Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA levonhatóság szgk


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-05-15 10:25:56

Kedves Attila,

Időnként elbizonytalanodok olyan dolgokban, amiben korábban biztos voltam.
Most ez merült fel bennem, hogy ugye ha egy Kft a cégautó személygépkocsihoz bármit vásárol, az tételes levonási tiltás alatt van akkor is, ha útnyilvántartás vezetése mellett 100%-ban vonhatja az ÁFÁt? Ugye csak a szolgáltatásokra, (pl. lízingdíjakra, bérlésre, szervízre, mosásra) vonatkozik ez a levonhatóság? És ha igen, a parkolás, útdíj továbbra is tételes tiltás alatt maradnak?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-16 17:33:02

Kedves Ceasar,
Termék személyautóhoz: tételes tiltás a 124.§ (1)c) alapján.
Szolgáltatás személyautóhoz: 50%-os tiltás a 124.§ (4) alapján.
A fentiek függetlenek a céges/magánhasználat arányától, az útnyilvántartástól. A parkolás, az útdíj a 124.§ (2)e-f) alapján tiltott.
pattila

Szakértői hozzászólás

Ceasar 2022-05-16 17:49:06

De (nyílt végű) lízingdíjnál az útnyilvántartás alapján levonható az ÁFA akár 100%-ban is. Tehát gondolom bérletnél is (ami szolgáltatás), hiszen a nyílt végű lízing olyan, mint a bérlet ÁFA szempontjából. Akkor a többi szolgáltatásra (pl szervíz, kocsimosás) nem kellene hasonló elvnek vonatkoznia?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-17 07:25:09

Igen, bérletnél (az áfa rendszerében a nyílt végű pénzügyi lízing kvázi bérletként adózik) alkalmazható a főszabály is (120.§), útnyilvántartás vezetése mellett, mivel a bérleti díj nem minősül "üzemeltetési, fenntartási" költségnek, így nem vonatkozik rá a 124.§ tételes tiltása. Ha valaki nem akar bíbelődni az útnyilvántartással, akkor választhatja a 124.§ (4)-nek levonási átalányát.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra