Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

közüzemi fejlesztés megtérítése

SZÁMVITEL

Témanyitó: retep681 2018. november 8. 11:28

Tisztelt Szakértő !
A következőkben kérném állásfoglalását :
Az ingatlant bérbeadó társaság a bérlő igényeinek megfelelően az ő kérésére közüzemi fejlesztést ( áram kapacitás növekedést ) hajt végre és fizeti ki a közüzemi szolgáltatónak a fejlesztés díját . A bérlő határozott ideig bérli az ingatlant . A két fél megállapodása alapján a fejlesztés díját a bérlő megtéríti a bérbeadónak .
Mi az ügylet helyes elszámolása ?
1
A bérleti díjba beépítheti-e a fejlesztés költségét a bérbeadó , azaz a hátralévő bérleti díjakat emeli meg a fejlesztés összes kiadásával ? Okozhat –e később jogi problémát az , hogy a szerződés lejárta után esetleg mégis jogi igénnyel léphet fel a bérbevevő , vagy szerződésben jogszerűen rögzíthető –e az , hogy a fejlesztés az Ő kérésre történt , és annak teljes összegét megtéríti a bérbeadónak függetlenül attól hogy Ő azt csak bizonyos ideig élvezi .
Az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok között állományba vett eszköz amortizációját hogyan lehet helyesen megállapítani ?
2.
Van-e jogi lehetősége annak , hogy a fejlesztés továbbszámlázásra kerüljön ? Ehhez a szolgáltató hozzájárulása szükséges ? Ebben az esetben áruként kellene nyilvántartásba venni vagy közvetített szolgáltatásként ?

Válaszát előre is köszönöm .Pap Attila Önadózó szakértő 2018. november 9. 19:20

Az egyik lehetséges szabályos megoldás a bérleti díjba történő beépítés, szerződésben rögzítve. A szerződés tartalmazza, hogy a bérleti díj emelése a vevő kérésére elvég...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 2 darab találat


Vissza az előző oldalra