Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

2021-es számla módosítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2022-06-28 10:26:48

Tisztelt Szakértő! Kft 2021-ben tehergépkocsit vásárolt egy kereskedőtől, aki különbözeti adózás miatt nem számított fel áfát a számlában. Most júniusi dátummal kiállított a tavalyi számlára egy sztornót, és ugyanazzal a bruttó összeggel egy áfás számlát (teljesítés dátuma 2021). Kérdésem az lenne, hogy az áfa bevallás M lapján hogyan szerepeltetem ezt a számlát? Módosító lapon, vagy csak a 02-esen ? Az eredeti számla nem szerepelt az M lapon. Ugyanezen tárgyi eszköz bruttó értéke is csökkenni fog az áfa összegével. Mi a helyes (mikori dátummal)számviteli elszámolása az ügyletnek ? Fejlesztési tartalék is feloldásra került a tavalyi évben ezen eszközzel kapcsolatban. Helyes, ha ezt idei dátummal visszamódosítom? Még nem telt el a tartalék feloldására nyitva álló határidő. Köszönöm válaszukat!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-28 10:56:58

Áfa: mivel korábban nem áfa-s tétel volt, így csak simán a 02-lapon kell szerepeltetni, az eredeti teljesítési dátummal.
Számvitel: mivel a 2021-es üzleti év normál esetben már lezárt év, ezért ennek könyvelését 2022-ben kell elvégezni. Ha a hiba jelentős, akkor 3 oszlopos beszámolót kell készíteni 2022-re, ha nem, akkor a 2022.évi tételek közt kerül kimutatásra.
Tao: a különbözet összegében a feloldás korrekcióját szintén csak idén lehet szabályosan elvégezni. Jóllehet jelen esetben ilyen probléma nincs, de ha tavaly járt volna le a felhasználási határidő, akkor a különbözetre jutó tao-t és késedelmi pótlékot önellenőrzés keretében be kellene vallani a 2129 jelű bevallásban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra