Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Adófizetési kötelezettség támogatás után


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2019-08-14 15:35:09

Tisztelt Szakértő!
Adott egy társadalmi, civil szervezet, egyesület, mely mindenféle tevékenységet végez. Az önkormányzati választások közeledtével jelölteket is indít. Magánszemélyektől és cégektől támogatást kap a működéséhez, illetve kampánytevékenységéhez is. Érdeklődnék, hogy akár az adományozónak, támogatónak, akár a támogatottnak keletkezik e valamilyen adó- ill. járulékfizetési kötelezettsége az adomány, támogatás kapcsán?
Köszönettel:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-16 05:48:15

Kedves Szilvia,
Ha az egyesület alapszabálya tartalmazza a jelölt állítási tevékenységet, akkor a támogatók adózott pénzből adományozhatnak, azaz elismert ráfordítás és az egyesületnél sem képez adóalapot, hiszen cél szerinti bevételnek minősül. A problémát az egyesület és a jelölt viszonyában látom. Ugyanis ahhoz, hogy alkalmazható legyen a magánszemély kedvezményezetteknél az Szja tv. 1.sz.mell.3.3.pontjában foglalt mentesítő szabály, az egyesületnek közhasznúnak kellene lennie, de a közhasznú egyesület viszont nem végezhet közvetlen politikai tevékenységet és a Cicil tv. alapján viszont a jelölt állítás annak minősül. Következésképp a támogatás a magánszemélynél egyéb jövedelemként válna adókötelessé.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2019-08-21 13:30:42

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm szíves tájékoztatását. Kérném még a segítségét, hogy jobban értsem.
Adott egy egyesület, amely a városért jött létre. A képviselőjelöltek és a polgármester jelölt független, de az egyesület támogatásával indulnak, az egyesület jelenik meg jelölő szervezetként az egyes körzetekben a képviselőknél. Ehhez a támogató munkához és az egyéb működéséhez (a város szebbé, jobbá, stb. tétele) kap az egyesület támogatásokat cégektől és magánszemélyektől. Ebben az esetben hogyan lehet meghatározni, hogy a beérkezett támogatás a jelölésre, "kampányra" hogyan osztódik szét a jelöltek között?
Köszönöm szíves válaszát.
Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-21 15:44:10

Kedves Szilvia,
Tartok tőle, hogy ebben nem tudok konkrét segítséget adni. A támogatások felhasználásának nyilvántartása az egyesület feladata, olyan rendszert kell kialakítania, amellyel ez kivülálló által is bármikor ellenőrizhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2019-08-28 11:59:01

Tisztelt Szakértő
Köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel:
Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra