Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

06084 bevallás - tb ellátás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kisgulyi 2007-01-11 22:57:19

A 06084 összesítõ adatszolgáltatást hamarosan teljesíteni kell.

A társadalombiztosítási ellátások / táppénz, tgyás, gyed, és az ide sorolt gyes/ munkaviszonyból származó bérjövedelemnek számított az elõzõ években, arról az OEP adatot szolgáltatott a munkáltatónak,amit adatszolgáltatásában saját kifizetésként kellett kezelni.

2006. évben, mivel úgy volt, megszûnik a munkáltatói adómegállapítás az OEP a munkáltatót nem tájékoztatta a kifizetett ellátásokról , csak a munkavállalót értesítette,melyet önadózás keretében majd bevall.

A decemberi törvénymódosítás kapcsán, mely szerint lehetõség van ismét a munkáltatói adómegállapításra, miként kell kezelni a társadalombiztositási ellátásokat és a gyest, nem kifizetõhelyek esetén, hiszen semmi - OEP által közölt adat - nem áll a rendelkezésünkre.

Az Önadózó lap 2007/1. szám Aktuális téma 17.oldalán leirtak alapján,értelmezésem szerint ismét saját kifizetésként kell kezelni, de hogyan szerezzük be a közlendõ adatokat , különösképpen abban az esetben ha a munkavállaló munkaviszonya már nem áll fenn.
Szives választ várok. Üdv: Gulyás Józsefné

Témanyitó hozzászólás

schlag 2007-01-15 15:15:30

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal elnökének 8007/2006. (AEÉ. 13.) tájékoztatója szerint a munkáltató részére kiadott igazolás nem tartalmazhatja (az elõzõ évekkel ellentétben) az adóköteles trsasdalombizotsítási ellátások összegeit:

"Fontos felhívni a figyelmet arra, ha a munkáltató nem társadalombiztosítási, családtámogatási kifizetõhely, úgy a társadalombiztosítás ellátási, valamint a családtámogatás összegeit az elõzõ évektõl eltérõen az igazolás nem tartalmazza, kivéve, ha adóterhet nem viselõ járandóság jogcímén kapta a magánszemély és az adóelõleg levonásakor ennek figyelembevételérõl írásban nyilatkozott a munkáltatójának."

Ebben az esetben álláspontom szerint a 06084 bevallásban sem kell feltüntetni ezeket az összegeket, bár ezzel némileg ellentmond a 06084 bevalás kitöltési útmutatója, mely a 61. sor kitöltésérõl szól:
"A 06084-03-as lap kitöltése
I. Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek
61. sor: Munkaviszonyból származó bérjövedelem
Ez az összeg (az érdekképviseleti tagdíj levonása után) tartalmazza a munkáltató által kifizetett, munkaviszonyból származó, belföldön adókö-teles, rendszeres és nem rendszeres bérjövedelmeket, ideértve a munkaviszonyra tekintettel kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást is (táppénzt, gyermekgondozási díjat). "

Amennyiben a munkavállaló jogszeûen választhatja a munkáltatói adómegállapítást, akkor a munkavállaló részére megküldött OEP igazolásokat be kell kérni a munkavállalótól, és azok összegeit már a munkavállaló SZJA-bevallása kereetében a munkabér soron szerepeltetni kell. Tekintettel arra, hogy a kilépett dolgozó a munkáltatói adómegállapítást nem is kérheti, így az õ adatait beszerznie sem kell.

Üdözlettel: Schlág Judit

Felhasználói hozzászólás

kisgulyi 2007-01-15 15:58:45

Kedves Schlág Judit!
Köszönöm válaszát, mely teljes mértékben megnyugtatott. A hivatkozott AEÉ.13.sz.a munkaviszonyból származó bérjövedelem 1.sora is igazolja az Ön által leírtakat, mert felsorolásban, csak a munkáltató által kifizetett tb.ellátást tünteti fel, kimaradt az elõzõ évekhez képest az a mondat " tb szerv a kifizetésrõl a munkáltató részére adatot szolgáltat"
Üdvözlettel: Gulyás Józsefné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra