Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA értékhatár árfolyam


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZéZé 2020-02-22 17:18:04

Tisztelt Szakértő ! Egy Kisadózó BT. egyik kimenő számlája egy magyar partnernek EUR-ban kiállítva. Amennyiben teljesítés napján nézem az árfolyamot, akkor éves szinten átlépi a 12 M Ft-os értékhatárt. Kisadózó keret rendben, mert a befolyt összeg jóval kevesebb, árfolyamveszteség miatt. A számlához szerződés is készült, ahol egy 3. árfolyam szerepel,amin megállapodtak. Ezzel számolva a bevételt az éves összeg 12 M Ft alatt marad. ÁFA értékhatárnál számolhatok a szerződés szerinti árfolyammal ? Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-23 11:32:56

Értelmezésem szerint sajnos nem számolhat.
A két törvény egymástól független rendelkezést tartalmaz az árfolyamok használatára vonatkozóan. A Katv. nem biztosít választási lehetőséget, úgy rendelkezik, hogy devizás bevétel esetén a jóváírás/befolyás napjának MNB deviza árfolyamával kell számolni. Az Áfa tv. már ad választási lehetőséget: vagy az áfa teljesítés napjának MNB deviza árfolyama (bejelentés köteles), vagy a választott bank deviza eladási árfolyama, de szerződés szerinti árfolyamról nem tesz említést a törvény. Ha egy számlát devizában állítanak ki, akkor abban az esetben is a devizás szabályokat kell alkalmazni, ha a a felek a szerződésükben egy kölcsönösen megállapított árfolyamot határoznak meg. Ezen utóbbi árfolyamnak azonban az adótörvényekben meghatározott árfolyamokra semmilyen hatása nincs, nem lehet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra