Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Lízing lezárása, autó értékesítése

ÁFA

Témanyitó: DIAMOND08 2019. június 12. 7:49

Tisztelt Szakértő!
Egy cég által vásárolt, nyílt végű, 2018-ban kezdődő lízingelt autót most májusban végtörleszti a cég. Az egy összegben kifizetett tőkerészre jutó áfa arányos része (50%) levonásba helyezhető-e? Maradványértéken a cég megvásárolja az autót (szgk), aminek jelen esetben az áfa-ja nem vonható le. Ezt követően először bérbe adja az autót egy cégnek néhány hónapra, így itt kell-e áfa-t felszámítani, majd pedig eladásra kerül az autó és itt áfa felszámításával történhet az eladás vagy sem? Mivel nem volt a maradványértékes megvásárlásnál áfa-levonás, így úgy gondolom, hogy jelen esetben figyelési időszak (134;135 §) sincs.
Jól gondoljuk?
Köszönöm: Törökné

Pap Attila Önadózó szakértő 2019. június 13. 5:02

Kedves Törökné,
Azzal kezdeném, hogy az ilyen gyors "végtörlesztés" felvetheti az egész konstrukció termékértékesítéssé való adójogi átminősítését, azaz egyetlen részletre sem áll fenn adólevonási jog a 124.§ (1)d) alapján, k...

A Fórum szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Fórumban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Összesen: 1 darab találat


Vissza az előző oldalra