Keresés az önadózó adatbázisában

Legfrissebb információk

Szeptember 30-ig még 120 ezer bevallást vár az adóhivatal

TAO

A szeptember 30-ai adóbevallási határidő a társasági adóra, az innovációs járulékra, az energiaellátók jövedelemadójára, helyi iparűzési adóra és a kisvállalati adóra vonatkozik. Lényeges, hogy az adót is szeptember utolsó napjáig kell csak befizetni. A transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani, ide sorolható még az élelmiszerlánc-felügyeleti díj is, amelynek bevallási és megfizetési határideje szintén 2020. szeptember 30.

Közeleg a tao- és kiva-bevallások és az adófizetés határideje

TAO

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik. Ez a halasztott határidő vonatkozik az éves fizetendő adó és az adóévre már megfizetett előlegek különbözetének befizetésére is. 

Információbiztonsági esetek - Elveszett bankkártyák interneten megosztott fotóival éltek vissza

DIGITALIZÁCIÓ

Az interneten megosztott bankkártyák fotóin található adatok felhasználásával 2018 júniusától egészen 2019 májusáig webáruházakból vásárolt, a szolgáltatók pedig a bankkártyákhoz tartozó számlákat terhelték meg a vásárlások összegével. Egy esetben egy SZÉP-kártya adatait is felhasználta a fizetéshez.

400 milliós kárt okozó költségvetési csalás ügyben meg lehetett egyezni 2 év felfüggesztettben

JOG

Az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013 és 2016 között - hat társának közreműködésével - nem fizette be az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételek általános forgalmi adóját. A Törvényszék az ügyészség és három vádlott között létrejött egyezséget jóváhagyta, és az egyezség szerinti büntetést szabta ki.

Az utalvány mint rejtett prémium

SZJA

Visszaváltható utalványok alkalmazása esetén érdemes megfontolni a béren kívül, természetben adott juttatások adókezelésének felülvizsgálatát és szükség esetén az adókülönbözet rendezését, a szükséges önellenőrzések benyújtása mellett

További híreink »

Aktuális lapszám

2020 / 09

2020 / 09 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után ★ EKAER: jövő évtől nem kell jelenteni a nem kockázatos termékeket

Tovább a cikkhez

A koronavírus világjárvány hatásainak számviteli összefüggései 4

A koronavírus világjárvány a vállalkozások termelő, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységét, illetve a számviteli szakemberek (könyvelők) munkavégzését is befolyásolja. A cikk keretében a koronavírus világjárvány okozta egyes jellemző gazdasági hatások, illetve adó- és egyéb hatások számviteli kezelésére térünk ki.

Tovább a cikkhez

ÁFA

A számlaadat-szolgáltatás gyakorlati kérdései 11

Az adóalanyiság szerepe az adatszolgáltatásban ★ Tárgyi mentes tevékenységek  ★ Őstermelő adatszolgáltatása ★ Orvosként most mindenkinek számlát kell adnom? ★ Bizonylat-kiállítási kérdések ★ Lehet-e használni kézi számlatömb mellett számlázó programot? ★ Pénztárgépet használok, akkor hogyan mentesülhetek az adatszolgáltatási kötelezettség alól? ★ Csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha tudom a vevő adószámát? ★ Július 1-től nem lehet negatív összegű számlát kiállítani? ★ Adatszolgáltatás számlázó programból ★ Milyen szolgáltatást nyújt az adóhivatali számlázóprogram? ★ Nyomtatvány alapú bizonylat adatszolgáltatása ★ Mikor szankcionálhat az adóhivatal? ★ Hogyan kell értelmezni a szankciómentes időszakot?

Tovább a cikkhez

Mit tegyünk, ha a vállalkozó a magánjellegű beszerzéséről is hoz számlát? 17

Egyes beszerzések könyvelésének hiánya igen komoly adókockázatot eredményezhet. A beszerzések eladó által lejelentett számlái alapján az adóellenőr esetleg következtethet egy be nem jelentett tevékenységi körre, vagy a meglévő tevékenységi kör nagyobb volumenére, és az el nem számolt költségek figyelembevételével a becslési eljárást is lefolytathat

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az IFRS konszolidációra vonatkozó előírásai 18

A cikksorozatban áttekintjük az IFRS konszolidációra vonatkozó szabályait, a standardok legfontosabb előírásait néhány alkalmazási példán keresztül. Jelen cikkben – a konszolidációs standardok rendszerének és néhány fontos fogalomnak az áttekintése után - az IFRS 10 Konszolidált pénzügyi kimutatások standard ellenőrzési modelljét mutatjuk be: az ellenőrzés fogalmát, amely a konszolidáció alapja, az ellenőrzés értékelési folyamatát, amely alapján meghatározásra kerül, hogy a befektetésben való részesedést konszolidálni kell-e vagy sem.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az iskolakezdésre tekintettel biztosítható juttatások adókötelezettsége 24

Írásunkban bemutatásra kerül – a gyakorlatban felmerült kérdésekre is tekintettel – az iskolakezdési időszakban biztosított leggyakoribb juttatások adókötelezettsége, így kitérünk a bölcsődével, óvodával, illetve iskolakezdéssel kapcsolatos munkáltatói juttatásokra.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az egyéni és társas vállalkozók járulék- és szociális hozzájárulási adó kötelezettségei az új szabályok tükrében 28

Cikkünkben bemutatjuk hogyan változtak 2020. július 1-jétől az egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó járulékfizetési szabályok, és ezzel párhuzamosan bemutatásra kerül a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség is.  Továbbá egyéb vállalkozási jellegű tevékenység esetén választható adózási módokhoz kapcsolódó járulék és szociális hozzájárulási adófizetési szabályokra is kitérünk.

Tovább a cikkhez

Álláskeresési ellátások 39

Az új koronavírus-fertőzéssel (COVID-19) kapcsolatban - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében - bevezetett intézkedések következményeként számtalan magyar állampolgár vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban. Különös jelentősége van most tisztában lenni azzal, hogy az álláskeresőknek milyen lehetőségeik vannak, milyen ellátásokat vehetnek igénybe, amíg újra el tudnak helyezkedni.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A kisadózó vállalkozások tételes adójának változásai 43

Cikkünk a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényben szereplő kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos szabályok módosításait kívánja bemutatni.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A távmunkáról és az otthoni munkavégzésről 45

A koronavírus felértékelt két, egymáshoz hasonlatos munkavégzési formát: a Munka Törvénykönyvében szabályozott távmunkavégzést és az otthoni munkavégzést, vagy ahogyan az utóbbit angolosan nevezzük, a home office-t. Ez a két munkaforma garantálta a legbiztonságosabb életmódot a munkavállalónak és családjának. Bízzunk benne, nem a járvány második hulláma ad majd újra főszerepet a munkáltatótól elkülönült helyen, többnyire a lakóhelyünkön történő munkavégzésnek. Írásunkban – egy adójogi kitérővel – összefoglaljuk a távmunka és a home office munkajogi jellemzőit és megkülönböztető jegyeit.

Tovább a cikkhez

KIEMELT TÉMÁK

A társasági adó megállapításának speciális szabályai nonprofit szervezeteknél 51

Az alábbiakban az egyesületek, az alapítványok, illetve a nonprofit gazdasági társaságok adómegállapítási sajátosságait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek a számvitel tengerén 62

A civil szervezetek számvitelének - és talán joggal mondhatom adózásának is – nehézsége az, hogy nagyon sok tekintetben különbözik a cégekre, vállalkozásokra vonatkozó szabályozásoktól, és mindezt tovább nehezíti az, hogy amit egy cégnél, vállalkozásnál egy jogszabályból tudunk kiolvasni, azt a civileknél néha  három négy - de akár több - jogszabályi helyről kell "összecsipegetni". Éppen ezért nagyon nehézkes egyes esetekben értelmezni, mit és hogyan is kellene csinálnia egy egy civil szervezetnek! Írásunkban összefoglaljuk a számvitelükkel kapcsolatos kérdéseket, különös figyelmet szentelve a 2019-es és 2020-as év változásainak!

Tovább a cikkhez

2020 / 09 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság: havonta 64 oldalon


Önadózó Online: e-Önadózó, gazdag szolgáltatások, mobilon és tableten is


Szabályzatok: Számviteli politika, GDPR szabályzat, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat - előfizetőknek ingyenesen


Önadózó Gyorskérdés: szakértőink válaszolnak


2 + 2 mérlegképes kredit: kiadványkredit + szervezeti kredit


Önadózó Expressz Hírlevél: hetente kétszer


Önadózó Ügyfélszolgálat: info@onadozo.hu - telefon: 30 158 8787

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.

Korábbi Önadózó lapszámok

Olvasói vélemények

 • Nagy elismeréssel adózunk az Önadózó szerkesztésével kapcsolatban. El kell mondjam, nagyon sok kiadványt lemondtunk a jövő évtől, de az Önadózót biztosan nem fogjuk, mert nagyon sok értékes információt találunk benne.

  Hochschornerné Strasszer Éva

 • Köszönjük szépen a cafeteria szabályzatot. Egyetlen szaklapot, fórumot sem láttunk, ahol ilyen nagy segítséget kaptunk volna (ideértve a számviteli szabályzatokat is). Örömmel vagyunk az Önök előfizetői. Igazán köszönjük az adminisztrációkkal teli szakmánkban ezt a nagy segítséget.

  Nagy Edit

 • Ebben minden benne van. A többi nyugodtan lemondható!

  T.A.

 • Köszönet a KIVA-kalkulátorért. Ez az első, ami teljesen érthető és áttekinthető, nemcsak a háttérben számol néhány adatból. Én is valami hasonló levezetést terveztem összeállítani, nagyon köszi, hogy nem kellett. 

  Móczár Magdolna

 • Mindenek előtt gratulálok Önöknek ahhoz, hogy a NGM max ponttal értékelte az Önadózó szakmaiságát a kreditpontok odaítélésekor! Hasonlóan gondolom én is már régóta, és gondoltam már tavaly év végén is, amikor egy Önadózó előfizetéssel ajándékoztam meg a könyvelőmet karácsonyra. 

  Bálint József ügyvezető

 • Tisztelt Adónet.hu Zrt! Hálásan köszönöm a feltöltött pénzmosás elleni szabályzatot, Dr. Szabó Tibor Úr alapos munkáját! Hatalmas terhet vettek le a vállunkról, nagy segítség volt a tennivalók felsorolása is! További jó munkát kívánok!

  Varga Zsuzsanna

 • Talán már több, mint egy évtizede, hogy évről-évre támaszunk és szakértő társunk az Önadózó Szaklap. Ezúton megköszönjük a színvonalas és megbízható tartalmat, amelyhez hasonlót továbbra sem találunk a szakmában.

  Kristóf Jánosné

 • Gratulálni szeretnék a munkájukhoz, az újsághoz, a weboldalhoz, a fórum szakértőinek a sok jótanácsért pedig külön köszönet! A leghasznosabb szakmai lap az Önöké, minden más kiadványt lemondtam, csak innen tájékozódom minden szakmai témában.

  Beckné Bakos Márti

 • Gondolkodom az előfizetésen, mert kezd abnormálissá válni MO-n a jogi helyzet. 35 éve vagyok a szakmában, de most semmiben nem vagyok biztos.

  B.L.É.

 • Gratulálni szeretnénk Önöknek, mert nagyon hasznos a fórum és az újság is. Csak ezt az újságot olvassuk és ezt az oldalt használjuk. Az újságba nagyon jók a gyakorlati példák, a fórum rendkívül hasznos, és mindemellett gyors is. Az ügyfélszolgálat elérhető és segítőkész.

  4 Negyed Kft.

Önadózó Cikkek