Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Családi kedvezmény év végi közös érvényesítése

SZJA

Témanyitó: ekrisztinae 2019. május 15. 13:01

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésünk lenne. Az apa egész évben kérte a két kedvezményezett gyermek után a családi kedvezményt. Majd év végén kiderült, hogy így nem tudja az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés után a 36.000Ft kedvezményt érvényesíteni. Amennyiben az anyával közösen érvényesítik a családi kedvezményt, úgy elkészíthető a bevallás úgy, hogy az apa 36.000Ft SZJA-t kell fizessen, de rendelkezhet erről és a NAV át utalhatja részére az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések utáni 20% kedvezményt (36.000Ft-ot). Míg az anya visszaigényelheti a 36.000Ft-ot. (Vagyis csak annyit érvényesít az anya, hogy az apa rendelkezése teljesülhessen.) Ebben az esetben szóba jön, hogy év közben helytelen nyilatkozatot tett, és emiatt keletkezett év végén több, mint 10.000Ft SZJA kötelezettsége? Vagyis kell-e emiatt különbözeti-bírsággal számolni? (Bár sejthette az apa, hogy a családi kedvezmény mellett nem marad SZJA-ja, mégis az önkéntes befizetések év végére mutatták meg a tényleges összeget, még akkor is, ha havonta azonos befizetések történtek. Ezek alapján talán nem tartozik ebbe a körbe jelen eset és bírság nélkül megléphető.) Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm.

Pap Attila Önadózó szakértő 2019. május 16. 5:21

Olvasatomban igen, va...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 1 darab találat


Vissza az előző oldalra