Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Lapszámok 2019 / 09

A társasági adó és a kapcsolódó adónemek változásai

TAO

Témakör: Adó - TB - Számvitel | Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: adóelőleg-kiegészítés, csoportos társasági adózás, energiahtékonyság, fejlesztési adókedvezmény, kapcsolt vállalkozás, látványsport, reklám-költség, tao változások 2020, transzferár, vagyonkezelő alapítvány

2019. július 23-án hirdették ki az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló 2019. évi LXXII. törvényt és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényt. A két módosító törvény számos változást eszközöl a társasági adó, a kisvállalati adó, illetve egyéb „kisadók”, így például az innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadójának rendszerén. Az elsőként említett törvény – az elnevezésének megfelelően – a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról 2016/1164 tanácsi irányelv [a továbbiakban: ATAD irányelv] által előírt, kötelezően átültetendő szabályok beiktatásáról rendelkezik. 2020. január 1-jével hatályba lépnek a tőkekivonás megadóztatásáról, illetve az adóelkerülésről szóló különleges rendelkezések a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben [a továbbiakban: Tao. tv.]. A második adócsomag legfontosabb újítása a feltöltési kötelezettség megszüntetése, a csoportos társasági adóalanyiság szabályainak pontosítása, a kisvállalati adó mértékének csökkentése, illetve az egyszerűsített vállalkozói adó eltörlése.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

ÖNADÓZÓ ÚJSÁG ELŐFIZETÉS ITT!

Visszalépés