Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Adatszolgálatás számlázó programból


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sziporka27 2014-02-04 11:37:10

Sziasztok,
Valaki tud nekem segíteni, hogy hatályba lépett-e olyan rendelet vagy törvény, ami az online pénztárgépes TEÁOR kódosokra vonatkozik, akik számlázó programot használnak? 4/2014 NGM rendelet ugye hatályát vesztette 2014.01.24-én :-) 1 napig élt, amibe írták, hogy hetente egyszer kellene elektronikusa adatot szolgáltatniuk a NAV felé, ami elvileg 2014.03.01-től lenne.....
„A Rendelet 1. § (1) bekezdése alapján pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki (amely) az Áfa tv. 166. § - a szerinti nyugtakibocsátási kötelezettségét az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglaltak szerint kizárólag számla kibocsátásával teljesíti, az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdés vonatkozásában úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségének gépi nyugtakibocsátással tesz eleget.
Ezen adóalany az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének a Rendelet 2. § (1) bekezdésétől eltérően a Rendelet 1. mellékletében foglalt tevékenysége tekintetében olyan módon köteles eleget tenni, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák valamennyi adatát – az állami adóhatóság által meghatározott struktúrában – a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, naptári hetente, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak.”

Témanyitó hozzászólás

durcingo 2014-02-04 14:51:57

A NAV-on megjelent a PTGSZLAB néven a nyomtatvány. Határidő:2014.febr.7.!!

Felhasználói hozzászólás

durcingo 2014-02-04 14:55:56

A PTGSZLAB csak a bejelentésre alkalmas. A heti adatszolgáltatás nyomtatványát még nem látom.

Felhasználói hozzászólás

Sziporka27 2014-02-04 18:16:16

Köszi szépen, de amire itt hivatkoznak a 2/2014 NGM rendeletet hatályon kívül helyezték :-) bocs fent véletlenül elírtam 4/2014-re a 2/2014 rendeletet. Így melyik törvény alapján kellene adatot szolgáltatni?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2014-02-05 09:45:12

Nekem már a bejelentés törvényi háttere is homályos. Ha hatálytalan a 2/2014-es módosító rendelet, ami előírja a bejelentési kötelezettséget és a 48/2013-as rendelet (amit módosított volna), meg nem említi ezt a kötelezettséget, akkor mi alapján áll fenn egyáltalán még a bejelentési kötelezettség is, nem hogy az adatszolgáltatás???
Értem én hogy villanymotor, de mitől megy...
papati

Szakértői hozzászólás

Revi97 2014-02-05 15:27:16

Ami biztos, hogy a vonatkozó rendeletet 2014.január 24-én hatályon kívül helyezték, ezért is lepődtem meg a PTGSZLAB nyomtatvány megjelenésén. Hogyan lehet az, hogy a könyvelőnek 15 napja van bejelentést tenni, de a NAV nem tudja, hogy már nem él a rendelet. Vagy akkor mégis bejelentést teszünk, mi alapján ? Köszi G.K.Anita

Felhasználói hozzászólás

Sziporka27 2014-02-06 15:51:34

Most kaptam 50/2013 (XI.15) NGM rendeletbe mosták be a kedvesek :-)
Tehát szerintem holnap be kell jelenteni azokat, akik számlázó programot használtak az online pénztárgép helyett

Felhasználói hozzászólás

kozmakft 2014-02-07 11:33:11

A 7-e csak a bejelentőlap beküldésének határideje, a heti adatszolgáltatás nyomtatványt még nem készítette el a NAV, és mindenkinek küldenie kell a heti adatszolgáltatást, aki pénztárgéppel lenne köteles nyugtát adni, de nem teszi, mert helyette számlát bocsájt ki... tehát vagy veszel online gépet, ha kötelezett vagy rá, vagy hetente jelentést kell küldeni.... jó kis munka...

Felhasználói hozzászólás

kozmakft 2014-02-07 11:34:35

Persze ezt a vállalkozásnak kell küldenie, mert a könyvelő, aki hó végén kap anyagot, ezt nem tudja megtenni, és nem is hiszem, hogy ez az ő feladata lenne... hacsak nem állapodik meg így az ügyféllel.

Felhasználói hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2014-02-23 16:13:15

A NAV tájékoztatót adott ki a pénztárgép használatra kötelezett adóalany számlakibocsátáshoz kapcsolódó bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségéről. A 2/2014. (I. 22.) NGM rendelet 2014. január 23-i hatállyal módosította az online pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 50/2013. (XI. 15.) NGM rendeletet.
Azt a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyt, aki bizonylatkibocsátási kötelezettségének nyugta helyett kizárólag számla kibocsátásával tesz eleget, az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségét gépi nyugtakibocsátással teljesíti.

Kizárólagos számlakibocsátás alatt azt kell érteni, hogy az adóalany valamely pénzátvételi helyén – pénztárgép használatra kötelezett tevékenységéhez kapcsolódóan – kizárólag számlát bocsát ki. Pénzátvételi helynek minősül minden olyan hely, ahol az adóalany nyugtaadási kötelezettségével járó fizetés történik.

Azt a tényt, hogy a pénztárgép használatra kötelezett adóalany bizonylatkibocsátási kötelezettségének számla kibocsátásával tesz eleget, köteles az állami adóhatóságnak az alábbi – nem jogvesztő – határidőig bejelenteni:
a) a tevékenységét újonnan kezdő adóalany a pénztárgép használatra köteles tevékenység megkezdését követő 5 napon belül,
b) a tevékenységét már folytató adóalany 2014. január 23-t követő 15 napon belül, vagyis 2014. február 7-ig.

A bejelentést a PTGSZLAB adatlapon elektronikus úton kell megtenni, mely 2014. február 3-ától a NAV honlapjáról, illetve az alábbi linkre kattintva letölthető.
http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Amennyiben a bejelentés megtételét követően az adóalany pénztárgép használatra köteles tevékenységét megszünteti, ezt a tényt is köteles az állami adóhatóságnak bejelenteni, a tevékenység megszüntetését követő 5 napon belül. Az erre vonatkozó bejelentést szintén a PTGSZLAB adatlapon kell megtenni.

A bejelentés megtételét követően az adatszolgáltatási kötelezettség mindaddig fennáll, amíg az adóalany be nem üzemel online pénztárgépet annak érdekében, hogy nyugtakibocsátási kötelezettségét a továbbiakban azzal teljesítse.

Az adóalany adatszolgáltatási kötelezettségének pénztárgép használatra kötelezett tevékenysége tekintetében olyan módon köteles eleget tenni, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák valamennyi adatát a számla kibocsátásának keltét alapul véve, naponkénti bontásban, naptári hetente, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak.

Az állami adóhatóság ennek struktúrájáról, részletszabályairól később ad tájékoztatást.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget azon számlák vonatkozásában kell először alkalmazni, amelyek kibocsátása 2014. február 28-át követően történik.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 9 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra