Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

A 2020-as üzleti év zárása - és további írások az Önadózó májusi számában

ELŐFIZETŐI HÍREK

A 2020-as üzleti év zárása ● A 2020. évi elszámoló társaságiadó-bevallás jellemzői ● A kisvállalati adó bevallása 2020 ● Őstermelők családi gazdaságával kapcsolatos áfa kérdések ● A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó kedvezmények a társasági adóban ● A transzferár fogalma, tervezése és ellenőrzése ● A transzferárazás a pandémiás helyzetben is zavartalanul folytatódik... ● A telephely kérdése a nemzetközi adózásban ● IFRS 13 Valós értéken történő értékelés ● Tudnivalók a személyi jövedelemadó bevallásról ● Előfizetés az Önadózó előfizetői csomagjára: 2021. 5-12. hóra 16.464,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - iratmintákkal rendelhető!

KKV

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

A sportcélú taofelajánláshoz szükséges igazolás

TAO

Az igazolásban szereplő támogatási időszak a jóváhagyott sportfejlesztési program végrehajtásához igazodik, azaz a tárgyév július 1-jétől a következő év június 30-áig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a támogatási igazolás is csak ebben az időszakban állítható ki.

KSH: kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

KKV

Az összeírás keretében - a 2020-as agrárcenzus folytatásaként - a gazdáknak a használatukban lévő földterületről és az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk.

A magyar vállalkozások kis része használja a digitalizácó előnyeit

DIGITALIZÁCIÓ

Közösségi média és e-kereskedelem területen a magyar cégek hatalmas fejlődési potenciállal rendelkeznek. Itthon a vállalkozások mindössze 11,8 százaléka van jelen közösségi média felületeken, legalább kettőn, ez az arány az európai vállalkozások esetében 25,2 százalékos. A kkv-k csupán 12,5 százaléka értékesít online, és kevesebb mint 6 százaléka teszi ezt nemzetközileg.

További híreink »

Aktuális lapszám

2021 / 05

2021 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Hogyan jár táppénz COVID idején? ● Fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési projektek sikerét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Tovább a cikkhez

A 2020. évi elszámoló társaságiadó-bevallás jellemzői 4

A 2020. adóévről szóló elszámoló társaságiadó-bevallás beadásának határideje – általános esetben – 2021. május 31-e. E határidő közeledtével érdemes áttekinteni a bevallási nyomtatvány felépítését, és azokat a változásokat, amelyek az előző évi bevallási garnitúrákhoz képest jelentkeznek. Jelen cikkben az adózók legszélesebb körét érintő ’29-es nyomtatvány kitöltésével összefüggő fontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet, ugyanakkor itt említendő meg, hogy bizonyos esetekben más nyomtatvány szolgál a bevallási kötelezettség teljesítésére.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó bevallása 2020 12

2021. május 31-ével esedékes a 2020-as adóévi kisvállalati adó megállapítása, bevallása, megfizetése a folyamatosan működő kisvállalati adóalanyok [a továbbiakban: kiva] esetén. A 20KIVA jelű nyomtatvány kialakítása nem sokat változott az elmúlt évekhez képest, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy azon adózók esetében, amelyek a járványügyi helyzet hatására bevezetett adókönnyítésben nem részesülnek, illetve külföldről származó jövedelmük sincs, tulajdonképpen nincs is semmi újdonság a bevallás kitöltésével összefüggésben. Sok olyan kiva-alany működik ugyanakkor, amelyet érintenek a COVID-19 pandémia kapcsán hozott mentesítések; emiatt is érdemes áttekinteni a bevallási kötelezettséggel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Őstermelők családi gazdaságával kapcsolatos áfa kérdések 19

Az idei évre jelentősen módosultak a mezőgazdasági tevékenységet végző személyek gazdálkodásával összefüggő szabályok. Új gazdálkodási formációk jelentek meg a régiek mellett. Jelenleg végezhető mezőgazdasági tevékenység őstermelőként, egyéni vállalkozóként, őstermelők családi gazdaságának keretében, családi mezőgazdasági társaság, vagy egyéb gazdasági társaság keretében. E cikket az új gazdálkodási formációnak az őstermelők családi gazdaságának szentelem.

Tovább a cikkhez

TAO

A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó kedvezmények a társasági adóban 21

A kutatás-fejlesztési [a továbbiakban: K+F] tevékenység során felmerült egyes költségekhez, ráfordításokhoz több adónemben kedvezmények kapcsolódnak, ilyen adónem például a helyi iparűzési adó, illetve – a helyi iparűzési adó alapját kiindulópontnak tekintő – innovációs járulék, valamint a gyógyszeradó is. A szociális hozzájárulási adó két jogcímen, a kutatók foglalkoztatására tekintettel, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenység után is adókedvezményt biztosít. Az előzőek mellett a K+F tevékenységhez kapcsolódó kedvezmények legszélesebb „palettáját” ugyanakkor a társasági adó rendszerében találjuk. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXVI. törvény [a továbbiakban: Tao. tv.] rendelkezései alapján a K+F tevékenységgel összefüggésben négy jogcímen érvényesíthető adóalap-kedvezmény, egy jogcímen pedig adókedvezmény. Az alábbiakban e kedvezményeket mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

A transzferár fogalma, tervezése és ellenőrzése 28

A transzferár tervezése és ellenőrzése egyazon folyamatnak két része, melyek időben elválnak egymástól. A transzferár tervezése a folyamat elején aktuális és szükséges, a csoporton belüli elszámoló árak kialakításához, a szerződés megkötéséhez és a számlázás (kamat esetében a terhelés) elindításához. Kellően megalapozott transzferár (azaz elszámolóár) esetében nem biztos, hogy szükséges utólagos ellenőrzés, de az esetek többségében mégis az üzleti év végén végzett tesztelés során lehet csak meggyőződni az elszámolóár megfelelőségéről. Cikkünkben ezt a folyamatot mutatjuk be, példával alátámasztva.

Tovább a cikkhez

A transzferárazás a pandémiás helyzetben is zavartalanul folytatódik... 32

...avagy hogyan kell eljárni válsághelyzetben a
transzferár nyilvántartások készítése során. A kapcsolt vállalkozásokkal rendelkező magyar társaságok közül az arra kötelezetteknek a közelgő társasági adóbevallásukhoz kapcsolódóan el kell készíteniük transzferár nyilvántartásukat, amelyben a kapcsolt vállalkozásaikkal kötött szerződéseikben alkalmazott árat a szokásos piaci árhoz kell hasonlítaniuk. Mi tekintendő szokásos piaci árnak egy olyan ágazatban, ahol a világjárvány miatt gyakorlatilag az egész iparág leállásra kényszerült a járványidőszakban, vagy egy olyan ágazatban, ahol a pandémiás gazdasági helyzet a társaság növekedésére adott lehetőséget. Hogyan kell elkészíteni a 2020-as év transzferár nyilvántartását?

Tovább a cikkhez

A telephely kérdése a nemzetközi adózásban 2. rész 39

A telephellyel foglalkozó következő cikkünk többek között a függő és független ügynök témáját járja körül, emellett bemutatjuk azokat a körülményeket is, amik a főszabálytól eltérően nem keletkeztetnek telephelyet.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2020-as üzleti év zárása 44

A koronavírus világjárvány sok cég 2020-as vállalkozási tevékenységét befolyásolta, ezen túlmenően jogszabályi előírások is változtak, így a 2020-as üzleti évről készülő beszámoló elkészítése adott esetben új feladatokat jelenthetnek a számviteli szakemberek számára. Ezen túlmenően a 2020-as üzleti év várhatóan sok vállalkozásnál veszteséges lesz, így a törvényes működés érdekében a tulajdonoknak a saját tőkét rendezniük kell.

Tovább a cikkhez

IFRS 13 Valós értéken történő értékelés 54

A cikk példákon keresztül mutatja be az IFRS 13 Valós értéken történő értékelés által definiált valós érték fogalmát, a valós értéken történő értékelés keretelveit, az alkalmazható értékelési technikákat és a valós érték hierarchiát, a valós érték meghatározására használt értékelési technikák három szintbe kategorizált inputjait. A gazdálkodónak a standardot a 2013. január 1-jén vagy azt követően kezdődő éves időszakokra kell alkalmaznia.

Tovább a cikkhez

SZJA

Tudnivalók a személyi jövedelemadó bevallásról 59

Május 20-a a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, eddig az időpontig nemcsak az adóbevallási kötelezettségnek kell eleget tenni, hanem meg kell fizetni az abban megállapított adókötelezettséget és az 1+1%-ról is eddig az időpontig kell rendelkezni. Az adóhatóság évek óta készít bevallási tervezetet, amellyel jelentősen megkönnyíti a bevallásköteles magánszemélyek dolgát. A határidő előtt érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

2021 / 05 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek