Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

10.000EUR értékhatár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gaborkerconto 2023-01-25 12:57:12

Tisztelt Szakértő!
AM-es vállalkozóként 10.000EUR értékben vásárolhatok nettón Eu-ból? Jól értelmezük a nav 17.infós füzetét?Ha nem adom meg a közösségi adószámomat, akkor honnan tudja az eladó, h áfa nélkül számlázzon nekem, és ne tegye rá a kinti áfát? Áfa bevallásban nem is kell vallani/jelezni ? Csak akkor ha elértem a 10.000Eur-ot (akkor már megy közösségi adószám, 65 és A60 is?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-25 20:46:48

Igen, jól értelmezik az információs füzetben foglaltakat. Az alanyi adómentes évi 10.000 euróig (2.500.000HUF) dönthet úgy, hogy nem adja meg a közösségi adószámát (ha egyáltalán van neki) a más tagállami eladójának. Az eladó ebből azt vélelmezi, hogy különleges jogállású a vevője, felszámítja a nemzeti áfa-t, azaz nem közösségi termékértékesítésként kezeli, hanem normál belföldi ügyletként. Ebben az esetben a beszerző alanyi mentes adóalanynak nincs bevallási kötelezettsége itthon, mivel nem minősül közösségi termékbeszerzésnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra