Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Önadózó Gyorskérdés

Ingatlan ÁFA

2018. június 13. 8:42 | Nyitotta: komiszat

Témanyitó: komiszat 2018. június 13. 8:42

Tisztelt Szakértő!
Egy ingatlan bérbeadással és értékesítéssel foglalkozó Kft. 2008-ban vett egy többlakásos ingatlant, melyet teljes körűen felújított későbbi bérbeadás céljából. A beruházás 2014-ben zárult le, a beruházással kapcsolatos áfá-t levonta. A lakásokat tárgyi eszközként 2014.12.31-én aktiválták a könyvelésben, de az első bérbeadásról szóló számla 2014. februári. Ingatlan bérbeadásra bejelentkeztek áfa körbe, viszont értékesítésre nem. Most 2018. áprilisában az összes lakást értékesítették. Ebben az esetben az ÁFA tv. 135. §-a szerint kell eljárnom. Helyesen járok el, ha a figyelési időt 2014. februártól számítom? Azt nem tudom, hogy a használatbavételi engedély milyen dátumra szól, de a 2014.12.31-i aktiválással nem értek egyet, ha már 02. hóban bérbe adták a lakásokat. Jól gondolom? Az áfa tv. szempontjából az első rendeltetésszerű használatba vétel fogalma nem egyértelmű számomra.
Segítségét előre is köszönöm!

Pap Attila Önadózó szakértő 2018. június 14. 5:02

Egyetértek, hogy ellentmondás van a könyvelés szerinti aktiválás és a bérbeadás megkezdése közt, valamelyik bizonylat fiktív. Az óvatosság ...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 2 darab találat


Vissza az előző oldalra