Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

1929 bevallás,Tao, elengedett osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

dataconfess 2020-03-02 09:53:15

Tisztelt Szakértő!
Egy Kft. adózás előtti eredménye negatív de az egyik tag által a korábbi években megállapított osztalékot elengedi így egyéb bevételek között elszámoltuk így pozitív lett az eredmény. A tag által elengedett osztalékot csökkentő tételként szerepeltettük a 1929 bevallás 03-01 lap 07.sorában így a bevallásban is negatív lesz az adóalap, a nyilatkozatban 3-as kóddal jövedelem min. szerint adóznánk de a nyomtatvány hibának írja ki mivel az eredménykimutatásban így a 29-es bevallás 01-01 lap 01.sorában pozitív a tag által elengedett osztalék miatt. Ha 2-es kóddal nyilatkozom (az adóalap vagy az AEE eléri vagy meghaladja a jöv.minimumot) akkor hibátlannak hozza a nyomtatványt de nem számol adót és beírni sem lehet abba mezőbe. Ebben kérném segítségüket, hogy hogyan kellene szerepeltetni a bevallásban ezt vagy milyen kóddal kellene nyilatkozni vagy hol kellene ez feltüntetni, hogy ne hozza hibának és a kiszámolt adót tudjuk szerepeltetni a bevallásban? NAV ügyfélszolgálattal beszéltük, hosszas gondolkodás után az ügyintéző szerint jó a 2-es kód és hogy nem hozza a társasági adó összegét a 01-01 lap 11.sorában... így hibátlan a nyomtatvány de nekem azért ez így fura, hogy nem kell fizetni TAO-t a társaságnak… ??
Előre is köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-04 16:29:37

Ha az adózás előtti eredmény (az egyéb bevételnek köszönhetően) eléri vagy meghaladja az elvárt jövedelmet, akkor a helyes kód valóban a "2"-es lesz, függetlenül attól, hogy a tao csökkentési lehetőség miatt a tényleges adóalap nulla (negatív) lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra