Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

2015 évi utólag kiszámlázott tételek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bobe77 2021-06-17 09:37:07

Kedves Szakértő! Vállalatunk hosszú évekre nyúló problémára szeretne pontot tenni. Az egyik legnagyobb beszállítónnk 2015-ban rossz áron számlázott egy terméket nekünk, a hibára későn derült fény, aztán lekerült a napirendről. 2018-ban újra előkerült és készült számunkra egy 90.000.- EUR+ ÁFA összegű számla. Ezt mi visszautasítottuk. Az ügye megint előkerült és a két fél megállapodott egy 27.000.-EUR+ÁFA összegben végül. Szerenék ezt a számlát kiállítani feléénk, hogy lezárhassuk az ügyet. Szeretném megkérdezni, hogy a számla ÁFÁ-ja levonható legyen, mire figyeljünk a számla befogadásánál, milyen dokunetumokkal támasszuk alá, mi legyen a teljesítés ideje stb. Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-17 14:20:24

A teljesítés az a dátum legyen, amellyel a valóságban ténylegesen szerződésszerűen teljesült az ügylet (észszerűen egy 2015-ös dátum). Megjegyzendő, hogy a partnerüknek attól függetlenül beállt volna a számlakiállítási (és áfa fizetési) kötelezettsége, hogy az ár ügyében nézeteltéréseik voltak, mivel a teljesítés szerződésszerűen megtörtént (ha jól értem, akkor ezt Önök sem vitatták soha). A teljesítés időpontjának igazolására az általános dokumentumokkal indokolt rendelkezni (pl. szállítólevél, TIG).
papattila

Szakértői hozzászólás

bobe77 2021-06-21 07:55:51

Kedves Attila! Köszönöm a választ! A fentiekhez hozzá tartouik, hogy a beszállító kiállította anno a 90.000 ezer EUR+ÁFA összegről a számlát, amit mi nem fogadtunk be, és nála még mindíg benn a könyvekben. A 2015-ös teljesítéssel az a problémánk, hogy a végűl elfogadott 27.000 EUR +ÁFA összeg több szállításból, és nagyon sok számlából jön ki. Szeretnénk ezt egy összegben kiállítatni, mivel így utólag már lehettetlen ezt helyesbítésekkel megoldani, Ebben az esetben mi legyen a teljesítés? Itt elsősorban a levonatóság miatti 2 év miatt, valamint az 5 év elévülés miatt kérdem. Ha jól gondolom, ha 2015-ös a számla teljesítése, a levonási joggal már önellenőrzéssel sem élhetünk? Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-22 09:38:26

Nem igazán tudom követni az eseményeket. Először azt írja, hogy a beszállítójuk kiállított 1db 90.000EUR+áfa összegű számlát, melyet Önök nem fogadtak be téves ár alkalmazása miatt. Ezt a partnerük helytelenül a mai napig szerepelteti a könyveiben, viszont helyesen tette, ha a teljesítés megtörténtére alapozva ennek fizetendő adóját bevallotta. Aztán jön az az információ, hogy sikerült megegyezniük, 27.000EUR+áfa összegben, de ez meg már egy halom szállításhoz kapcsolódik. Hogy is van ez? Egyáltalán volt-e szerződésszerű teljesítés? És ha volt, akkor mikor történt meg?
papattila

Szakértői hozzászólás

bobe77 2021-06-22 15:13:01

Kedves Attila! Köszönöm a választ. Elnézést, hogy nem volt a leírás egyértelmű. Több ezer darab műanyag alkatrész lett 2015-ben téves áron számlázva. A mindkét fél által elfogadott összeg több ezer darab termék árküönbözetének összesítéséből jön össze. Ezt szeretné a partner kiszámlázni felénk, ha van rá lehetőség egy összegben. Ennek a szituációnak a helyes kezelésével kapcsolatban bizomytalanodtam el, és kértem az iránymutatását. (teljesítés, ÁFA levonhatóság)
Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra