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai ★ A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit

Tovább a cikkhez

Koronavírus krónika - Összefoglaló a jogszabályváltozásokról 4

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején a kormányrendelet vált az elsődleges jogforrássá – az Alaptörvény alapján a törvényektől eltérő szabályokat állapíthat meg – és a Magyar Közlöny vált az elsődleges hírforrássá. Ismertetjük az elmúlt időszak jövőbemutató eseményeit, összefoglaljuk az ügyviteli munkában leginkább alkalmazandó kormányrendeleteket.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány még inkább fókuszba helyezte az érintésmentes könyvelést 5

 A Billingo online számlázó programmal erre már most minden lehetőség adott.  A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése, a technikai fejlődési lehetőségek és a PSD2-es banki összekapcsolódások indulása gyökeresen változtathatja meg a vállalkozások pénzügyeinek vezetését, és ezzel együtt a könyvelését is. A Billingo online számlázó programmal akár már most azonnal érintésmentes könyvelésre válthatunk. Nyártól pedig további előnyökre számíthatnak a cégek és a könyvelők.

Tovább a cikkhez

A járvánnyal kapcsolatos munkajogi és társadalombiztosítási kérdések és válaszok 8

A vállalkozói tevékenységet és munkaviszonyt érintő döntések társadalombiztosítási következményei. A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben veszélyhelyzetet rendelt el Magyarország egész területére, ezt követően pedig a koronavírus járvány elleni védekezés keretében több olyan intézkedés született, ami a járvány terjedését hivatott gátolni, ezek ugyanakkor jelentős hatással vannak a vállalkozások, vállalkozók és munkavállalóik tevékenységére is. A járványveszély gazdaságra gyakorolt hatása kapcsán számos a hatályos szabályozást érintő, ugyanakkor ritkábban tárgyalt kérdés merült fel, mind a vállalkozói tevékenységet, mind a munkaviszonyt érintően. Sokan vállalkozói tevékenységük szünetelésére kényszerülnek, számos vállalkozás pedig a munkavállalóik munkaidejének csökkentésével, vagy fizetési nélküli szabadsággal próbálja átvészelni a jelenlegi helyzetet. Cikkünk a vállalkozóként és munkáltatóként felmerülő lehetőségeket és azok társadalombiztosítási következményeit mutatja be.

Tovább a cikkhez

KATA kérdések és válaszok járvány idején 15

A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet KATA-t érintő szabályai. Cikkünk a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben megjelent kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő kedvezményszabályokat ismerteti, és a felmerült gyakorlati kérdésekre ad választ.

Tovább a cikkhez

Munkaidőt, pihenőidőt érinti változások 18

Ismertetjük a Munka törvénykönyvétől eltérést engedő újabb, 104/2020. Korm. rendeletet, és hogy konkrétan mit is jelent ez a gyakorlatban.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Adományok és térítés nélküli átadások áfa szabályai 20

Mint minden vészhelyzet esetében, így a koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzetnél is megnövekedett az adakozási/adományozási kedv a társadalmilag elismert célok érdekében. Így az adóalanyok jelentős mértékben adományoznak egészségügyi szervezeteknek, vagy rászorulók egyéb csoportjának. Lapzártáig az adományozás terén nem jelentett be a kormány a forgalmi adózás terén könnyítő szabályokat, így a már több mint egy évtizede érvényben lévő szabályok és jogértelmezési gyakorlat alapján kell eljárniuk azoknak az adóalany személyeknek, akik terméket vagy szolgáltatást adományoznak, ajándékoznak. Azonban a cikk végén található részben a Stabilitási törvény szerinti adományozás átírja a már megszokott szabályainkat.

Tovább a cikkhez

Szerződések megszűnésének, módosításának áfa hatásai 22

A koronavírus-járvány hatással van a polgári jogi, kereskedelmi kapcsolatokra is: tömegesen lehet számolni szerződések megszűnésével, felmondásával, módosításával bármely iparágban. Ilyenkor mindig fel kell tenni a kérdést, hogy mi van az áfával?

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adóbevallás a 2019. évről 24

Jelen cikkben ismertetem a 1929 jelű társasági adóbevallás kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.Bár a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 1.§-a a számviteli beszámolóhoz kapcsolódóan a társasági adó, az energiaellátók jövedelemadója, innovációs járulék, a kiva, és e helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határidejét is elhalasztotta szeptember 30-ra, lehetnek olyanok, akik az eredeti határidőben tudják teljesíteni bevallási kötelezettségüket. A 2019-es társasági adóbevallást érintő rendelkezést tartalmaz a fejlesztési tartalék vonatkozásában a 171/2020. (IV.30.) Korm. rendelet is.

Tovább a cikkhez

Transzferár és vírushelyzet 34

Helyzet van! Vírushelyzet van! A kormány folyamatosan jelenti be a gazdálkodási körülményeket módosító, befolyásoló, könnyítő intézkedéseit. Mindeközben, amennyire lehet, a gazdasági élet folyamatos működésében, működtetésében vagyunk érdekeltek. A sok változás mellett azt azért látni kell, hogy a gazdálkodás alapvető szabályai, többek között az adózás rendje változatlan, még akkor is, ha némi változást hozhatnak határidő módosítások, egyéb könnyítések. Ebben a megváltozott gazdálkodói környezetben kell a transzferárazás szabályait is megfelelően kezelni, amely adott cégcsoportok esetében a társasági adóbevallás kvázi mellékletét képező transzferár nyilvántartás elkészítését jelenti. Vállalkozások vezetőinek, könyvelőknek, könyvvizsgálóknak szeretnénk támogatást nyújtani, kinek, mikor, milyen esetben kell a transzferárazás szabályrendszerét alkalmaznia.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó bevallása 2019 39

A Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta a 2019. évi számviteli beszámolók és kapcsolódó bevallások benyújtásának határidejét szeptember 30-ra. Ez a halasztás érinti a kisvállalati adó bevallását is, amelynek határideje így ebben az évben szeptember 30-a lesz – az általános szabályok szerinti május 31-e helyett. Az adóelőlegen felül fizetendő adó a bevallás benyújtásával egyidejűleg esedékes.

Tovább a cikkhez

Támpontok a 2019. adóévi iparűzési adó bevallásához 44

A következő írás a vállalkozók 2019. adóévi iparűzési adó megállapításával és bevallásával kapcsolatos aktualitásokat ismerteti. Ennek keretében részletesen bemutatjuk a bevallás határidejére, benyújtásának módjára és csatornáira, valamint a kapcsolódó konklúziókra vonatkozó tudnivalókat a székhely és telephely beazonosítását szolgáló ismereteket követően. Az írás második felében kitérünk egyfelől az idegilenes és az állandó jellegű adókötelezettség sajátos összefüggéseire, másfelől az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő vállalkozások adóévi adóalapját korrigáló két tényezőre és az átmeneti adóév lehetséges adóalap-megállapításaira. Idén a helyi iparűzési adó bevallás és adófizetés határideje 2020. szeptember 30-ra módosult.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2019-es üzleti év zárásának kiemelt feladatai 53

A számvitelben is rendhagyó év zajlik. A koronavírus járványra tekintettel a 2019. évi számviteli beszámoló elkészítésének, közzétételének, letétbe helyezésének határidejét a Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta szeptember 30-ra. Ez a határidő vonatkozik a sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókra is. A halasztás nem vonatkozik a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók beszámolóira. A halasztás sok esetben nagy könnyebbséget jelent a szakemberek számára. Nyilván lesznek olyan vállalkozások, amelyek az eredeti határidőben is el tudják készíteni beszámolójukat. Akár így, akár úgy – mindenki számára összefoglaljuk a záráshoz kapcsolódó feladatokat. A 2019. évi számviteli beszámolókat érintő rendelkezést tartalmaz a fejlesztési tartalék vonatkozásában a 171/2020. (IV.30.) Korm. rendelet is.

Tovább a cikkhez

Fókuszban a civil szervezetek beszámoló készítése és társasági adó bevallása 61

A 2019-es év beszámolóját tekintve fontos változás, hogy a számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is el kell készíteni, és azt is letétbe kell helyezni. Ezen túlmenően figyeljünk arra, hogy a közhasznú tevékenységek sorokat - mind a bevételi mind a kiadási oldalon - töltsük fel adattal ahol ez indokolt. Ezeket a sorokat akkor is ki kell tölteni, ha a szervezet nem közhasznú jogállású, és nem is szeretne azzá válni, de van közhasznú tevékenysége! Figyeljünk kiemelten arra - pláne azokban az esetekben ahol ezek a mutatók a megfelelőek - hogy az önkéntesekkel kapcsolatosan kizárólag közérdekű önkéntest fogadóként regisztrált szervezet tüntethet fel adatokat! Írásunkban bemutatjuk a közhasznú jogállású civil szervezet társasági adóalap levezetésének lépéseit, és ezt gyakorlati példákon keresztül is szemléltetjük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet a májusban esedékes számviteli beszámolók elkészítésének, közzétételének határidejét 2020 szeptember 30-ra módosította, és ez vonatkozik a civil szervezeti beszámolókra is.

Tovább a cikkhez

Behajthatatlan követelés visszaigényelt áfájának számviteli elszámolása 71

Bemutatjuk a számviteli elszámolás módját a hitelezőnél és az adósnál.

Tovább a cikkhez

SZJA

Szja-bevallás a 2019-es évről 73

Itt van május hónapja, ami azt jelenti, hogy közeledik az az időpont is, amikor a magánszemélyeknek teljesíteniük kell az adóbevallási kötelezettségüket. Hasonlóan a korábbi évekhez, a 2019. évre vonatkozó bevallási kötelezettséget a magánszemély vagy az adóbevallási tervezet segítségével, vagy az adóhatósági közreműködés nélkül készített bevallás (19SZJA) benyújtásával teljesítheti. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatásra kerülnek a bevallás kitöltésével, benyújtásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók.

Tovább a cikkhez

A külföldről származó osztalék adókötelezettsége 80

A személyi jövedelemadó bevallás beadásának határidejéhez közeledve érdemes számításba venni a határon átnyúló befektetéseket is, és megvizsgálni, hogy az ilyen forrásból származó osztalék milyen adókötelezettséget eredményez. Cikkünk a külföldről származó tőkejövedelmek közül az osztalék adózási szabályait mutatja be, kitérve arra, hogy hogy kell megállapítani, mely országban adóköteles a nem Magyarországról származó osztalék, emellett pedig ismertetésre kerülnek a kapcsolódó magyar szabályok is, továbbá bemutatjuk, hogy mi a teendője egy külföldi adóügyi illetőségű magánszemélynek az osztalékfizetés kapcsán.

Tovább a cikkhez

JOG

Elektronikus kapcsolattartás és távolléti döntéshozatal gazdasági társaságokban, civil szervezetekben 89

Taggyűlések, közgyűlések, igazgatóságok, felügyelőbizottságok működésére vonatkozó új szabályok. Alapvetően a járvány miatti veszélyhelyzet és ez mellett a számviteli beszámolók elkészítésének és közzétételének közelgő határideje indukálta a jogi személy szervezetekben a távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás szabályainak megalkotását és elrendelését a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel. Április közepén ugyan döntés született a számviteli beszámoló határidejének szeptember 30-ra történő halasztásáról (a tőzsdei társaságok kivételével), ezzel együtt a távolléti döntéshozatal szabályaival a beszámolók akár a május végi rendes határidőben is elfogadhatók. A távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás most bevezetett rendeleti szabályai a veszélyhelyzet megszűnése után is alkalmazhatók, ha a szervezetek ezeket átemelik alapító okirataikba – ezzel is segítve belső működésük digitalizációját.

Tovább a cikkhez

2020 / 05 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek