Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA mentes adózó közösségi beszerzése - 10.000 EUR határ


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ControlandFinance 2019-10-09 11:37:32

Tisztelt Szakértő!

Egy alanyi mentes adózó tárgyévben közösségi adószám megadásával szerzett be ÁFA mentesen terméket közösségen belülről (ÁFA-t Mo-n fizeti meg).

Viszont a továbbiakban - mivel a beszerzései nem fogják elérni az évi 10.000 EUR (2,5 millió Ft-ot), ezért az eladó országának forgalmi adójával szeretné beszerezni a termékeket.

Kérdésem, hogy az egyszeri ÁFA mentes közösségi beszerzés után a keretösszeg alatt szerezhet-e továbbra is az eladó országának forgalmi adójával terhelt árut? Vagy ilyenkor már legalább 2 évig ÁFA mentesen köteles árut beszereznie közösségen belülről?

Köszönöm a választ!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-10 12:37:50

Mivel a vásárlása során megadta a közösségi adószámt (bár megtehette volna 10.000EUR alatt, hogy ahelyi áfa felszámításával vásárol), így azt úgy kell tekinteni, mint aki élt a választási jogával. Ennek megfelelően változásbejelentési kötelezettsége van és ettől a választásától 2020 végéig nem térhet el. (17.NAV információs füzet 2-3.oldal)
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra