Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFa bevallás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2022-05-13 17:54:02

Tisztelt Szakértő !

Egy mérnöki cég külföldön lévő egyéb ingatlan ( híd ) tervezését végzi. A megrendelő egy belföldi adóalany. A kiállítandó számlával kapcsolatban kérdezném :
A teljesítési helyét az ingatlan fekvése határozza meg, tehát a számlát az „ ÁFA tv. területi hatályán kívüli „ megjegyzéssel, Áfa nélkül állítják ki a magyar Kft-nek.

Az Áfa bevallás melyik sorába kell ezt az összeget szerepeltetni ?
Az A60-as nyomtatványon lejelenteni nem kell ugye, hisz a megrendelő egy magyar Kft.
Bné Gyöngyi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-15 09:16:29

Kedves Gyöngyi,
Az egészen biztos, hogy a kérdésbeli szolgáltatás nem tartozik a magyar Áfa tv. területi hatálya alá, így a 65-ös bevallás tájékoztató adataiba kerül (91.sor). Ugyanakkor ha ez a "külföld" a Közösség területe, akkor egyrészt a 93.sorban is szerepeltetni kell (nincs A60, mert nem főszabályos szolgáltatás), másrészt az adott tagállam áfa-ját kell felszámítania, kivéve, ha a megrendelője rendelkezik az adott tagállamban áfa alanyisággal (praktikusan minimálisan áfa regisztrált). Ha a "külföld" 3.ország, akkor is szükséges tájékozódni, hogy milyen esetleges helyi áfa szabályok vannak érvényben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra