Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Evából Társasági adóba térő számla adó vonzata

ÁFA

Témanyitó: mindflux 2019. március 15. 15:18

Tisztelt Önadózó!
Eva bevételi nyilvántartásból társasági adó rendszerébe jelentkezik át a Bt-nk 2019.01.01-ével. 2019 január elején kiállítottunk egy vevőszámlát 2018.12.31-i teljesítési dátummal (nem határozott idejű elszámolás, tehát a gazdasági teljesítés is és az áfa teljesítés is 2018.12.31.). A számlát 2019-ben egyenlítik ki. Megkérdeztük a NAV-ot, hogy ez után a számla után mit kell fizetni, áfát, evát, társasági adót? Válasz: sem áfát, sem evát, csak társasági adót. Ezzel egyetértenek? Alábbiakban a többször is megerősített válasz. Én bevallom, nem értem a logikáját.
"E-iktatószám: e-427412

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk, és egyben elnézést kérünk az okozott kellemtelenségekért.

Az e-426828 iktatószámú e-mailünkben foglaltak szerint a kérdéses bevétel „nem minősül eva alanyként megszerzett bevételnek, az társasági adóalanyként elszámolt bevétel lesz, tehát arra a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXI. törvény (Tao tv.) rendelkezései alapján kell az adókötelezettséget meghatározni”. Ezt az álláspontot a továbbiakban is irányadónak tartjuk.

Az általános forgalmi adó tekintetében kérjük irányadónak tekinteni második, e-427412 iktatószámú levelünkben foglaltakat, amely szerint áfa fizetési kötelezettségük nem keletkezik az ügylet után. (A bizonylatolásra az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002, évi XLIII. törvény rendelkezései alkalmazandóak.)

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak."

Pap Attila Önadózó szakértő 2019. március 19. 4:56

Álláspontom szerint a kérdéses bevétel az Eva tv. 8.§ (...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 1 darab találat


Vissza az előző oldalra