Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

KATA jogesete

EGYÉB ADÓK

Témanyitó: 35675 2019. május 16. 16:30

Kedves Attila!
Tanácsát szeretném kérni az alábbi jogesettel kapcsolatba, hogy hová lehetne fordulni és van valami esély arra, hogy visszamenőleg KATA-s legyen a vállalkozó. Ezzel az üggyel utólag találkoztam és nagyon tanácstalan vagyok. Köszönettel Margit
65 éves kétkezi munkás – azzal kereste fel az okmányirodát, (2018. 06.06.) hogy KATA-s egyéni vállalkozás elindításában az ott dolgozó ügyintéző segítsen. Mivel még nem volt ügyfélkapuja, ezért nyomtatványon töltötte ki az adatokat. Az ügyintéző átnézte és rendben találta. átküldte egy másik irodába, ahol a NAV az okmányirodába kihelyezett ügyintését végezte. Ott is átnézték a papírokat és megkapta a KATA adózásával kapcsolatos csekkeket, amit határidőbe be is fizetett. Bevételi nyilvántartást vezetett a bevételeiről, ahogy azt elmondták.
Bejelentkezett az önkormányzathoz az iparűzési adó miatt, természetesen kata hatályát választva.
A Kereskedelmi kamarához úgyszintén bejelentkezett.
Látszólag minden rendbe volt egészen a 2019. februárig, amikor is beadta a KATA bevallását. A NAV értesítette, hogy nem tartozik a KATA hatálya alá.
Most jött a döbbenet: A vállalkozó elhitte a hivatalban ülőknek – önkormányzat NAV – hogy minden úgy történt, ahogy azt szerette volna.
Elindult, hogy valahol biztos orvosolják a tévedést. Önkormányzat egy nyilatkozatot – feltételes módban – tett a NAV-hoz történő kérelmére. NAV válasza, hogy a BM jogosult az utólagos Így az adófizetés különbözet kb 800 eFt.
A sok ide-oda levelezés majd 3 hónapot vett igénybe.

Pap Attila Önadózó szakértő 2019. május 17. 5:16

Kedves Margit,
Sajnos nem tudok segíteni, szerencsére nincs ebben gyakorlatom. Azon felül, hog...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 2 darab találat


Vissza az előző oldalra