Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Adott kölcsön kamata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2023-02-12 09:23:17

Kedves Attila,

A cég kölcsön adott a tulajdonosának, aki évente párszor törleszt belőle. Ugye jól tudom, hogy a kamatokat minden törlesztésig ki kell számolni az aktuális tőkére és számvitelileg előírni, akkor is, ha csak lehet, hogy évekkel később kerül kifizetésre? Mikrogazdálkodói beszámoló készül, tehát még elhatárolni sem lehetséges (mivel nem tudni, hogy mikor lesz kifizetve), vagy tévedek? Sokmilliós összegekről van szó.

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-12 16:46:07

Kedves Ceasar,
A Szt. szabályai szerint, ha a felek évi rendszerességű kamatfizetésben állapodnak meg, akkor minden év végén elő kell írni a kamat követelést. Ha a kamat csak a kölcsön lejáratakor esedékes, akkor az adott évre járó kamatot az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben kell előírni. Ehhez képest a mikro rendelet 6.§ (1)-(3a)-ei fogalmaznak meg különös szabályokat az aktív elhatárolásokat illetően. A kölcsönszerződés részleteinek ismeretében lehet eldönteni, hogy mi lenne a helyes eljárás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra