Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Külföldről osztalék

SZJA

Témanyitó: Liza58 2019. április 15. 19:44

Tisztelt Szakértő!
Magyarországi illetőségű magánszemély külföldről származó osztalék SZJA-nak bevallásával kapcsolatban kérem szépen segítségét.
Osztrák társaság értékpapírja után kapott osztalékot a magyar magánszemély. A befektetési szolgáltatótól kapott igazolásban a külföldön levont adó 27,5%, Mo-n levont adó 5%.
Kérdésem, jogos hogy Mo-n is vontak adót?
A 1976.évi 2. tvr-ben 10. és 22.cikk tartalmát próbáltam értelmezni.
10. Cikk Osztalék
(1) Az osztalék, amelyet az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró jogi személy a másik Szerződő Államban illetőséggel bíró személynek fizet, a másik államban adóztatható.
(2) Ez az osztalék mindamellett abban a Szerződő Államban, amelyben az osztalékot fizető jogi személy illetőséggel bír, ennek az államnak a joga szerint megadóztatható; az adó azonban az osztalék bruttó összegének 10%-át nem haladhatja meg.
22. Cikk Kettős adóztatás elkerülése
(2) Amennyiben az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró személy olyan jövedelmet élvez, amely a 10. Cikk szerint a másik Szerződő Államban adóztatható, úgy az először említett állam beszámítja a személy jövedelméből beszedendő adóba azt az összeget, amely megfelel a másik Szerződő Államban fizetett adónak. A beszámítandó összeg azonban nem haladhatja meg a beszámítás előtt megállapított adónak azt a részét, amely arra a jövedelemre esik, amelyet a másik Szerződő Államból élveznek.
Köszönöm szépen válaszát.

Pap Attila Önadózó szakértő 2019. április 17. 5:36

Értelmezésem szerint helyes. Vélhetően Ön nem adott il...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 1 darab találat


Vissza az előző oldalra