Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Adószámos magánszemély


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Viktigo 2020-05-27 22:38:21

Kedves Attila!

Van egy magánszemély, aki volt katás, de valami hibába belefutott a könyvelője által és állítólag el van tiltva a vállalkozástól 2 évre, ezt mondjuk nem értem, de a lényeg hogy most telik le a 2 év, de szeretne elindulni egy spanyol cég irányába Magyarországról Ingatlan hirdetés feltöltés a tevékenység. Nincs sehol jogviszonya, maga után fizeti az eüszolg járulékot. Ha megvan még a korábbi adószáma, amin anno egy megszüntetett katás egyéni vállalkozás volt, ezt az adószámot kell használnia adószámos magánszemélyként és felvenni ezt a tevékenységet és így számláznia? számlatömböt vásárolnia, gondolom rá is vonatkozik majd a július 1. változás az online számlázásban, de az igazi kérdés az, hogy a spanyol cég felé ezt a tevékenységet amit ugyan itthonról végez, de ugye az interneten bonyolítja hogyan kell számláznia, gondolok arra,. hogy régi ismereteim szerint, ezzel a jogviszonnyal szükséges megfizetni a járulékokat a kiszámlázott összegek után, vagy felbruttósítani a kifizetést és abból levonni, illetve megfizetni belőle amit kell. Ha ez igaz, de a kérdés elég összetettre sikeredett, akkor ki a kifizető ebben az esetben? Én arra gondolok hoyg ezt saját maga után kéne megfizetnie, de hogyan valljuk be, illetve mi a helyzet az áfával? alanyi mentes státuszban maradna mindenképpen hiszen a havi jövedelme nem éri el az áfa mentes értékhatárt éves szinten számítva. Kell a közösségi adószám, és milyen gyakorisággal szükséges bevallani a bevételt, és mit kell a számlára írnia.
Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
Nagy Viktória

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-28 11:01:06

Kedves Viktória,
A kérdéseiből ítélve (és nem minősítve:), nem szakmabéli, ezért mindenképp javaslom, hogy kérje adótanácsadó/könyvelő segítségét az ügyintézésben. Tájékoztatásként viszont elmondható, hogy ha új vállalkozást indít, akkor új adószámot fog kapni. A korábbi vállalkozásra beszerzett áfa bizonylatok (számla, nyugta) NEM használhatók, újakat kell vásárolnia, az új adószámára. Igen, a (várhatóan) július 1-jétől hatályos adatszolgáltatási szabályok rá is vonatkoznak, de csak abban az esetben, ha belföldi adóalanynak számláz, belföldön teljesült ügyletet. A spanyol adóalanynak végzett szolgáltatása után nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettsége, ezen ügylete az Áfa tv. értelmében Spanyolországban teljesül, alanyi mentesként az Áfa tv. területi hatályán kívüliségre hivatkozva számláz adómentesen és nyújt be 65+A60 nyomtatványokat (közösségi adószámra is szüksége lesz). A biztosítása az egyéni vállalkozói státuszára tekintettel jön létre, a járulékait is ennek megfelelően fizeti (és nem a partnereinek kiszámlázott bevételei alapján).
papattila

Szakértői hozzászólás

Viktigo 2020-05-28 23:28:10

Kedves Attila!

Köszönöm szépen a válaszát, egy részét én is így gondoltam, de az elejét nem sikerült jól lerínom, de meg fogok kérdezni könyvelőt is ebben a témában, ami a fő kérdés lett volna, hogy van olyan hogy adószámos magánszemély efféle tevékenységgel? aki nem egyéni vállalkozó, most tegyük félre hogy az volt 2 éve és mi van az adószámával. magánszemélyként lehet (nem vállalkozásban) ilyen tevékenységgel számlázni? Viszont ebben az esetben nem igazán értem mi lesz a járulék alapja?
Nagyon régi ismereteim voltak arról, hogy a 7-es adószámosok a számlázott összegek alapján fizettek járulékot, ma már ez nem egy élő lehetőség?
Nagyon szépen köszönöm válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-30 13:06:19

Valóban van lehetőség adószámos magánszemélyként is gazdasági tevékenységet végezni (bár én az Evec tv.-ből nem ezt olvasom ki, de a NAV elfogadhatónak tartja). Ebben az esetben azt kell vizsgálni, hogy a megbízási díj/vállalkozói díj eléri-e a minimálbér 30%-át. Ha eléri, járulék köteles lesz, mely után a járulékokat a magánszemélynek kell megfizetnie (mivel a foglalkoztató külföldi). Függetlenül az összeg nagyságától, a kifizetést szocho terheli. Azt is érdemes tudni, hogy az adószámos magánszemély adózása esetenként kedvezőtlenebb, mint az egyéni vállalkozónak.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra